Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο:  Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή  των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο: Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την περασμένη εβδομάδα στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας,  για τις χρεώσεις που επιβληθήκαν χωρίς καμία προειδοποίηση από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν από λίγες ημέρες πολλοί επαγγελματίες ενημερώθηκαν από τον πάροχό τους ότι πρέπει να επιστρέψουν επιδοτήσεις που δόθηκαν για την ενεργειακή κρίση μέσα στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2023, ενώ κυβερνητική απόφαση υποχρεώνει αιφνιδιαστικά χιλιάδες επιχειρήσεις να επιστρέψουν αυτές τις επιδοτήσεις, καθώς όπως προκύπτει δεν είχε εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.  Η Κομισιόν εκ των υστέρων επέβαλε κριτήρια και έγινε νέος υπολογισμός των επιδοτήσεων. Αν και η ανάγκη για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ήταν γνωστή στη κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2023, η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα υπεγράφη μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούσαν περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχους και ποσά της τάξης των 800 εκατ. ευρώ ωστόσο η απαίτηση επιστροφής δεν αφορά όλους.

Η επιστροφή χρημάτων αφορά περίπου το 0,5% των επιχειρήσεων αυτών, ήτοι 2.500 επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μέση επιβάρυνση που προκύπτει κυμαίνεται περίπου στα 800 ευρώ.

Έντονες αντιδράσεις και επιστολές διαμαρτυρίας

ΕΣΕΕ και Επιμελητήρια απευθύνονται με επιστολές τους στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας τις συνεχείς αρνητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους, ειδικά την μετά -COVID εποχή, με τα αυξημένα έξοδα της ενέργειας, της διασύνδεσης των POS, την χρήση ψηφιακών καρτών εργασίας, την αυξημένη φορολογία κ.τ.λ προσπαθώντας να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και τώρα υποχρεώνονται να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου 2022-2023, μέτρο που είχε αρχικά θεσπιστεί ως ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους.

Επιστολή προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη,  Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα, οι οποίοι συνυπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, απέστειλε και η ΕΣΕΕ  που τονίζει πως πρόκειται για σημαντικά ποσά, τα οποία η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ως βοηθήματα. Επισημαίνει επίσης πως η επιστροφή αυτών των χρημάτων στους παρόχους συνιστά ξαφνική επιβάρυνση των επιχειρήσεων «σε εποχή καθίζησης του τζίρου και την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα αυξημένα έξοδα της διασύνδεσης των POS, της διαβίβασης των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, της πλήρους λειτουργίας της κάρτας εργασίας σε όλο το φάσμα του λιανικού εμπορίου και της καταβολής των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από την καθιέρωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς την ανάκληση της ΚΥΑ. Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει πως εφόσον δεν καλύπτονται οι δαπάνες αυτές από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – λόγος που επικαλείται εκ των υστέρων η κυβέρνηση για την έκδοση της ΚΥΑ - τότε πρέπει η ελληνική Πολιτεία να αναλάβει το κόστος.  Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκληθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία, την οποία η ίδια η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει στις αποφάσεις της που αφορούν τις επιχειρήσεις και τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Διευκρινίσεις Σκυλακάκη

Διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2023 έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους παρόχους. Παράλληλα, τόνισε πως περισσότερες επιχειρήσεις θα λάβουν, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον χρήματα.

Εξήγησε, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, πως με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος - μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σήμερα οι ανακοινώσεις - παρεμβάσεις της Κυβέρνησης

Παράλληλα οι ανοδικές τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα που προοιωνίζονται «τσουχτερούς» λογαριασμούς τον Αύγουστο για τους καταναλωτές έχουν θέσει σε εγρήγορση την κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα Τετάρτη, το πρωί, θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Μια από τις παρεμβάσεις, η οποία βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης, ήταν η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για συγκεκριμένο όμως χρονικό διάστημα. Ένα μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης το 2022. Επίσης, παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

Την υποψηφιότητά της  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η Άννα  Διαμαντοπούλου

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ -...

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή  του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης -Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας παρουσία Θ. Λιβάνιου, Τ. Θεοδωρικάκου και Β. Σπανάκη

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του...

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει...

Στην αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος...

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Κατά την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου, θα καταβληθούν...

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για...

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους...

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου σε αυλή εστιατορίου

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί...

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Πιερία με μια...

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με την  Υπουργό Νίκη Κεραμέως  για ψηφιακή κάρτα εργασίας,  κατώτατο μισθό  και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως για...

Το νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...