Του Δ.Κ. Στυλιανίδη, επιτ. Δ/ντή Ι.Φ.Δ.
Ανεκτίμητης αξίας είναι τα προϊόντα που παράγει η ευλογημένη αυτή γη και άξιοι κάθε επαίνου οι άνθρωποι που την καλλιεργούν και παράγουν αυτά τα προϊόντα, νωπά ή μεταποιημένα.
Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται μια περιοχή, μια πόλη, θέλει να πάρει κάτι από αυτήν για να το προσφέρει σαν δώρο στους φίλους και γνωστούς του και να επαινέσει την περιοχή ή την πόλη που επισκέφθηκε. Είναι γνωστό πανελληνίως το ρεβανί Βέροιας που πρώτος παρασκεύασε ο Χουχλιούρος. Ποιος ήλθε στη Βέροια και δεν φρόντισε να αγοράσει το εκλεκτό αυτό προϊόν. Ποιος θα πάει στις Σέρρες και δεν θα πάρει το λουκούμι «α-κανέ», στην Κομοτηνή τις καριόκες και τον καφέ «Μουσταφά». Ποιος θα πάει στη Χίο και δεν θα πάρει κάποιο προϊόν μαστίχας ή τη σουμάδα και στην Κέρκυρα το λικέρ από κουμκουάτ;
Όταν πηγαίναμε στις Βρυξέλλες βλέπαμε ουρές από ξένους επισκέπτες στα καταστήματα που πουλούσαν το σοκολατάκι «Λεωνίδας». Έπαιρναν περισσότερο τη μικρή συσκευασία των 250 γρ. εξαιρετικά συσκευασμένο, για δώρο προφανώς, σε γνωστούς και φίλους στη χώρα τους. Στην Ισπανία γνωρίσαμε ένα εκλεκτό λικέρ με την ονομασία «Πατσαράν», φτιαγμένο από τσάπρουνα, με εξαιρετική συσκευασία, προσελκύει τους ξένους να το δοκιμάσουν και να το αγοράσουν.
Η Ημαθία δεν έχει μόνο το ρεβανί που πολλά προσέφερε στη Βέροια. Έχει τις περίφημες κομπόστες που έχουν κατακτήσει πολλές αγορές στο εξωτερικό. Το μικρό κουπάκι με τη φρουτοσαλάτα, έγινε το πιο αγαπητό και προτιμώμενο στο εξωτερικό.
Τα προϊόντα μεταποίησης, κυρίως ροδάκινου, φθάνουν τους 200 κωδικούς.
Παλαιότερα, παρασκευάζετο στο εργοστάσιο «Βέρμιο-Νάουσα» ένας εξαιρετικός χυμός μήλου, από τον Γεωπόνο-Τεχνολόγο κ. Νίκο Θεοδωρίδη. Σε μια ημερίδα στο Ι.Φ.Δ. προσεφέρθηκε αυτός ο χυμός στους επισκέπτες. Όλοι εξεφράσθηκαν με τα πλέον επαινετικά λόγια γι’ αυτόν. Μαζί με το εργοστάσιο, εγκαταλείφθηκε και ο εξαίρετος αυτός χυμός.
Ένας συνάδελφος με πληροφόρησε ότι κάποια κυρία από τη Νάουσα παρασκευάζει και πουλάει ένα πελτέ σαν σάλτσα, από ρόδι. Αυτό το παρασκεύασμα, σε μια έκθεση κρασιών στην Ιταλία, χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό Ελληνικού - Ναουσαϊκού κρασιού και απέσπασε τα πιο ευμενή σχόλια.
Αλλά και τα κρασιά της Ημαθίας που παράγονται κυρίως στην περιοχή της Νάουσας, με βάση την εξαιρετική ποιότητα σταφυλιού «ξυνόμαυρο», αποσπούν συνέχεια διακρίσεις σε εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού. Ποιος επισκέπτης δεν θα ήθελε να πάρει μια φιάλη από κάποιο λευκό ή κόκκινο κρασί Ναούσης και να το προσφέρει σαν δώρο σε κάποιο συγγενή ή φίλο ή να το ανοίξει σε κάποια φιλική συγκέντρωση;
Όλα όμως τα εξαίρετα προϊόντα της Ημαθιώτικης γης, είναι σχεδόν άγνωστα στους ίδιους τους Ημαθιώτες.
Σκέφθηκα να κάνω μια πρόταση, απευθυνόμενος στους Δημάρχους που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές. Σε κάθε μία από τις τρεις πόλεις, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια και στις Αιγές (Βεργίνα), να γίνουν περίπτερα (εκθετήρια-πωλητήρια), ένα σε κάθε πόλη, όπου θα εκτίθενται τα προϊόντα αυτά. Τα περίπτερα αυτά, Δημοτικά, των Συνεταιρισμών ή και ιδιωτικά, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των προϊόντων της Ημαθίας. Η πρόταση αυτή ας γίνει θέμα συζήτησης στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.