Η διαρκής επικαιρότητα του ζητήματος  της παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας και  η δυναμική παρέμβαση της τοπικής Εκκλησίας

Η διαρκής επικαιρότητα του ζητήματος της παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας και η δυναμική παρέμβαση της τοπικής Εκκλησίας

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης


Καθώς οι πολίτες της Βέροιας και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης παρατηρούν με απορία, λύπη, προβληματισμό και αγανάκτηση, να συνεχίζεται ανενόχλητα η αυθαίρετη κατασκευή των νέων εξ αρχής προσκτισμάτων στην βορειοδυτική  πλευρά της ιστορικής Παλιάς Μητρόπολης Βεροίας, τα οποία  πλήττουν  βάναυσα την εικόνα του μοναδικού σε ολόκληρα τα Βαλκάνια βυζαντινού μνημείου, περιορίζουν  σημαντικά την ορατότητα του, υποβαθμίζουν την αισθητική του αξία, περιορίζουν την προσβασιμότητα των επισκεπτών και προσβάλλουν απροκάλυπτα την τοπική κοινωνία, επανέρχονται στην επικαιρότητα οι πολυετείς αγώνες της Κίνησης  Ενεργών Πολιτών που με επικεφαλής τον προσφάτως αποβιώσαντα Ιατρό Θεόδωρο Πολυχρονιάδη και την δυναμική κινητοποίηση της τοπικής Ιεράς Μητρόπολης, των Αρχών,  Φορέων και Παραγόντων του τόπου, επιτεύχθηκε η απόφαση απαλλοτρίωσης και απομάκρυνσης   όλων των  ετοιμόρροπων προσκτισμάτων  που βρίσκονταν σε επαφή και απέκρυπταν το Μνημείο, του οποίου ξεκίνησε η αποκατάσταση και τελικά εγκαινιάστηκε με την Σεπτή Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Παρά ταύτα και επί χρόνια, παρά την απομάκρυνση των περισσοτέρων προσκτισμάτων, κάποια από αυτά παρέμεναν στη θέση τους απροκάλυπτα, κατά παράβαση της αρχικής απόφασης   περί απαλλοτρίωσης και απομάκρυνσης, με την φαιδρά αιτιολόγηση ότι κατ εξαίρεση των ήδη απομακρυθέντων, επρόκειτο περί «αρχαίων», καθηλώνοντας την προοπτική της πλήρους αποκατάστασης του Μνημείου και προκαλώντας την εύλογη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από μακρύ χρόνο  αναμονής, προβληματισμού και απογοήτευσης, οι πολίτες της Βέροιας διαπίστωσαν ότι τελικά και τα εναπομείναντα  επί χρόνια προσκτίσματα κατεδαφίστηκαν, προς υλοποίηση της αρχικής απόφασης για την πλήρη απελευθέρωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Μνημείου.

Πριν όμως εκφρασθεί η ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αναμενόμενη  από ετών εξέλιξη που θα αναδείκνυε στην πλήρη του μορφή τον Βυζαντινό Ναό της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, ξεκίνησαν στην ίδια θέση εργασίες ανέγερσης νέων προσκτισμάτων με σύγχρονα υλικά.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη προκάλεσε την αναζωπύρωση των αντιδράσεων από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών με παραστάσεις στις τοπικές Αρχές, ανοικτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αρθρογραφία στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και παρεμβάσεις σε Θρησκευτικές Αρχές, σε Πολιτικές Ηγεσίες και σε Διεθνείς Οργανισμούς.  

Παρά ταύτα όμως οι αυθαίρετες εργασίες συνεχίστηκαν και συνεχίζονται απροκάλυπτα προκαλώντας θλίψη και απογοήτευση στους πολίτες της Βέροιας, πού βλέπουν το σημαντικότερο μνημείο της πόλης να κακοποιείται με την ανοχή της πολιτείας και τον αρμοδίων για την προστασία του.

Στις κρίσιμες  επίκαιρες περιστάσεις ως προς  την προοπτική των περαιτέρω κινητοποιήσεων για το ζήτημα της Παλιάς Μητρόπολης, εκδηλώθηκε δυναμικά η παρέμβαση της τοπικής Εκκλησίας η οποία στα πλαίσια του 30ου Διεθνούς  Επιστημονικού  Συνεδρίου των καθιερωμένων εκδηλώσεων «ΠΑΥΛΕΙΑ», εξέδωσε δημοσίως Ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους Εκπροσώπους των Ορθόδοξων Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας Νάουσας και Καμπανίας και όλων των Συνέδρων.

Με το συγκεκριμένο Ψήφισμα, αφού γίνεται αναφορά στο ιστορικό της αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης και της επίκαιρης κατάστασης που το υποβαθμίζει, καλούνται ο κ. Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης και  ιδιαιτέρως η κ. Υπουργός  Πολιτισμού και όλοι οι πολιτικοί φορείς, να αναλάβουν δράση ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες εργασίες ανοικοδόμησης κτισμάτων αγνώστου σκοπιμότητας και χρησιμότητας και αντί  αυτών να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου, το οποίο αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Βέροιας και πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους εδικούς.

Το ομόφωνο αυτό ψήφισμα δημοσιεύτηκε μαζί με ανοικτή επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό με ανάλογη αναφορά, εκ μέρους του Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονα.

Η συγκεκριμένη δυναμική παρέμβαση της Τοπικής Εκκλησίας  αναζωπυρώνει τον κοινωνικό αγώνα για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας  και θέτει προ των ευθυνών τους τις Τοπικές Αρχές, τους Πολιτικούς Παράγοντες του τόπου, τους Πνευματικούς, Πολιτιστικούς, Επιστημονικούς,  Συνδικαλιστικούς, Παραγωγικούς και Κοινωνικούς Φορείς, τα Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Επικοινωνίας και κάθε Ενεργό Πολίτη, οι οποίοι επιβάλλεται να στηρίξουν εμπράκτως το Ψήφισμα της Εκκλησίας, εκδίδοντας ανάλογες ανακοινώσεις και παρεμβαίνοντας προς κάθε αρμόδιο.

Ο Αγώνας για την Παλιά Μητρόπολη και την δικαίωση της Τοπικής Κοινωνίας συνεχίζεται.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη  συνεδρίαση της Κοινότητας Βέροιας, θα γίνει...

Ν. Καρανικόλας:  «Εκδηλώσεις χωρίς  προϋπολογισμό για πρώτη φορά στον Δήμο Νάουσας»

Ν. Καρανικόλας: «Εκδηλώσεις χωρίς προϋπολογισμό για...

Από την δημοτική παράταξη Νάουσας ΕΝΑμαζί,...

Πρόωρη φυλλόπτωση  στα Πλατάνια του Αγίου Νικολάου Νάουσας, λόγω καύσωνα

Πρόωρη φυλλόπτωση στα Πλατάνια του Αγίου Νικολάου...

 Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρωικής Πόλης...

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και τον καθένα...

Θα τρίζουν  τα κόκκαλα του  Γιώργου Γεννηματά

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Γιώργου Γεννηματά

Του Τηλέμαχου ΧατζηαθανασίουΤη δεκαετία του 1980 ο...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 19/7 έως 25/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Τάσος Μπαρτζώκας: Ευγνωμοσύνη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την κατασκευή της γέφυρας στον Παλαιό Πρόδρομο

Τάσος Μπαρτζώκας: Ευγνωμοσύνη στον υπουργό Εθνικής...

 -Συνάντηση χθες του βουλευτή Ημαθίας με τον Νίκο...

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας:  Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος Πολυχρονιάδης

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας εκφράζει τα θερμά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...