ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ:  ΚΕΠΑ, Βίλα Βικέλα, αντιπυρικά μέτρα, βιολογικοί και Τριπόταμος, στη χθεσινή συνεδρίαση της λογοδοσίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΚΕΠΑ, Βίλα Βικέλα, αντιπυρικά μέτρα, βιολογικοί και Τριπόταμος, στη χθεσινή συνεδρίαση της λογοδοσίας

Διπλή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, αφού  στις 6:00 μ.μ. έγινε η λογοδοσία της δημοτικής αρχής που απάντησε στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Οι σύμβουλοι τις είχαν ήδη καταθέσει προ ημερών στον πρόεδρο του Σώματος, όπως ορίζει ο νόμος και απαντήθηκαν από αντιδημάρχους ή προέδρους, καθώς ο δήμαρχος έλλειπε από την λογοδοσία για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο της Μητρόπολης, που ξεκίνησε χθες Τετάρτη στο πλαίσιο των Λ΄ Παυλείων.


Ξεκινώντας, ο κ. Χρήστος Μακρίδης, ο οποίος αντικατέστησε στο ΔΣ της ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας τον κ. Αργύρη Σακαλή, πρότεινε να γίνεται οικονομικός έλεγχος στην ΚΕΠΑ από ορκωτούς λογιστές, παρότι δεν εμπίπτουν στον νόμο, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί «ο έλεγχος να κρίνει και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δημοτική επιχείρηση από άποψη λογιστικής και τήρησης βιβλίων είναι πολύ καλή. Αυτό θα το κρίνουμε εμείς, ως διοίκηση της ΚΕΠΑ. Με ένα τέτοιο τζίρο και με τέτοιες επισφάλειες, χρειάζεται ορκωτούς», είπε, τονίζοντας ότι είναι πρόοδος αυτό, διότι θα βγουν σημαντικά και θετικά συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ κ. Κώστας Ρίζος ευχαρίστησε τον κ. Μακρίδη, αλλά όπως είπε, αυτό εφαρμόζεται βάση νόμου εδώ και χρόνια. «Η επιπρόσθετη ανάθεση σε ορκωτούς χωρίς να είναι υποχρεωτική, θα είναι ένα μεγάλο επιπλέον υψηλό έξοδο χωρίς να εγγυάται πληρέστερο έλεγχο από αυτούς που γίνονται, όπως του ελεγκτικού συνεδρίου που έχει θετικό πρόσημο».

Τον λόγο πήρε και ο κ. Δημήτρης Ταρατσίδης, προϊστάμενος οικονομικών της ΚΕΠΑ, που ενημέρωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης έχει ελεγχθεί από όλες τις ελεγκτικές αρχές, από το ελεγκτικό συνέδριο το 2020, από την διεύθυνση δημοσιονομικών ελέγχων του  γενικού λογιστηρίου του κράτους το 2022, από τον  εσωτερικό έλεγχο που γίνεται κάθε χρόνο και από τον τακτικό έλεγχο της ΔΟΥ και δεν έχει υποβληθεί καμία παρατήρηση.

Ο κ. Γιώργος Μαλούτας ρώτησε για το έργο του δικτύου αποχέτευσης στη Βεργίνα, καθώς, όπως είπε, τον ενημέρωσε ο πρόεδρος του χωριού ότι ο εργολάβος έφυγε γιατί ο δήμος του χρωστούσε 100.000 ευρώ και ρώτησε αν αυτό είναι αλήθεια. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, απάντησε ότι ο δήμος δεν χρωστάει, διότι το έργο είναι ΕΣΠΑ και δεν πληρώνεται από τον δήμο. «Το 90% έχει τελειώσει, απομένουν 3 χιλιόμετρα ασφαλτόστρωσης αλλά αυτή τη στιγμή το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει. Μέχρι να μπουν τα χρήματα σε λογαριασμό σταματούν οι εργασίες και όταν πάρει τα χρήματα ο εργολάβος, θα ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο έργο», είπε. Για τον βιολογικό ενημέρωσε ότι προχωράει και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει παραδοθεί.

