Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Αυγούστου για όλα τα νοικοκυριά, με όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, με χρηματοδότηση από την επιβολή τέλους στο φυσικό αέριο στους ηλεκτροπαραγωγούς ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από το σημείο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου (τα "πράσινα" τιμολόγια ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα) με στόχο την συγκράτηση των τιμών "σε ανεκτά επίπεδα".

Για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές προηγούμενων ετών από το τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), κάτι που ισχύει και για τους αγρότες οι οποίοι επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο "Γαία" με "κλειδωμένες" χαμηλές τιμές για δύο χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν ο κ. Σκυλακάκης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος και ο γεν. γραμματέας Ενέργειας Α.Αιβαλιώτης το πλαίσιο για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει τα εξής:

-Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο που ίσχυσε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, για δύο μήνες τουλάχιστον (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ύψος του θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.

-Επιδότηση των οικιακών τιμολογίων (περιλαμβάνονται τα κοινωνικά τιμολόγια) για τον Αύγουστο το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα των τιμών χονδρικής και των τιμολογίων του Αυγούστου. Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και στόχος θα είναι η διατήρηση των τιμών στο επίπεδο που ήταν το 2023 με την εφαρμογή και τότε επιδότησης στις τιμές (14 - 15 σεντς ανά κιλοβατώρα). Οι ενισχύσεις θα δοθούν στους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια «πράσινα» και «κίτρινα», ενώ δεν αφορά τα μπλε που είναι σταθερά.

.

-Θέσπιση πρόνοιας για δυνατότητα παρεμβάσεων στις τιμές σε περιπτώσεις στρεβλώσεων της αγοράς - όπως αυτή που διανύουμε - πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη στη σχετική Κοινοτική Οδηγία η οποία έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές από το ειδικό τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που προέκυψαν για παρελθούσες χρήσεις και οι οποίες εκτιμώνται σε 138 εκατ. Ευρώ.

Οι αγρότες επωφελούνται επίσης από την απαλλαγή του ΕΤΜΕΑΡ ενώ ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο "Γαία" με το οποίο "κλειδώνουν" τιμές 9-11 σεντς ανά κιλοβατώρα για την επόμενη διετία.

"Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν μπορεί να υπάρχουν τρελές τιμές. Όταν υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να συνδράμει τους καταναλωτές εξαντλώντας τα περιθώρια. Δεν θα αφήσουμε τους καταναλωτές ακάλυπτους", τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχουν κοινοποιηθεί στους προμηθευτές οι ειδοποιήσεις για την καταβολή 230 εκατ. ευρώ που είναι το ποσό που προσδιορίστηκε ως υπερέσοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως επισημάνθηκε η πίεση στις τιμές που εμφανίστηκε τον Ιούλιο είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων όπως ο παρατεταμένος καύσωνας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Βαλκανική, οι περιορισμένες διασυνδέσεις, η μειωμένη παραγωγή των υδροηλεκτρικών λόγω λειψυδρίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

          Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της...

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Παρακολουθώντας τις ...

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο Ταμείο Συνοχής, για συγχρηματοδότηση

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο...

Ένα σημαντικό βήμα αναβάθμιση του σιδηροδρομικού ...

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, που διακόπηκε χθες λόγω φωτιάς κοντά στα σύνορα

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των...

Αποκαταστάθηκε μερικώς χθες το απόγευμα η λειτουργία...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

Την υποψηφιότητά της  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η Άννα  Διαμαντοπούλου

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ -...

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο:  Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή  των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και...

Δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την...

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή  του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης -Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας παρουσία Θ. Λιβάνιου, Τ. Θεοδωρικάκου και Β. Σπανάκη

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...