Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας "Ρόδα και Άκανθοι"

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο», το βιβλίο της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Νάουσας, Ρόδα και Άκανθοι, συναπαντήματα πεζού και ποιητικού λόγου.

Μία ενδιαφέρουσα ανθολογία που συγκεντρώνει ποιήματα και διηγήματα από το έργο δώδεκα σημαντικών δημιουργών, με διαφορετικό ύφος, που εκκινούν από διαφορετική αφετηρία και εκφράζουν διαφορετικές προθέσεις, έχουν ωστόσο κοινό υπόβαθρο την αγάπη για την τέχνη του λόγου και συναπαρτίζουν μία λογοτεχνική συντροφιά που προσπαθεί να συμβάλει στον πολιτισμό και τα γράμματα του τόπου.

Στο βιβλίο συμμετέχουν οι: Γιώργος Αγγελιδάκης, Δημήτρης Βαλαής, Μερκούριος Γιάντσης, Αντώνης Γιτόπουλος, Αθανάσιος Δεληχρήστος, Χρήστος Κωστελίδης, Αλέξανδρος Λυσιμάχου, Κατερίνα Λυσιμάχου, Δημήτρης Ντίκας, Ντίνα Παλιομπέη, Μαρία Α. Ρέντη Κολτσάκη και Δήμητρα Ταμπάκη.O Γιώργος Αγγελιδάκης γεννήθηκε την 20η Ιουνίου 1967, στη Βέροια, γνωστή και ως μικρή Ιερουσαλήμ (λόγω πληθώρας βυζαντινών εκκλησιών) και κατοικεί στη Νάουσα, ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι γιος του Ιωάννη Γ. Αγγελιδάκη (με καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης) και της Αθηνάς Δ. Πέιου (βέρας Ναουσαίας). Έκανε τις στοιχειώδεις σπουδές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, τις γυμνασιακές στο 2ο Γυμνάσιο Νάουσας και τις λυκειακές στο 2ο Γενικό Λύκειο Νάουσας. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από τα εφηβικά του χρόνια και από την ηλικία των 22 ετών εργάζεται επαγγελματικά ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες. Ασχολείται με την ποίηση από την παιδική του ηλικία. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στον τύπο και έχουν συμπεριληφθεί στην ποιητική συλλογή του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης του Time Channel (έκδ. Αγγελιοφόρος 1994).

 O Δημήτρης Βαλαής είναι δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γεννήθηκε το 1958 στη Ραψάνη Λάρισας (Δήμος Τεμπών). Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας. Από το 1981 εργάστηκε διαδοχικά σε δημόσια δημοτικά σχολεία των νομών Λάρισας, Εύβοιας, Αττικής και Ημαθίας. Συνταξιοδοτήθηκε το 2013. Από το 1990 μένει μόνιμα στη Νάουσα Ημαθίας. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Αλεξίου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Με πολύχρονη ενεργή συμμετοχή και δράση στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Τον διακρίνει μια ταξική προσέγγιση στα ζητήματα της τέχνης, του πολιτισμού, της κοινωνικής εξέλιξης γενικότερα. Συμμετείχε στην ποιητική ανθολογία δεκαεννέα ποιητών με τίτλο Γράμματα της Ποίησης (έκδ. Ατέχνως 2020). Ποιήματά του (και άρθρα) έχουν, επίσης, δημοσιευτεί σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά και σε έντυπες εφημερίδες της Νάουσας. Θέματά του οι ανθρώπινες σχέσεις, οι κοινωνικοί αγώνες, καθώς και τα προβλήματα και αδιέξοδα που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 

O Μερκούριος Γιάντσης γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1992, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι ασχολείται με την ποίηση συστηματικά από τα φοιτητικά του χρόνια. Μέρος του έργου του δημοσιεύτηκε σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες. Τον Μάρτιο του 2021, κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Readnet Publications η πρώτη του ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο Ελεύθερος Απόπλους και είναι διαθέσιμη αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα Rbooks. Έχει γράψει το θεατρικό έργο με τίτλο Σεμινάριο Δημιουργικής Ταφής ή Κάσα Belli (άπαιχτο).

 O Αντώνης Γιτόπουλος γεννήθηκε στο Αρκοχώρι Ημαθίας. Εργάστηκε ως χημικός στη δημόσια δευτεροβάμια εκπαίδευση. Εξέδωσε μερικά βιβλία ποίησης και λαογραφίας. Το μεγαλύτερο μέρος του έγου του βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://gitopoulosantonis.blogspot.com/