 

 

Ο κ. Ευθύμης Τρίγκας ρώτησε για τα αντιπυρικά μέτρα του δήμου, αν έχουν καθαριστεί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, αν λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί και πού μεταφέρονται τα κλαδιά από τα οικόπεδα που καθαρίζονται από ιδιώτες και τον δήμο. Ο αντιδήμαρχος Β. Παπαδόπουλος απάντησε ότι δημόσιοι χώροι καθαρίζονται ετησίως από την βλάστηση, γίνονται κλαδεύσεις και όλες οι απαραίτητες εργασίες, οτι τα οικόπεδα καθαρίζονται σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο και ότι τις ημέρες της υψηλής επικινδυνότητας  βγαίνουν δύο περίπολα στα Πιέρια και στο Βέρμιο σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία. Επίσης ενημέρωσε ότι υπάρχουν εθελοντικές ομάδες οργανωμένες και εκπαιδευμένες εδώ και χρόνια, ότι τα δάση ελέγχονται με ευθύνη και με μηχανήματα του δήμου που συμβάλλουν και για τους κρουνούς ότι συντηρούνται κάθε χρόνο σε συνεννόηση με πυροσβεστική και ΔΕΥΑΒ. Για την απομάκρυνση των κλαδιών οι ιδιώτες θα πρέπει να διαχειριστούν τα υπολείμματα των κλαδεύσεων ενώ ο δήμος συνεργάζεται  με εταιρείες που τα πάνε για κομποστ και  βιομάζα, επεσήμανε.

Ένα θέμα που είχε απασχολήσει το Σώμα πριν από αρκετούς μήνες, έθεσε ο Θεόφιλος Κορωνάς σχετικά με την Βίλα Βικέλα, ιδιοκτησίας Ηλία και Μιχάλη Χασιώτη. Ρώτησε για την εξέλιξη του αιτήματος χρηματοδότησης της αγοράς του από τον Δήμο, με 1, 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, για τον σχεδιασμό της χρήσης του και πως σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο δήμος.

Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης,  απάντησε ότι η υπηρεσία έστειλε το αίτημα χρηματοδότησης και στην απάντηση του Υπουργείου στις αρχές του 2023, ζητούσαν διευκρινίσεις για το οικοδομικό τετράγωνο, αν είναι εντός η εκτός σχεδίου πόλης και ζητήθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος σχετική  γνωμοδότηση. Παράλληλα η υπηρεσία δόμησης του δήμου Βέροιας προχωράει στην κατάρτιση φακέλου με στοιχεία για να διευκρινίσει ότι ο λόφος Βικέλα είναι ενταγμένος στο σχέδιο πόλης.

«Αν δεν χρηματοδοτηθούμε από το πράσινο ταμείο θα άρουμε την πρόταση απαλλοτρίωσης ώστε να το εκμεταλλευτούν όπως θέλουν οι ιδιοκτήτες. Όσο για τα σχέδια χρήσης του, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν δεν έρθει στην κυριότητα του δήμου», είπε ο κ. Τσαχουρίδης, προσθέτοντας ότι  ο χώρος, κατά την υπηρεσία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

«Μου κάνει εντύπωση ότι ο δήμος δεν έχει μελετήσει το κτίριο, δεν ξέρει αν έχει βάρη το απόκτημά του και ότι θα επενδύσει σε ένα ακίνητο που δεν γνωρίζει πώς θα το αξιοποιήσει. Είναι λαθεμένη η νοοτροπία ανυπαρξίας ενός προϋπολογισμού, ενός μπούσουλα, τόσα χρόνια… Άρα πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», ανέφερε ο κ. Κορωνάς, κρίνοντας «λανθασμένη την τακτική να προχωρά ο δήμος σε απόκτηση ακινήτου μεγάλης αξίας. χωρίς μελέτη προϋπολογισμού και χρήσης».

 

Τον λόγο πήρε και ο κ. Κώστας Ρακιντζής, υπάλληλος της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Βέροιας, ο οποίος είπε ότι για τη βίλα Βικέλα  υπάρχει δικαστική απόφαση με την οποία έχει αρθεί η απαλλοτρίωση, ότι  ο χώρος δεν ήταν ποτέ οικόπεδο και είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, από το 1974. «Με την δικαστική απόφαση εδώ και αρκετά χρόνια, ο δικαστής διαπίστωσε την παρέλευση εύλογου χρόνου για τον οποίο οι  ιδιοκτήτες δεν αποζημιώθηκαν, για αυτό διέταξε την άρση της απαλλοτρίωσης, που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον χώρος πρασίνου και αναπέμπει την υπόθεση στην Διοίκηση, είτε για να ξαναγίνει χώρος πράσινου, είτε, αν δεν βρεθούν χρήματα για αποζημίωση της αγοράς του, να το καταστήσει ξανά οικόπεδο. Επομένως αυτή τη στιγμή είναι χώρος πρασίνου και εντός σχεδίου πόλης». Μάλιστα όπως είπε, ετοιμάζεται φάκελος  από την υπηρεσία, για να αποδείξει ότι είναι χώρος πρασίνου.

