Οι μαθητές της α’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου με αφορμή το διήγημα του Παντελή Καλιότσου, «Πασχαλινή ιστορία», που διδάχτηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και τις ημέρες του Πάσχα επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη συνοδευόμενοι από τη φιλόλογο, Κυριακή Ιντζεβίδου και την καθηγήτρια εικαστικών, Φωτεινή Χαμιδιελή.
Αρχικά οι μαθητές πληροφορήθηκαν από τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης για τις καινοτόμες δράσεις της, το δανεισμό, την αξία και σπουδαιότητα του εξωσχολικού βιβλίου στη ζωή του παιδιού. Στη συνέχεια η κ. Χαμιδιελή παρουσίασε πίνακες ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών με θέμα την Ανάσταση και συζήτησε με τους μαθητές για την οπτική γωνία του καθενός και την τεχνοτροπία του. Έπειτα οι μαθητές εκφράστηκαν εικαστικά και δημιούργησαν το δικό τους βιβλίο εμπνεόμενοι από τα πασχαλινά έθιμα, που είχαν μελετήσει και παρουσιάσει στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τέλος οι μαθητές δανείστηκαν λογοτεχνικά βιβλία, κατάλληλα για την ηλικία τους, που είχαν επιλεγεί από την κ. Ιντζεβίδου για τις διακοπές του Πάσχα.
Ήταν ένα εποικοδομητικό δίωρο που έφερε τους μαθητές κοντά στο βιβλίο επιστρατεύοντας τη φαντασία τους και ενεργοποιώντας την κρίση και την παρατηρητικότητά τους. Παράλληλα ξέφυγαν από τον παραδοσιακό δασκαλοκεντρικό τρόπο διδασκαλίας, αφού τους δόθηκε η δυνατότητα, προσεγγίζοντας το λογοτεχνικό κείμενο διαθεματικά και βιωματικά, να αναπτύξουν την αισθητική τους καλλιέργεια και τη φιλαναγνωσία τους, ώστε να εδραιωθεί σταδιακά μια φιλική σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο.
«Ένας φάρος γνώσης ... μικρός μα τόσο σπουδαίος στην καρδιά της πόλης. Ένας φάρος που φωτίζει το ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων. Ευχαριστούμε το προσωπικό της βιβλιοθήκης για τη θερμή υποδοχή και τις πληροφορίες. Η επίσκεψη στο χώρο αυτό μας χάρισε μια αξέχαστη εμπειρία»
Θεοδώρα Τ., μαθήτρια της α’ τάξης