 Ο Αθανάσιος Δεληχρήστος γεννήθηκε και κατοικεί στην ηρωική πόλη της Νάουσας. Η αγάπη και ο σεβασμός του για τον πολιτισμό άνθισαν μέσα του από την οικογένειά του, χάρη στην πολυετή σπουδή του στη μουσική αλλά και στη συμμετοχή του στο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με ειδίκευση στην Κλασική Γραμματεία και Λογοτεχνία. Διεύρυνε το πεδίο των γνωστικών και διδακτικών του εφοδίων σε τομείς όπως η «Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα», η «Σεξουαλική αγωγή  στα σχολεία», η «Ηγεσία και διοίκηση στην εκπαίδευση» και το «Business administration and marketing, με εφαρμογές στα κοινωνικά δίκτυα». Επί σειρά ετών έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό φροντιστήριο της Νάουσας, ενώ πλέον απασχολείται ιδιωτικά στον τομέα της εκπαίδευσης. Παράλληλα καταπιάνεται με την επιμέλεια προσωπικού (λογοτεχνικού και επιστημονικού - φιλολογικού) υλικού και παραμένει ενεργό και δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας.

 

Ο Χρήστος Κωστελίδης γεννήθηκε στη Νάουσα το 1963, συνταξιούχος δάσκαλος και πατέρας τριών παιδιών: της Καρολίνας, της Νικολέτας και της Αθηνάς. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τριπόλεως και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πιστοποίηση στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνίας) επιπέδου Α΄και Β΄. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες παιδαδωγικού περιεχομένου ως ακροατής και ως εισηγητής. Θεωρεί σημαντική για την αναγέννηση αυτού του τόπου την ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ! Το έργο του βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://ey-logos.blogspot.com

 Ο Αλέξανδρος Λυσιμάχου γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Νάουσα. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Φοίτησε για ενάμιση χρόνο στο Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της ιατρικής, εγγράφηκε στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Α.Π.Θ., όπου και φοίτησε τρία χρόνια. Εργάστηκε σε δύο νοσοκομεία της Αγγλίας ως ειδικευόμενος ιατρός, ενώ ολοκλήρωσε την ειδικότητα του ειδικού παθολόγου στην Ελλάδα. Λειτούργησε ως νοσοκομειακός γιατρός σχεδόν μια ζωή και συνταξιοδοτήθηκε από το Μποδοσάκειο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής της παθολογικής κλινικής. Παράλληλα με την ιατρική, ασχολήθηκε με τη συγγραφή διηγημάτων, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο. Δημοσίευσε επίσης άρθρα, ενθυμήματα και σχόλια. Τον Ιανουάριο του 2024 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Ανάλεκτο, το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Μερόνυχτα Εφημερίας, ενώ ένα δεύτερο βιβλίο του με συλλογή διηγημάτων βρίσκεται υπό έκδοση.

 Η Κατερίνα Λυσιμάχου γεννήθηκε στη Νάουσα της Ημαθίας όπου έζησε μέχρι τα δεκαεπτά της. Σπούδασε γιατρός στη Θεσσαλονίκη, αλλά διέτριψε ακόμα στη μουσική, στη ζωγραφική και στα γράμματα, δίπλα σε ενδιαφέροντες ανθρώπους, εκεί, μεταξύ ανατομείου, Χ.Α.Ν.Θ. και Μακεδονικού Ωδείου. Είχε την τύχη να ταξιδέψει, σε εποχές που ο κόσμος ακόμα δεν είχε ανακαλύψει τον τουρισμό, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Αμερική. Έγραψε το πρώτο της ποίημα σε ηλικία εννιά χρονών γιατί δεν είχε να χαρίσει τίποτα άλλο στη μητέρα της για τη γιορτή της. Διηγήματα  έγραψε κυρίως για τα παιδιά  της –έχει τρεις γιους– για να τους πει μέσα από ιστορίες γι’ αυτά που θεωρούσε σημαντικά και σπουδαία χωρίς να κάνει τη δασκάλα. Πολλά από αυτά δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά. Εξάσκησε το επάγγελμα της χειρουργού οφθαλμιάτρου στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ στην Αθήνα και παράλληλα έκανε συχνές διαφυγές στη λογοτεχνία γράφοντας πεζά και ποιήματα.

 Ο Δημήτρης Ντίκας γράφει ποίηση από την παιδική του ηλικία. Μοιάζει σα να γεννήθηκε μ’ αυτό. Άρχισε να δημοσιεύει από την εφηβία του και εμφανίστηκε σε τοπικές εφημερίδες με το ψευδώνυμο «Ροδόσταμο». Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες και υπάρχουν στο Youtube. Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: Ηλιόλουστο Όραμα (ποίηση), Στον Ενικό του Έρωτα (στίχοι τραγουδιών), Εν Καιρώ Ειρήνης Πόλεμος (ποίηση), Ανωτάτη Σωφρονιστική των Ιδεών (ποίηση), Η Συλλογή του Μέλλοντος (ποίηση), Το Εξπρές της Ευτυχίας (στίχοι τραγουδιών), Μ’ Ένα Τραγούδι κι Έναν Σκοπό (στίχοι τραγουδιών), Ανάγλυφη Σιωπή των Ήχων (στίχοι τραγουδιών), Πατριδοκαπηλία (σατιρική ποίηση), Πέτρινη Σιωπή (στίχοι τραγουδιών), Ο Κήπος της Ψυχής (στίχοι τραγουδιών). Έχει λάβει μέρος σε αρκετές συλλογικές ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και την παραδοσιακή βιβλιοδεσία, και είναι σταυρολεξογράφος. Όλα αυτά στη σκιά της συγγραφικής του ιδιότητας που αποτελεί πάντα την κύρια δραστηριότητά του.  Έργα του έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