 

Η Πετρούλα Παπαδίνα, αναφέρθηκε στον παιδικό σταθμό του Αγίου Γεωργίου στον οποίο δεν έχει γίνει όπως είπε καμία παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο και ρώτησε εάν αυτό σημαίνει πως έχει χαθεί η λειτουργία του. Ο Θανάσης Δέλλας επιβεβαίωσε οτι δεν έχει γίνει ακόμη καμία εργασία αναμόρφωσης, αλλά, είπε, οτι δεν τίθεται κανένα ζήτημα λειτουργίας.

Ο Ανδρέας Χατζησαλάτας έκανε λόγο για καθυστέρηση στον καθαρισμό και την δημιουργία δρόμων στον ποταμό Τριπόταμο, παρότι, όπως ανάφερε, η ανάδειξη του χώρου ήταν στις προτεραιότητες του προεκλογικού προγράμματος της δημοτικής Αρχής. Ο Β. Παπαδόπουλος απάντησε ότι γίνονται ήπιες παρεμβάσεις σε συνεργασία και με τους φίλους του Τριποτάμου εδώ και χρόνια, τα μονοπάτια δεξιά και αριστερά καθαρίζονται από το 2016 και τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο συχνά, από τη γέφυρα του Ολγάνου μέχρι το ύψος της ΔΕΗ και οτι μέχρι σήμερα έγινε προμελέτη για το κόστος επίσημης μελέτης που θα αφορά στο σχεδιασμό παρεμβάσεων για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. «Είναι προτεραιότητά μας, αλλά το ποσό που μας δίνει η περιφέρεια με την οποία ήρθαμε σε επαφή, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογίζαμε για τις μελέτες. Το εκτιμώμενο κόστος της μελέτης για το αστικό κομμάτι είναι 3,2 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τις εκβολές του 66, τέσσερα  εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζουμε να ενταχθούμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», είπε  ο αντιδήμαρχος.

 

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη λειτουργία των βιολογικών του δήμου και συγκεκριμένα στη Βέροια και στα Ριζώματα, εστιάζοντας στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την πιθανή μόλυνση σε βάρος της υγείας των πολιτών. Όπως τόνισε «η τάφρος 66 δέχεται τόνους υγρών και στερεών αποβλήτων και στα Ριζώματα ανεπεξέργαστα τα λύματα καταλήγουν στη λίμνη του φράγματος της Σφηκιάς». Ρώτησε επίσης, αν συνεχίζει η σύμβαση με τον εργολάβο του βιολογικού Βέροιας, κ. Γκανάτσιο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ  απάντησε ότι  «στα Ριζώματα λειτουργεί κανονικά από τότε που ήταν δήμαρχος ο Γιάννης Δάλλας μέχρι και σήμερα, ενώ στην Βέροια ο βιολογικός λειτουργεί πολύ καλά» και έδειξε αποτελέσματα ποιοτικού ελέγχου. Διαβεβαίωσε τέλος ότι η σύμβαση με τον εργολάβο εκτελείται κανονικότατα και οτι δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να απαντήσει στα ερωτήματα των συμβούλων, παρότι κρίνει και ο ίδιος, ότι κακώς δεν έχει απαντήσει ακόμα ο εργολάβος. Ο κ. Θεοδωρίδης κλείνοντας ανέφερε ότι δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις του κ. Διαμάντη.

 

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της Ημαθίας κοπής δένδρων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 2–10 Ιουλίου 2024

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 2–10 Ιουλίου 2024

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Εκλογικά αποτελέσματα της 93ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας -Πρώτη δύναμη η Αγωνιστική Συσπείρωση  Εκπαιδευτικών για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΕ

Εκλογικά αποτελέσματα της 93ης Γενικής Συνέλευσης της...

Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών...

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου η εορτή της Παναγίας Τριχερούσης και η 30η επέτειο από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου η εορτή της Παναγίας Τριχερούσης...

Με αισθήματα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως η Ιερά...

Ευχαριστίες του Αλέξανδρου Βεργώνη και της Σάρρας Αντωνιάδου

Ευχαριστίες του Αλέξανδρου Βεργώνη και της Σάρρας...

Πριν λίγες μέρες ήρθε στον κόσμο η κορούλα μας και...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Συλλυπητήριο ψήφισμα για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Ιωάννη Δημούλη - Συλλυπητήρια του Δημάρχου Παν. Γκυρίνη

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Συλλυπητήριο...

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης,...

Δήμος Βέροιας: Παράταση υποβολής δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr

Δήμος Βέροιας: Παράταση υποβολής δηλώσεων καθαρισμού...

Ο Δήμος Βέροιας  ενημερώνει τους δημότες του  ότι...

Το Επιμελητήριο Ημαθίας  με δικό του περίπτερο,  στην 88η ΔΕΘ

Το Επιμελητήριο Ημαθίας με δικό του περίπτερο, στην...

Το Επιμελητήριο Ημαθίας, συνεχίζοντας τις δράσεις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...