Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Στην αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος οδήγησης με νέου τύπου, που χρησιμοποιούνται σ’ όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να προχωρήσουν όλοι οι οδηγοί στην χώρας μας.

Το ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού.

Το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης, σε μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας, διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του. Κατά συνέπεια, όποιος οδηγός συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του και πρέπει να το ανανεώσει, αυτομάτως προμηθεύεται το νέο δίπλωμα.

Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν το χάρτινο δίπλωμα τους με το νέου τύπου, εύκολα και γρήγορα μέσω του Gov.gr, ή μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

Αφού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, συνδέεστε με τα στοιχεία taxisnet και έπειτα επισυνάπτετε μια φωτογραφία σας καθώς και ένα δείγμα υπογραφής και πληρώνετε το αντίστοιχο παράβολο (30 ευρώ).

Ακολούθως, συμπληρώνετε το e-mail και το τηλέφωνό σας, ώστε να υπάρξει άμεση επικοινωνία σε οτιδήποτε χρειαστεί. Μέσα σε μερικές ημέρες θα ενημερωθείτε για να παραλάβετε το καινούργιο σας δίπλωμα από την περιφέρεια.

Σε σχέση με το ροζ τρίπτυχο δίπλωμα οδήγησης, το νέο τύπου κάρτας έχει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό, διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Κάτι το οποίο σημαίνει, απλούστατα, ότι μπορείτε να νοικιάσετε και όχημα, ενώ με το χάρτινο δεν έχετε την δυνατότητα.

Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης έχει χρονική διάρκεια 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Μετά τα 15 χρόνια θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Τι ισχύει για τις υπόλοιπες κατηγορίες

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε το νέο δίπλωμα οδήγησης ισχύει για 5 χρόνια. Ομοίως, ο οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει κάθε 5 χρόνια το δίπλωμα του έως ότου κλείσει τα 65 χρόνια.

Από την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μετά, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς για την χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, ανάλογα την περίπτωση.

Ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τηλέφωνο

Τη μετάβαση σε ένα καθεστώς ψηφιακών διπλωμάτων οδήγησης προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η ψηφιοποίηση των αδειών οδήγησης θα διευκολύνει την ανανέωση και την αντικατάστασή τους.

Εξάλλου, το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης σε κοινοτικό επίπεδο θα έχει ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την άμεση επιβολή ποινών στους οδηγούς, που υποπίπτουν σε τροχαίες παραβάσεις σε χώρα άλλη από αυτήν, που εξέδωσαν την άδεια οδήγησής τους.

https://www.newsit.gr/ellada/pote-ligei-to-xartino-diploma-odigisis-ola-osa-prepei-na-kserete/4133473/

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή  του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης -Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας παρουσία Θ. Λιβάνιου, Τ. Θεοδωρικάκου και Β. Σπανάκη

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του...

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Κατά την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου, θα καταβληθούν...

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για...

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους...

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου σε αυλή εστιατορίου

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί...

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Πιερία με μια...

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με την  Υπουργό Νίκη Κεραμέως  για ψηφιακή κάρτα εργασίας,  κατώτατο μισθό  και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως για...

Το νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην...

Απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα  φορολόγησης για συνταξιούχους που  συνεχίζουν να εργάζονται ως  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα φορολόγησης για...

Για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ο νόμος 5073/2023,...

Πιερρακάκης: Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στη σχολική εκπαίδευση και θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο

Πιερρακάκης: Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στη σχολική...

Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία ανακοίνωσε ο αρμόδιος...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Περιθώριο 21 ημερών για να διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Περιθώριο 21 ημερών για να...

Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, έχουν τη δυνατότητα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...