Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου, στην υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ζητούν  οι κλάδοι της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου

Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου, στην υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ζητούν οι κλάδοι της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου

Από την 1η Ιουλίου γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, ωστόσο με επιστολή τους στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως τόσο ο Εμπορικός  Σύλλογος  Αθηνών όσο και η ΕΣΕΕ, ζητούν παράταση της εφαρμογής μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου, η εφαρμογή σε αυτούς τους κλάδους ήταν σε πιλοτικό επίπεδο. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα super market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, επεκτάθηκε αργότερα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ στα τέλη Απριλίου του 2023 εντάχθηκαν και οι ΔΕΚΟ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, ΟΑΣΘ και άλλες.

Συνολικά 12 ΔΕΚΟ λειτουργούν με ψηφιακή κάρτα εργασίας ενώ έχουν προστεθεί στη λίστα άλλες δύο εταιρείες, η Hellenic Train και η εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού.

Σε αυτή τη φάση της υλοποίησης της ψηφιακής κάρτας, εξαίρεση υπάρχει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπά του, καθώς και για όσους απασχολούνται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.

Άλλαξε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, και αλλάζουν όπως φαίνεται και τα χρονοδιαγράμματα όσο αναφορά την εφαρμογή της κάρτας εργασία και σε άλλους κλάδους ,χωρίς όμως να αλλάζει ο βασικός στόχος της επέκτασης της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ,είχε ανακοινώσει την πιλοτική έναρξη της ψηφιακής κάρτας σε εστίαση και τουρισμό από την 1 Σεπτεμβρίου .

Το ορόσημο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΤ (in.gr) φαίνεται πως επανεξετάζεται από την νέα Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως η οποία θέλει πρώτα να έχει πρώτα ένα κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς πριν την πιλοτική εφαρμογή και σε αυτούς τους πολύ κρίσιμους τομείς.

Όπως αναφέρουν στελέχη πάντως του Υπουργείου Εργασίας στον ΟΤ, σε κάθε περίπτωση η πιλοτική εφαρμογή ναι μεν θα καθυστερήσει λίγο εντούτοις, θα προχωρήσει εντός του Φθινοπώρου ώστε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου έτους να έρθει και η υποχρεωτική εφαρμογή και σε αυτούς τους κλάδους.

Υπενθυμίζεται πως η ψηφιακή κάρτα πρώτα από όλα είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων, αλλά αποτελεί και έναν ελεγκτικό μηχανισμό τόσο για το κράτος έναντι της ασυδοσίας κάποιων εργοδοτών αλλά και των ίδιων των εργοδοτών.

Επιπλέον αποτελεί ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν τον νόμο και σε αυτές που δεν τον τηρούν, ενώ μειώνει την γραφειοκρατία των επιχειρήσεων.

Πώς «χτυπά» την κάρτα εργασίας ο εργαζόμενος…

Ο εργαζόμενος κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, «σκανάρει» στο Ergani CardScanner (εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app. Κατά την προσέλευση πρέπει να επιλέγεται η «επιλογή προσέλευση» και «αποχώρηση» αντίστοιχα, όταν ο εργαζόμενος αποχωρεί.Σ

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση στην αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες.

Μετά την επιτυχή ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας, δηλαδή του QR code, ο εργαζόμενος βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης Κάρτας Εργασίας που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Ο εργαζόμενος πρέπει να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play και App Store.

Σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της κάρτας όταν είναι υποχρεωτική, προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους.

Παράταση έως την 1η Νοεμβρίου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Επιστολή προς την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας στο λιανεμπόριο απέστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ζητώντας παράταση της εφαρμογής μέχρι την 1η Νοεμβρίου, για τους παρακάτω λόγους:

«Το αίτημα παράτασης βασίζεται σε πολλούς και πραγματικούς λόγους, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:

–     Οι επιχειρήσεις μετά την ταλαιπωρία και τον χρόνο που διέθεσαν για να προσαρμοστούν στη νέα εφαρμογή της διασύνδεσης των POS και της άμεσης διαβίβασης των δεδομένων στην ΑΑΔΕ καθώς και στη λειτουργία μέσω του συστήματος IRIS, δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο εξοικείωσης στο νέο εγχείρημα, ούτε οι εργοδότες, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι, καθώς η εκπαίδευσή τους είναι ακόμα ελλιπής.