 

Η Ντίνα Παλιομπέη γεννήθηκε στη Νάουσα όπου και κατοικεί με την οικογένειά της. Σπούδασε Παιδαγωγική κι εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο. Βιβλία της που έχουν εκδοθεί: Άγαλμα γυναίκας ποιήματα, Μια όαση επειγόντως διηγήματα, (εκδ. Μαίανδρος), Σ’ αυτόν τον έρωτα δεν έχει ημερομηνία λήξης μυθιστόρημα, (εκδ. Παρατηρητής 1993), Η επιστροφή των άσωτων αντρών μυθιστόρημα, (εκδ. Παρατηρητής), To κρυμμένο χαρτί της τύχης μυθιστόρημα, (εκδ. Ανάτυπο 2021).

 

Η Μαρία Α. Ρέντη Κολτσάκη γεννήθηκε και κατοικεί στην αγκαλιά του Βερμίου, στη Νάουσα της Μακεδονίας. Τα μαθητικά της χρόνια τα πέρασε στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Παιδί Ελλήνων μεταναστών, σε ηλικία έντεκα ετών, η μεγαλύτερη δυσκολία, που αντιμετώπισε, ήταν η σχολική εκπαίδευση σε μιαν άγνωστη γλώσσα. Στην ηλικία των δεκαεννιά επέστρεψε φοιτήτρια στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε –απ’ την αρχή– να μαθαίνει ελληνικά! Έχοντας χάσει –στα χρόνια της εφηβείας– την ευκαιρία μαθητείας στα ελληνικά γράμματα, δούλεψε πολύ προκειμένου να βγει απ’ το γλωσσικό δίλημμα. Από το 2014 μέχρι το 2020 επιμελήθηκε συνεργατικά –στην εφημερίδα της πόλης της «Μακεδονικά Νέα»– ειδική στήλη ποίησης, υπό τον τίτλο ΜΕ ΡΙΜΑ ή ΧΩΡΙΣ. Άρθρα της, για διάφορα θέματα, έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, ενώ υπάρχει συμμετοχή της σε αρκετές συλλογικές ανθολογίες. Το 2014 εκδόθηκαν οι πρώτοι της ΣΤΙΧΟΙ - ΣΤΙΧΑΚΙΑ - ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ, με τίτλο Ταξίδια στο Χαρτί, ενώ το 2016, υπό τον ίδιο γενικό τίτλο, εκδόθηκαν οι Αντίδωρο Διαδρομές της.

 Η Δήμητρα Ταμπάκη γεννήθηκε στη Γερμανία, μεγάλωσε στην Ελλάδα και μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο επέστρεψε στη Γερμανία όπου εργάστηκε σε χώρους εστίασης. Είναι μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά μιας εγγονής. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στις δύο ατομικές επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στη Νάουσα και στη Ρόδο. Λατρεύει τη μαγειρική και την ενασχόληση με τα παιδιά. Tο 2019 αποφοίτησε από τη σχολή μαγείρων και επί του παρόντος φοιτά στο τμήμα βρεφονηπιοκομίας των Ι.Ε.Κ. Μεγάλη της αδυναμία ο χορός και η ποίηση. Εμπνέεται και γράφει από μικρή. Η ποίηση τη βοηθά να αγκαλιάζει τις ισορροπίες τής ζωής. Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχή σε πολλές ποιητικές εκδηλώσεις, διαδικτυακά και δια ζώσης. Ξεχωρίζει η έκδοση Λάμψεις Ποιητικές, ομιλούσα Ανθολογία της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Νάουσας, το 2018, καθώς και το ποίημά της Ο Δικός μας Αύγουστος, που μελοποιήθηκε το 2020.  Έργα της έχουν δημοσιευτεί στο λεύκωμα The New Generation of Greek Art, Chapter 1 (εκδ. του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού «ARCHLOVE Magazine», 2021).

 

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

Από την παράταξη «Ισχυρός Δήμος» του Κ. Παλουκίδη Συνέντευξη – πρό(σ)κληση  της εισαγγελικής αρχής για τη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού Βέροιας -Παρατηρήσεις και εκτιμήσεις του μηχανολόγου μηχανικού Δημήτρη Γάτσου

Από την παράταξη «Ισχυρός Δήμος» του Κ. Παλουκίδη...

Παρουσία του μηχανολόγου μηχανικού Δημήτρη Γάτσου, ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...