Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 182 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.
Τους 168 φτάνουν είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κεντρώας παράταξης «Μαζί¨».
Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, δηλαδή ο Εθνικός Συναγερμός και η φράξια των δεξιών «Ρεπουμπλικανών» που συνεργάστηκαν μαζί της υπό τον Ερίκ Σιοτί θα διαθέτουν 43 βουλευτές.
Το κόμμα της κλασικής γκωλικής Δεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί» θα διαθέτει 46 βουλευτές, ενώ άλλοι 14 εκλέχθηκαν ως ανεξάρτητοι ή «αντάρτες» της Δεξιάς.
Οι ανεξάρτητοι και «αντάρτες» της Αριστεράς έλαβαν 13 έδρες, ενώ οι ανεξάρτητοι του Κέντρου 6 έδρες.
Πέντε έδρες έλαβαν τοπικιστικά πολιτικά ρεύμα, ενώ 1 έδρα έλαβε ακόμη ένας ανεξάρτητος.
Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.
Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.
Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.
Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.
Από το βράδυ της Κυριακής, η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με το «τέρας» της ακυβερνησίας, όπως σπεύδουν να τονίσουν μια σειρά αναλυτές, πολιτικοί και διεθνή ΜΜΕ.
Η τελευταία χρονικά εξέλιξη που μας έρχεται από τη Γαλλία είναι η άρνηση του Γάλλου προέδρου να αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να συνεχίσει «προς το παρόν» να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθετήσεις ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ που αναφέρεται σε τρεις κινδύνους αν υπάρξει κυβέρνηση με κορμό το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Σε ανάρτησή του, ο Λεμέρ αρχικά επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας νομισματικής κρίσης και εισόδου της Γαλλίας σε οικονομική παρακμή, αν εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα κατέστρεφε όλα τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόσαμε τα τελευταία εφτά χρόνια, υποστηρίζει ο Λεμέρ.
Ο επόμενος κίνδυνος, σημειώνει, είναι μια «ιδεολογική διάσπαση του έθνους». «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτόν τον κίνδυνο», υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση.
Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ προειδοποιούν ότι αν η αστάθεια στη Γαλλία παραταθεί, τότε αυτό μπορεί να έχει συνέπειες παγκοσμίως.
Το στοίχημα του Μακρόν μπορεί να απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, αλλά θα μπορούσε ακόμη να βυθίσει τη χώρα στο χάος. Και χωρίς να έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο, η Γαλλία περνάει μια αβέβαιη περίοδο με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στο Παρίσι, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις εβδομάδες».