Με ατζέντα κομβικά - εκρεμή  ζητήματα του αγροτικού κόσμου  ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με ατζέντα κομβικά - εκρεμή ζητήματα του αγροτικού κόσμου ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο είχε ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, σήμερα (11 Ιουλίου) στο Υπουργείο.


Αναλυτικότερα, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε την ανάγκη να τρέξουν γρήγορα όλες οι σχετικές διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια) οι καλλιέργειες των οποίων έχουν πληγεί από τον ιό που παραμορφώνει τους καρπούς.

Επιπροσθέτως, έθεσε το ζήτημα της επιτάχυνσης των πληρωμών των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν 650.000 αγρότες καθώς η διοίκηση του Οργανισμού δεν επιτρέπει επί του παρόντος την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ της χρονιάς 2024 στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων.

Ταυτόχρονα, σημείωσε την ανάγκη ταχύτατης διόρθωσης της σειράς σφαλμάτων από τον Οργανισμό και τον τεχνικό του σύμβουλο σε θέματα πληρωμών, καθώς υπάρχει κίνδυνος ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων - χωρίς καμία δική τους ευθύνη - να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν.

Ενώ ακόμη και για εκκαθαρισθέντα ποσά του 2023 που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (4 Ιουλίου), υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες

Καθώς οι έτσι και αλλιώς καθυστερημένες πληρωμές συνοδεύθηκαν από προβληματισμό είτε για «ψαλιδισμένες» καταβολές ποσών είτε για μη καταβολή ποσών (περιπτώσεις άρδευσης με ακατάλληλα νερά)

Εν συνεχεία, ο κ. Τσαβδαρίδης επισήμανε στον Υπουργό την ανάγκη να υλοποιηθούν από το Υπουργείο τα έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας των δικτύων άρδευσης αλλά και πολλαπλασιασμού των δυνατοτήτων ποτίσματος κυρίως στους ΤΟΕΒ Νάουσας και Αλεξάνδρειας που θα δώσουν λύση στο τεράστιο αρδευτικό πρόβλημα της Ημαθίας

Ο Βουλευτής Ημαθίας έθεσε επίσης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το ζήτημα της τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου το νέο θεσμικό πλαίσιο να καλύπτει περισσότερους κινδύνους καθώς και τις νέες προκλήσεις  που έχουν ανακύψει μέσα από το διεθνές περιβάλλον και την κλιματική κρίση.

Ιδιαίτερα δε στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από άλλο φορέα, των πληγέντων παραγωγών από τις πρόσφατες άκαιρες βροχοπτώσεις.

Επιπροσθέτως, μεγάλη έμφαση έδωσε ο κ. Τσαβδαρίδης στο ζήτημα της τάχιστης – όπως ζήτησε - εξόφλησης από τον ΕΛΓΑ όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων (περίπου 21 εκατ. ευρώ) που αφορούν σε ζημίες του 2023, έτσι ώστε να μπορούν οι πληγέντες παραγωγοί να καλλιεργήσουν αλλά και να βιοποριστούν με αξιοπρέπεια.

Τέλος, ο κ. Τσαβδαρίδης συζήτησε με τον Υπουργό το ζήτημα της ενίσχυσης του πλαισίου της απασχόλησης των μετακληθέντων εργατών γης από τρίτες χώρες με συγκεκριμένες αποφάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται σε πολλούς εργοδότες και όχι μόνο σε όποιον αρχικά χρεώθηκαν.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

Συνεδριάζει την Τρίτη  23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη 23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας ...

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Αριστοτέλους της Αλεξάνδρειας

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι από το πρωί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...