ΑΠΟΨΕΙΣ Η μαγεία της ενότητας

ΑΠΟΨΕΙΣ Η μαγεία της ενότητας

Του ιερέως Παναγιώτου Σ.Χαλκιά


«Του συνανθρώπου σου ο θάνατος, είναι δικός σου θάνατος. Γι’ αυτό μη ρωτήσεις, για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Χτυπάει για σένα»

Έρνεστ Χέμινγουέη

Υπάρχει μια αλήθεια, φίλοι αναγνώστες, που ολοένα γίνεται και πιο ολοφάνερη, ότι η ενότητα, με την ευρύτερη και ασύνορή της έννοια, αποτελεί το θεμελιακό υπόβαθρο, το συνεκτικό ιστό της ύπαρξης και της λειτουργίας του σύμπαντος και του Ανθρώπου.

Οι εμπάθειες, οι αντιδικίες, οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι, με όλα τα δραματικά επακόλουθά τους, αποτελούν σύμπτωμα της διάστασης και της διάσπασης της ενωτικής σχέσης των ανθρώπων.

Τα τεράστια προβλήματα, που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και που αφορούν στην ειρηνική μας συμβίωση και τη μελλοντική μας επιβίωση. Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τα ενώνει. Είναι ανθρωποκεντρικά και γι’ αυτό πανανθρώπινα.

Ο κατακερματισμός των προβλημάτων αυτών σε πολιτικά, εθνικά, θρησκευτικά, φυλετικά, δογματικά, ακόμα και σε τοξικά κ.λπ., αποτελεί την καταλυτική αιτία όχι μόνο της επίλυσης, αλλά και της επιδείνωσής τους.

Ακριβώς, αυτός ο τεχνικός χρωματισμός, τεμαχισμός και ακρωτηριασμός των ανθρώπινων προβλημάτων, που υπηρετεί εγωκεντρικά συμφέροντα ατόμων ή ομάδων, δημιουργεί θανάσιμους φανατισμούς και εμπάθειες, που οδηγούν σε δραματικά αδιέξοδα.

Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Το χαμόγελο του γείτονα αποτελεί εγγύηση για τη δική μας ευτυχία. Η εγωιστική απομόνωση του εαυτού μας, η τάση για ιδιοποίηση, η όποιας μορφής καταπίεση, εκμετάλλευση, προσβολή, ταπείνωση και εξόντωση του συνανθρώπου, υπονομεύει το αύριο όχι μόνο του θύματος, αλλά και του θύτη.

Η σωστή επικοινωνία προϋποθέτει σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας ενός ατόμου ή λαού. Και προπαντός προϋποθέτει ισοτιμία. Κάποτε πρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας.

Όλες οι ανθρωπιστικές θεωρίες και ιδεολογίες, όλες οι θρησκείες και η σοφία όλων των λαών της γης, διδάσκουν και θεωρούν την ενότητα ως υπέρτατη αρετή και προϋπόθεση για την «επί γης ειρήνη».

Οι καμπάνες του πολέμου, όπου και σ’ όποια μέτωπα κι αν διεξάγεται, χτυπούν και σημαίνουν για όλους μας. Γι’ αυτό θα πρέπει πολύ σύντομα, πριν είναι αργά, να βγάλουμε τις παρωπίδες του ατομικισμού, να γκρεμίσουμε τα διαχωριστικά τείχη της ντροπής, να σπάσουμε τα στεγανά της κάθε λογής απομόνωσής μας, να φρενάρουμε τον κατακερματισμό της προσωπικότητάς μας, να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας απ’ όλα τα υποκριτικά και συμβατικά φτιασιδώματα, από τις σκουριές και τα απολιθώματα των κάθε λογής προλήψεων και προκαταλήψεων, για να ανακαλύψουμε, στη μαγεία της ενότητας, την άρρηκτη ομορφιά της ασύνορης ανθρώπινης φιλίας.


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024...

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...