Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας (Πανόραμα Βέροιας) Μια εκατονταετηρίδα «ζωής»

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας (Πανόραμα Βέροιας) Μια εκατονταετηρίδα «ζωής»

Ο φετινός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος συνέπεσε, για εμάς του βεροιώτες, με τη συμπλήρωση μιας εκατονταετηρίδας «ζωής» του ιερού ναού Αγίας Τριάδας στο Πανόραμα Βέροιας. Ήταν το 1924, όταν ο μεγάλος ευεργέτης της πόλης μας Δημήτριος Σωσσίδης με καταγωγή από το Νυμφαίο και την Μοσχόπολη, είχε το πρόσταγμα και χρηματοδότησε την ανέγερση ναού(συνολικά έκτισε 3 εκκλησίες στη Βέροια) στον χώρο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που είχε δημιουργήσει η εταιρεία του στην περιοχή του σημερινού εξοχικού κέντρου «Φλαμουριές», ανάμεσα στις τοποθεσίες Πανόραμα και Γιοτζαλίκια. 


Στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις(κλωστοϋφαντουργείο, μεταξουργείο, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) που διέθετε η επιχείρηση Σωσσίδη, εργάζονταν εκτός των βεροιέων εργατών και άλλοι από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και κυρίως από το νομό Λάρισας. Οι «ετεροδημότες» εργάτες διέμεναν σε οικήματα που κατασκεύασε η εταιρεία Σωσσίδη, ενώ για τις θρησκευτικές ανάγκες τους κτίστηκε ο συγκεκριμένος ναός της Αγίας Τριάδας. 

Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής με ενσωματωμένο καμπαναριό, έχει διαστάσεις 15,3μ.Χ 7,2μ. και αγιογραφήθηκε δωρεάν από τον αγιογράφο Δημήτριο(Τούσια) Καμπανάρη από την Κουμαριά. 

Η εκατονταετηρίδα «ζωής» του ναού, που συνέπεσε φέτος με την τριακοστή ποιμεναρχία του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα παρουσία του ποιμενάρχη μας, πολλών κληρικών και πολυάριθμων πιστών.


Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και στην εκατονταετηρίδα του ναού αναφέρθηκε ο εφημέριος του π. Ιωάννης Κιουλές. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έληξαν με δεξίωση που παρέθεσε η εκκλησιαστική επιτροπή, στην οποία παρέστησαν ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Κοτίδης, πολλοί κληρικοί και λαϊκοί. 

Ο υπογράφων θυμάται παλαιότερες εποχές(όταν τα αυτοκίνητα ήταν λιγοστά) που ο χώρος γύρω από το ναό κατακλυζόταν από προσκυνητές. Οι Βεροιωτάδες «πεζή» έφθαναν στο σημείο, εκκλησιάζονταν και περνούσαν την ημέρα διασκεδάζοντας, τρώγοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας. Μάλιστα αρκετοί διανυκτέρευαν στο ύπαιθρο από το βράδυ της παραμονής για να είναι έτοιμοι από νωρίς το πρωί να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.

Στις ημέρες μας τα πράγματα άλλαξαν. Όπως και να ‘ναι όμως, εύχομαι η χάρις του Αγίου Πνεύματος να μας φωτίζει για κάθετί το καλό!

Χρόνια Πολλά

Χαρούμενα και Δημιουργικά

Μάκης Δημητράκης


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου - Πανηγυρική θεία λειτουργία στην Μικρή Σάντα

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου - Πανηγυρική θεία λειτουργία...

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Μικρής Σάντας σας προσκαλούν...

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024: Hμέρα προς τιμή των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024: Hμέρα προς τιμή των...

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, ανήμερα...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 30/6 έως 5/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αλεξάνδρειας

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο...

Εν όψει της συγκρότησης του Συμβουλίου Ένταξης...

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher...

Αναρτήθηκαν χθες, Παρασκευή 28 Ιουνίου, οι οριστικοί...

Λειτουργία  Βρεφικού Τμήματος  στην Μαρίνα Νάουσας

Λειτουργία Βρεφικού Τμήματος στην Μαρίνα Νάουσας

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ενημερώνει τους γονείς...

89 εργαστήρια  ομαδικής  συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Ιούλιο

89 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον...

ταπόκριση των πολιτών στα εργαστήρια ομαδικής...

Ώρα για διακοπές

Ώρα για διακοπές

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΟι διακοπές, φίλοι,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...