Η ακρίβεια στις προτεραιότητες του Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος: Σειρά συναντήσεων με φορείς της αγοράς για έλεγχο τιμών και πληθωρισμού - «Η ισχύς εν τη ενώσει…Η συνεχιζόμενη ακρίβεια υπονομεύει  την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η ακρίβεια στις προτεραιότητες του Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος: Σειρά συναντήσεων με φορείς της αγοράς για έλεγχο τιμών και πληθωρισμού - «Η ισχύς εν τη ενώσει…Η συνεχιζόμενη ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Έκκληση στις επιχειρήσεις «να βάλουν πλάτη» για να μειωθούν οι τιμές στο ράφι και ο πληθωρισμός, απηύθυνε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοινώνοντας χθες ότι θα αρχίσει κύκλο επαφών με τους συλλογικούς φορείς των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων, με μεμονωμένους επιχειρηματίες αλλά και τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Συνήγορο του Καταναλωτή.

«Για να πέσουν οι τιμές πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, κράτος, υγιής επιχειρηματικότητα και καταναλωτές», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνωρίζοντας ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι σκληρά για την αγορά αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα θα διατηρηθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021, το πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, όπως και το μέτρο της απαγόρευσης για τρεις μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχουν γίνει ανατιμήσεις. Επιμένουμε στην εφαρμογή των μέτρων είπε ο υπουργός, διότι συμβάλλουν στον έλεγχο των τιμών αλλά και διότι οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν».

Ο υπουργός ποανήγγειλε ότι, από την 1η Ιουλίου θα ενισχυθεί με 30 ελεγκτές η ΔΙΜΕΑ ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι - σε συνεργασία και με όλες τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες - για την εφαρμογή της νομιμότητας και την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ειδική αναφορά έκανε στις τιμές τους ηλεκτρικού ρεύματος που, όπως είπε, έχουν σημαντική επίπτωση στη ζωή των καταναλωτών, αλλά ο έλεγχος τους δεν είναι δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό η αποκλιμάκωση των τιμών είναι μια συνολική υπόθεση της κυβέρνησης που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την εξασφάλιση καλύτερων εισοδημάτων στους πολίτες.

Στόχος μας, είπε, είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και για το λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία.

Ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί τα έργα αναβάθμισης σε 20 βιομηχανικά πάρκα εκ των οποίων τα δυο (στο Βόλο και την Κόρινθο) είναι νέα.

Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση των ΜμΕ προϋπολογισμού 75 εκατ ευρώ αλλά και στο πρόγραμμα «Ερευνώ - Καινοτομώ» προυπολογισμού 300 εκατ ευρώ στο πλαίσιο του οποίου έχουν υποβληθεί προτάσσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Μητσοτάκης: «Σκοπός, η μείωση των τιμών στο ράφι, προς όφελος του καταναλωτή»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του χθες στο  υπουργείο Ανάπτυξης όπου είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία για τα μέτρα και τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την υλοποίηση τολμηρών διαρθρωτικών παρεμβάσεων για ένα εξάμηνο ακόμα, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και είπε ότι σκοπός δεν είναι να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού αλλά για μείωση των τιμών στο ράφι, προς όφελος του καταναλωτή.

«Είναι παρεμβάσεις που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αρχίζουμε πια να βλέπουμε και ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Σκοπός δεν είναι μόνο να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού, κ. Υπουργέ, αλλά για μείωση των τιμών πια στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά, μετρήσιμα αποτελέσματα».

 Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον νέο υπουργό ανάπτυξης, ότι «θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι να αντιληφθούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας, είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους. Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».

Επανέλαβε επίσης ότι το ζήτημα των τιμών έχει και μία ευρωπαϊκή διάσταση, λέγοντας: «Είχε γίνει πολλή συζήτηση προεκλογικά για την παρέμβαση την οποία έκανα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, που πωλούν σε διαφορετικές τιμές παρεμφερή ή ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες καταναλωτές. Θα επιμείνω στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά τους καταναλωτές. Και τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι απολύτως διατεθειμένος αυτή την αποστολή να την φέρω εις πέρας, έχοντας συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μικρότερες αγορές κατά κανόνα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις στην αγορά θα συνεχιστούν, ενώ τόνισε την μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ελληνική βιομηχανία, στην ελληνική μεταποίηση, μέσα από την εκπόνηση μιας εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία ήδη εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα. 

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξελέγη το νέο  Διοικητικό  Συμβούλιο του ΣΗΠΕ - Η νέα γενιά εκδοτών στο προσκήνιο

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΗΠΕ - Η νέα...

Το Σάββατο 29/6/24 έγινε στην Αθήνα η 27η Τακτική...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στατιστικά στοιχεία  των βαθμολογιών και εκτιμήσεις για τις τάσεις των βάσεων

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στατιστικά στοιχεία των...

 Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου, οι...

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές τον Οκτώβριο με υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές τον Οκτώβριο με υποψηφιότητες...

Ανακοίνωσε στη σύνοδο της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ την...

Η Έλλη Τσιφόρου νέα Γενική Γραμματέας των COPA-COGECA

Η Έλλη Τσιφόρου νέα Γενική Γραμματέας των COPA-COGECA

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανακοινώνει ότι η Διευθύνουσα...

Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου, στην υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ζητούν  οι κλάδοι της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου

Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου, στην υποχρεωτική...

Από την 1η Ιουλίου γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή της...

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στο results.it.minedu.gov.gr – Οι βαθμοί και ο υπολογισμός των μορίων

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στο...

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι βαθμολογίες των...

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών ζητά η ΠΟΕΣΕ

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην...

Eπιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη...

“Δεν είμαστε δεδομένοι”

“Δεν είμαστε δεδομένοι”

Του Μάξιμου ΧαρακόπουλουΊσως όταν ένας βουλευτής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...