Παρουσία του μηχανολόγου μηχανικού Δημήτρη Γάτσου, ο επικεφαλής Κώστας Παλουκίδης και σύμβουλοι της παράταξης «Ισχυρός Δήμος» της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, έδωσαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο «Άρωμα Πόλης» με αντικείμενο την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού από την ΔΕΥΑΒ.
Στην σύντομη εισαγωγή του ο κ. Παλουκίδης εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας και σύστησε στα τοπικά ΜΜΕ τον κ. Γάτσο, απόφοιτο γερμανικού πανεπιστημίου με ειδικότητα στην μελέτη και επίβλεψη βιολογικών καθαρισμών, τον οποίο η παράταξη είχε προτείνει να τον τοποθετήσουν εξωτερικό παρατηρητή - τεχνικό σύμβουλο και πραγματογνώμονα για το βιολογικό καθαρισμό, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την δημοτική αρχή, όπως είπε.
Η συνέντευξη κινήθηκε σε επίπεδο διαπιστώσεων για μια ακόμη φορά, για την λειτουργία του βιολογικού με την μέθοδο του παρόντος εργολάβου, αλλά με κάποιες επιπρόσθετες παρατηρήσεις του κ. Γάτσου, από επίσκεψή του τον Μάϊο στον βιολογικό, καλεσμένος του κ. Παλουκίδη και δημοτικών συμβούλων για αυτοψία, η οποία ωστόσο διήρκησε μια ώρα περίπου, μέχρι την απομάκρυνση του από την διοίκηση της ΔΕΥΑΒ, διότι δεν είχε την ιδιότητα του συμβούλου.
Τις εντυπώσεις που αποκόμισε επιστημονικά ο κ. Γάτσος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, μετέφερε στους δημοσιογράφους μαζί με τις παρατηρήσεις του, αναφέροντας ότι «στην μία ώρα που παρέμεινε εκεί ο αερισμός στη βιολογική επεξεργασία ήταν σταματημένος και η μοναδική ροή που υπήρχε ήταν τα εισερχόμενα λύματα και η ανακυκλοφορία της λυματολάσπης, που σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος των δεξαμενών, λειτουργούσαν ως δεξαμενή καθίζησης της λυματολάσπης». Όπως τον ενημέρωσαν εργαζόμενοι, ο αερισμός λειτουργεί 20 – 22 ώρες την ημέρα, όμως εκείνη την στιγμή βρισκόταν σε παύση και θα εκκινούσε αργότερα. Πριν την τελική έξοδο προς τον αποδέκτη διαπίστωσε, όπως είπε, ότι τα επεξεργασμένα λύματα είχαν ένα έντονα καφέ χρώμα, που υποδεικνύει εκροή λυματολάσπης στον αποδέκτη. Σε κουβέντα που είχε με τους εργαζόμενους του είπαν ότι οι μετρήσεις ήταν πάντα κάτω από τα όρια, ενώ σε ερώτησή του για τις μετρήσεις μικροβιολογικού φορτίου αζώτου και φωσφόρου, του απάντησαν ότι δεν προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς όρους της Μονάδας. Επίσης ο κ. Γάτσος διαπίστωσε ότι «δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης ήταν γεμάτες με λάσπη, ενώ δεν θα έπρεπε». Ρωτώντας για την λυματολάσπη του είπαν ότι «η γραμμή επεξεργασίας είναι σε αχρηστία εδώ και πολλά χρόνια ενώ και οι δυο χωνευτές παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια επίσης γεμάτοι με λυματολάσπη και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν». Πρόσθεσε επίσης ο κ. Γάτσος, ότι στη γραμμή επεξεργασίας της λυματολάσπης είδε «κατεστραμμένες δεξαμενές, καταστραμμένο εξοπλισμό και φυτά μέσα στις δεξαμενές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται συντήρηση».
Συμπερασματικά τόνισε, «η όλη μονάδα φαίνεται ότι δεν λειτουργεί σύμφωνα με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων», ενώ του τέθηκε υπόψη οτι για πολλά χρόνια η μονάδα γινόταν δέκτης λυματολάσπης εκατοντάδων τόνων και από άλλους βιολογικούς καθαρισμούς. Απο την εμπειρία του εκτίμησε ότι το μέγιστο όριο μείωσης της λάσπης κυμαίνεται από 30 έως 50% που αφορά μόνο την λάσπη της μονάδας, πόσο μάλλον εάν έρχεται και από κάποιον άλλον βιολογικό καθαρισμό.
Ο κ. Γάτσος, επεσήμανε τέλος ότι οι παρατηρήσεις είναι η προσωπική του κρίση και εκτίμηση από την λίγη ώρα που ήταν εκεί και δεν μπορούν να εκληφθούν ως επίσημες, αφού αρμόδιες είναι οι Υπηρεσίες που πρέπει να κληθούν για επανειλημμένους ελέγχους σε αρκετά σημεία του Βιολογικού. «Αν είναι όλα σωστά μπορούν να υποβάλλουν μια τροποποίηση της μελέτης για την συγκεκριμένη λειτουργία, με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτά πρέπει να γίνουν για να είναι σύννομη η λειτουργία», τόνισε.
Στο πάνελ της συνέντευξης ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Οργάνωσης Νίκος Ασλάνογλου, ενώ τις δηλώσεις παρακολούθησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κορωνά, κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης που έθεσε επανειλημμένα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Ασλάνογλου, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η υπόθεση προχωράει και θα φτάσει μέχρι τα ευρωπαϊκά Όργανα από την πλευρά του ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «αρμόδιες υπηρεσίες έχουν γνώση του θέματος εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί». Εν κατακλείδι, ο κ. Παλουκίδης επεσήμανε ότι η συνέντευξη ήταν η αρχή για να γνωστοποιηθεί ευρύτερα το θέμα και να προκληθεί το ενδιαφέρον του Εισαγγελέα ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας, τον οποίο θα επισκεφθούν και οι ίδιοι με τον σχετικό φάκελο του βιολογικού.
Σοφία Γκαγκούση