Επισημαίνουμε ότι το θέμα της διασύνδεσης δεν έχει διευθετηθεί ακόμα για πολλές επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν οι ίδιες ευθύνη γι’ αυτό.

– Στην πρόσφατη εγκύκλιο, ενώ σωστά διευκρινίζονται πολλές από τις εκκρεμότητες, αυξάνονται οι υποχρεώσεις και καθίσταται αδύνατη η άμεση προσαρμογή των υπόχρεων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, όπως η συμφωνία και υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζομένους, η τροποποίηση ωραρίων και προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες καθώς και άλλων παρόμοιων θεμάτων.

–     Οι εταιρείες λογισμικού αδυνατούν να συνεργαστούν και να εξυπηρετήσουν όλες τις επιχειρήσεις εμπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να δοθεί ικανός χρόνος για βελτιωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο νόμος, με σκοπό  να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι τιμωρητικά και εξοντωτικά για το Λιανεμπόριο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πρέπει να εξορθολογιστούν τα πρόστιμα, να διευθετηθούν με τροποποίηση νόμου θεσμικά θέματα που καθιστούν ευάλωτες τις επιχειρήσεις για γραφειοκρατικά θέματα ελάσσονος σημασίας καθώς  και να ανοίξει η συζήτηση για εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα της παρέμβασής μας και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων».

Και νέο αίτημα παράτασης από την ΕΣΕΕ

Εν τω μεταξύ και η ΕΣΕΕ, γνωρίζοντας τα προβλήματα που ήδη παρουσιάζονται στις εμπορικές επιχειρήσεις και την δυσκολία άμεσης επίλυσής τους, ειδικά σε συνθήκες καλοκαιριού και μαζικής προσέλευσης τουριστών στη χώρα αλλά και τα ζητήματα που ανακύπτουν από την έκδοση της συνημμένης εγκυκλίου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έχει ήδη υποβάλλει προς το Υπουργείο νέο αίτημα παράτασης της προθεσμίας μη επιβολής κυρώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του θέρους και παρεμβαίνει προς τούτο, «ώστε να καταστεί δυνατή η άρση των στρεβλώσεων που θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή του συστήματος».

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Έλλη Τσιφόρου νέα Γενική Γραμματέας των COPA-COGECA

Η Έλλη Τσιφόρου νέα Γενική Γραμματέας των COPA-COGECA

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανακοινώνει ότι η Διευθύνουσα...

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στο results.it.minedu.gov.gr – Οι βαθμοί και ο υπολογισμός των μορίων

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στο...

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι βαθμολογίες των...

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών ζητά η ΠΟΕΣΕ

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην...

Eπιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη...

“Δεν είμαστε δεδομένοι”

“Δεν είμαστε δεδομένοι”

Του Μάξιμου ΧαρακόπουλουΊσως όταν ένας βουλευτής...

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Αντιστράτηγος Δημήτριος ΜάλλιοςΑρχηγός ΕΛ.ΑΣΗ...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε workshop στη Βαλένθια της Ισπανίας για την τουριστική προβολή της περιοχής

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε workshop στη...

  Σε διήμερο workshop στη Βαλένθια της Ισπανίας συμμετείχε...

Φοιτητικό επίδομα: Από σήμερα οι αιτήσεις

Φοιτητικό επίδομα: Από σήμερα οι αιτήσεις

Τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και...

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση  “FOODEX SAUDI 2024” (16-19 Σεπτεμβρίου 2024, Ριάντ)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσκληση εκδήλωσης...

           Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...