Στ. Ζυγουλιάνος, πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών: Η μόνη ανθρωπίνως εφικτή καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024
Με μεγάλη καθυστέρηση (26 Απριλίου) άνοιξε φέτος το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά και λήγει στις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας παράλληλα «πλήθος προβλημάτων» που εξακολουθούν να εντοπίζονται πρακτικά από τα λογιστικά γραφεία τα οπία ενημερώνουν μέσω των Ενώσεων και Ομοσπονδιών τους την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, πλην όμως δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα, όπως επισημαίνουν. Για τον παραλογισμό που βιώνουν και οι λογιστές στην Ημαθία, και την ανθρωπίνως ανέφικτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών του Νομού, κ. Στέργιος Ζυγουλιάνος, στον ΛΑΟ:
«Είμαστε 22 μέρες πριν από τη λήξη των δηλώσεων στις , από τις οποίες οι τρεις είναι Κυριακές, έχουμε να υποβάλουμε ακόμα 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις από τις οποίες το ένα εκατομμύριο αφορά επαγγελματίες που δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση και φορολογούνται με τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος, που προϋποθέτει ένα μεγάλο φόρο εισοδήματος και μια ευρεία ενημέρωση πελατών φορολογούμενων ώστε να μπορέσει να καταλάβει και να δεχτεί για ποιο λόγο του βγάζουμε το ποσό του φόρου, το οποίο εννοείται ότι δεν επιβάλλουμε εμείς αλλά το κράτος και το υπουργείο. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι φέτος οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και οι Αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με νέο τρόπο (το τεκμαιρόμενο εισόδημα), γεγονός που κάνει την χρήση τον οδηγιών απαραίτητη για την ορθή συμπλήρωση των νέων εντύπων».
«Ο υπουργός μας κουνάει το δάχτυλο»
Παράλληλα, προσθέτει ο κ. Ζυγουλιάνος, τα λογιστικά γραφεία έχουν ένα σωρό πράγματα να διεκπεραιώσουν. «Έχουμε έναν ΦΠΑ που υποβάλλεται τον Ιούλιο με προσπληρωμένες δηλώσεις κι έναν πολύ πιο σημαντικό έλεγχο, αλλά ο υπουργός οικονομικών δεν μας ακούει, έχει μένος απέναντι στον κλάδο των λογιστών, έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια και στην πανδημία και σε όλα τα δύσκολα, έβαλε πλάτη και στήριξε το δημόσιο, έναν κλάδο που θεωρεί συνεργάτες αυτούς που είναι πίσω από τον γκισέ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους διοικούντες. Κι αυτό φαίνεται κάθε μέρα αυτή την περίοδο των δηλώσεων. Καθ΄ όλα αξιόλογος κατά τα άλλα ο κ. Χατζηδάκης αλλά εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία κι αυτό κόντρα στο νόμο που προβλέπει ότι πρέπει να έχουμε μία πεντάμηνη προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Αυτό καταστρατηγείται, πλέον μιλάμε για 93 μέρες και μας κουνάει το δάχτυλο ότι εμείς δεν δουλεύουμε και ζητάμε μόνο παρατάσεις. Ο υπουργός όταν ερωτάται για το θέμα, δηλώνει ότι μας έδωσε ένα μήνα παραπάνω φέτος, ότι οι αριθμοί βγαίνουν, να κάνουμε όλοι την δουλειά μας και να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή…».
Συγκριτικά με πέρσι
Δίνοντας ένα κομμάτι του παζλ με αριθμούς, η Ένωση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Μέχρι χθες 4 Ιουλίου υποβλήθηκαν 4.086.512 δηλώσεις E1 ενώ πέρσι (4/9/2023) είχαν υποβληθεί 6.494.898 από τις οποίες με Ε3 (επαγγελματίες) οι 583.508 (1.562,943 – 4/9/2023) ενώ απομένουν 23 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Κάνοντας τον παραπάνω υπολογισμό σε εργάσιμες ημέρες, εξαιρώντας μόνο τις Κυριακές, απομένουν 19 - 20 ημέρες μέσα στις οποίες θα πρέπει να υποθληθούν περίπου 120.000 δηλώσεις.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα υποβολής το 2033, διαρκούσε από τις 30 Μαρτίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Σωρεία προβλημάτων
Ρωτώντας για τα προβλήματα που προέκυψαν και εξακολουθούν να προκύπτουν κατά την συμπλήρωση των δηλώσεων και όχι μόνο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ημαθίας, ανέφερε ενδεικτικά:
-Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων σε κάποιες τράπεζες
-Δεν είχαν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
-Ορισμένοι φορείς, υγειονομικές περιφέρειες, και δήμοι δεν είχα ανεβάσει έγκαιρα βεβαιώσεις αποδοχών
-Αναφέρθηκαν προβλήματα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
-Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1
-Εκκρεμούσε από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων (ενδεικτικά πρόγραμμα προεργασίας)
-Υπάρχουν αναδρομικά από φορείς του δημοσίου χωρίς έτος αναφοράς
-Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.
-Εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα η δήλωση IBAN, ειδικά σε υπερήλικες (το οποίο πρόβλημα “ξεπεράστηκε” στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα
Ανέβαιναν κατά το δοκούν επιδόματα από υπηρεσίες (εκλογικό, πριν 20 μέρες), με ανάγκη τροποποιητικών
-Έχουν παρατηρηθεί πολλά λάθη στην εκκαθάριση
Αναφερόμενος στις 1.300.000 προσυμπληρωμένες δηλώσεις που θα υποβληθούν αυτόματα, αλλά και στις επιπλέον 5.300.000 που θα πρέπει να υποβληθούν έως 26 Ιουλίου, τόνισε ότι «καταρρίφτηκε ακόμη και το αφήγημα για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν αυτόματα. Μόλις 422.878 ήταν αυτές και οι περισσότερες με ανάγκη υποβολής τροποποιητικών».
Εκτός όλων των ανωτέρω, προστίθεται και η έναρξη (1η Ιουλίου) της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες και λιανεμπόριο, που συνεπάγεται πλήθος επιπλέον εργασιών στα λογιστικά γραφεία.
«Ιδιαίτερα για φέτος λοιπόν, για να ολοκληρωθεί ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θεωρούμε ότι η μόνη εφικτή καταληκτική ημερομηνία υποβολής από πιστοποιημένους Λογιστές – Φοροτεχνικούς (στα πρότυπα της προδήλωσης ραντεβού για την διασύνδεση των POS), είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024», επισημαίνει ο κ. Ζυγουλιάνος.
Σ. Γκ.