Διασύνδεση των υπηρεσιών  ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ και ενιαίο  πιστοποιητικό για φορολογική  και ασφαλιστική ενημερότητα

Διασύνδεση των υπηρεσιών ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ και ενιαίο πιστοποιητικό για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Ενιαία πλατφόρμα για την έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας δημιουργούν ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ με στόχο την αντιμετώπιση οφειλετών που εκμεταλλεύονται την ύπαρξη δύο διαφορετικών υπηρεσιών, προκειμένου να εισπράξουν χρήματα από το δημόσιο παρότι διατηρούν εκκρεμότητες με οφειλές.

Η διασύνδεση των δυο υπηρεσιών ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ θα δώσει τη δυνατότητα ελέγχου της ύπαρξης οφειλών προς το δημόσιο, ώστε να αποτρέπεται η χορήγηση ενημερότητας όταν υπάρχουν εκκρεμότητες προς το δημόσιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΕΦΚΑ, όπου πάνω από τους μισούς οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις πάγιες ρυθμίσεις χρεών, τις απώλεσαν σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα χρέη προς το ταμείο να μεγαλώνουν αγγίζοντας τα 47,88 δισ. ευρώ.

Οφειλές και ρυθμίσεις

Το 2024 στον ΕΦΚΑ, απώλεσαν τις ρυθμίσεις χρεών 561.431 οφειλέτες από το σύνολο του 1.101.675, που είχαν ενταχθεί σε αυτές, κάνοντας έτσι πιο επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία νέας ευκαιρίας, την οποία επιζητούν τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι εργοδοτικοί φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ασφαλιστικού ταμείου η μεγαλύτερη συγκέντρωση οφειλετών παρατηρείται στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (2.683 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,8% του υπόλοιπου οφειλών).

Τον Σεπτέμβριο η νέα πλατφόρμα

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου με την έκδοση κοινού πιστοποιητικού ενημερότητας το οποίο θα υποκαταστήσει τα δύο πιστοποιητικά που δίδονται σήμερα.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα θα μπορεί να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό απ’ όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα θα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες θα διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΑΝ: 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες  για την καταβολή των ενισχύσεων  των Αναπτυξιακών Νόμων

ΥΠΑΝ: 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την καταβολή...

Με 27.213.940,70 ευρώ θα ενισχυθούν οι Περιφέρειες της χώρας...

Νέα Αριστερά: «Ακραία αισχροκέρδεια στην αγορά του ρεύματος, στα 850 ευρώ η μεγαβατώρα» -Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σήμερα ο Αλ. Χαρίτσης

Νέα Αριστερά: «Ακραία αισχροκέρδεια στην αγορά του...

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς,...

Σε λειτουργία ο νέος ιστότοπος των Σχολών της ΔΥΠΑ schools.dypa.gov.gr

Σε λειτουργία ο νέος ιστότοπος των Σχολών της ΔΥΠΑ...

Ενεργοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, ο νέος...

Αναρτήθηκε το μητρώο καταρτιζομένων για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους  -Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις παρόχων κατάρτισης

Αναρτήθηκε το μητρώο καταρτιζομένων για το νέο...

Αναρτήθηκε χθες Παρασκευή 19 Ιουλίου, το Mητρώο...

Καταπέλτης  η Εισαγγελέας για  το μπάζωμα στα Τέμπη: «Πετάξατε 300 κυβικά χώμα ως αχρείαστα»

Καταπέλτης η Εισαγγελέας για το μπάζωμα στα Τέμπη:...

Καταπέλτης η Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η οποία ζητά...

Δυναμικό «παρών»  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διεθνή έκθεση τροφίμων  και ποτών στη Νέα Υόρκη

Δυναμικό «παρών» της Περιφέρειας Κεντρικής...

Στην αγορά των ΗΠΑ προέβαλε τα προϊόντα που παράγονται...

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη με ΔΣ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης...

Τα μείζονα θέματα, που απασχολούν τους λογιστές...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης  – Τι αναφέρει σε ανάρτησή του για κόμμα και Κασσελάκη

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης – Τι...

Την αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε χθες ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...