Ώρα για διακοπές

Ώρα για διακοπές

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Οι διακοπές, φίλοι, αναγνώστες, είναι ένας χρόνος πολύτιμος, γιατί είναι χρόνος δικός μας. Είναι μια ευκαιρία (που την έχουμε όλο και λιγότερο) να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και με τα θέλω μας, με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, με τις σχέσεις μας. Ο χρόνος αυτός, αν τον αξιοποιήσουμε συνετά, μας προσφέρει ουσιαστικά μια ικανότητα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον χάσει: το να ονειρευόμαστε και να κάνουμε σχέδια για το μέλλον, αλλά και απογραφή των όσων έχουν ήδη συμβεί.

Η χαλάρωση, λοιπόν, ή ενδοσκόπηση, η επαφή μας με τη φύση, αλλά και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούν να θωρακίσουν τον ψυχισμό μας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες προκλήσεις προκλήσεις. Οι άνθρωποι πήγαιναν σχεδόν πάντα διακοπές.

Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, το διάστημα ξεκούρασης και παύσης από τις εργασίες ήταν ταυτόσημο με θρησκευτικές γιορτές και αργίες. Αιώνες αργότερα, περί το 1900, οι σχολικές διακοπές συνέπιπταν με την περίοδο του καλοκαιρινού θερισμού επειδή τα παιδιά έπρεπε να βοηθήσουν στις αγροτικές εργασίες. Καθώς, όμως, το καλοκαίρι διέκοπταν το σχολείο και τα παιδιά των πόλεων -όπου δεν υπήρχαν βέβαια αγροτικές εργασίες- προέκυψε η ανάγκη να πρέπει να διακόψουν και οι εργαζόμενοι γονείς, ώστε να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους αλλά και να μην τα αφήνουν μόνα τους. Από την άλλη, οι διακοπές για τους Έλληνες προπολεμικά, συνδυάζονταν με θεραπευτικούς σκοπούς, όπως ήταν τα ιαματικά λουτρά.

Ανάγκη από διακοπές δεν έχουν μόνο οι εργαζόμενοι. Όλοι τις χρειαζόμαστε για διαφορετικούς λόγους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Κάποιοι για να ξεκουραστούν, άλλοι για να ξεδώσουν, ορισμένοι για να αλλάξουν περιβάλλον.

Η καλοκαιρινή διατροφή και μάλιστα σε έναν τόπο όπως είναι η Ελλάδα, όπου τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι άφθονα, μας τροφοδοτεί με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, ακριβώς επειδή τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα κάνουν τα ψάρια και τα θαλασσινά εξαιρετικά δελεαστικά, επωφελούμαστε από το ιδιαίτερα ευεργετικά τους συστατικά. Ιδίως τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ή πέστροφα ακόμα οι σαρδέλες και η πέρκα αποτελούν μια πραγματική βόμβα υγείας, αφού χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα, δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τη συνετή παραμονή στον ήλιο, δυναμώνουν σημαντικά και την άμυνα του οργανισμού μας.

Οι ειδικοί λένε ότι όσοι εργάζονται, ειδικά σε δημιουργικές δουλειές, έχουν ανάγκη να ανανεώνουν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Η αλλαγή παραστάσεων, η επαφή με τη φύση, ο μεγάλος ορίζοντας, οι νέες εμπειρίες, αλλά και το διάβασμα, βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το διάβασμα, για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου. Την ώρα λοιπόν που διαβάζουμε, χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας συγκριτικά με όταν παρακολουθούμε π.χ. τηλεόραση. Γι’ αυτό και γινόμαστε πιο οξυδερκείς, τονίζουν οι ειδικοί. Μόλις 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα είναι αρκετά για να μας βοηθήσουν να αποβάλλουμε το καθημερινό στρες, υποστηρίζεται σε έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, το να χάνεσαι μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, οδηγεί στην απόλυτη χαλάρωση. Επιπλέον, οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο μυαλό όταν είμαστε εκτός δουλειάς, λένε οι ειδικοί. Η εξήγηση βρίσκεται μάλλον στην έλλειψη πίεσης προκειμένου να ανταποκριθούμε σε συνεχείς καταστάσεις κρίσης, που παρουσιάζονται στον εργασιακό μας χώρο. Έτσι, στις διακοπές που είμαστε χαλαροί, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες.

Φίλοι αναγνώστες: ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Δημούλης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Δημούλης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από την ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου...

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου - Πανηγυρική θεία λειτουργία στην Μικρή Σάντα

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου - Πανηγυρική θεία λειτουργία...

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Μικρής Σάντας σας προσκαλούν...

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024: Hμέρα προς τιμή των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024: Hμέρα προς τιμή των...

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, ανήμερα...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 30/6 έως 5/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αλεξάνδρειας

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο...

Εν όψει της συγκρότησης του Συμβουλίου Ένταξης...

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher...

Αναρτήθηκαν χθες, Παρασκευή 28 Ιουνίου, οι οριστικοί...

Λειτουργία  Βρεφικού Τμήματος  στην Μαρίνα Νάουσας

Λειτουργία Βρεφικού Τμήματος στην Μαρίνα Νάουσας

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ενημερώνει τους γονείς...

89 εργαστήρια  ομαδικής  συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Ιούλιο

89 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον...

ταπόκριση των πολιτών στα εργαστήρια ομαδικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...