Εκδηλώσεις ΚΕΠΑ, ΔΗΠΕΘΕ, διατηρητέα, αδέσποτα, γήπεδα ΔΑΚ, στα προ ημερήσιας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Εκδηλώσεις ΚΕΠΑ, ΔΗΠΕΘΕ, διατηρητέα, αδέσποτα, γήπεδα ΔΑΚ, στα προ ημερήσιας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με έντονη κριτική για τις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας ξεκίνησαν τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. Ο Κώστας Παλουκίδης καταρχάς, αφού δήλωσε υπέρ των εκδηλώσεων και της Εύηχης Πόλης, εκτίμησε ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστεί το αυτονόητο ως σπουδαίο και μεγάλο κατόρθωμα και ότι θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα δελτίο Τύπου. Ρώτησε επίσης για τον τρόπο συνεργασίας και τα καθήκοντα της καλλιτεχνικής συμβούλου που κατάρτησε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και Φεστιβάλ. Στην ΚΕΠΑ αφορούσαν και ερωτήματα – παρατηρήσεις του Θεόφιλου Κορωνά για την απουσία εκδηλώσεων στα χωριά, «ωσάν να είναι φτωχοί συγγενείς», όπως είπε και ρώτησε εάν η συναυλία με τον Θηβαίο θα καλυφθεί από κοινωφελές σωματείο. Άσκησε επίσης κριτική στην απουσία των φεστιβάλ Δασών και Αιγών και στον μικρότερο αριθμό των συναυλιών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.


Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος  επεσήμανε ότι  το ποσό χρηματοδότησης της ΚΕΠΑ από τον Δήμο ανέρχεται στα 800.000 ευρώ από  τα οποία, τα 720.000 είναι για μισθούς προσωπικού και λειτουργικά.  Το διαθέσιμο ποσό για όλες τις εκδηλώσεις της χρονιάς  είναι 105.000 ευρώ από τα οποία  οι 73.000 πάνε στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και  τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τα Ελευθέρια της πόλης και τις γιορτές. Για το Φεστιβάλ Αιγών ενημέρωσε ότι ο σχετικός φάκελος έχει ήδη κατατεθεί στο ΥΠΠΟ, το οποίο αναμένεται να απαντήσει για την χρηματοδότησή του. 

«Ο αριθμός των εκδηλώσεων εξαρτάται από το ποσό που διαθέτουμε. Μακάρι να είχαμε περισσότερα  χρήματα» απάντησε ο κ. Ρίζος, ενώ για τις  εκδηλώσεις στα χωριά, πρόσθεσε οτι αυτές περιλαμβάνονται στην ενότητα του Μουσικού Περιπτέρου. Απαντώντας στον κ. Παλουκίδη αναφέρθηκε στην  σύμβαση εργασίας με την καλλιτεχνική σύμβουλο και ενημέρωσε ότι ξεκινάει η διαδικασία για πρόσληψη διευθυντή.

Ο κ. Κορωνάς, αναφέρθηκε σε μία περιήγηση που έκανε με τον Θ. Θεοδωρίδη σε σημεία - χωματερές απορριμμάτων με πολλά αδρανή υλικά, πίσω από το τελωνείο και στην περιοχή της Άμμου και ρώτησε αν είναι δημοτικοί ή ιδιωτικοί χώροι. Απαντώντας ο Β. Παπαδόπουλος είπε ότι οι χώροι δεν ανήκουν στο δήμο και ότι η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος σε ελέγχους της δεν κατέγραψε προβλήματα σε δημοτικούς χώρους. Απαντώντας παράλληλα και στον κ. Θεοδωρίδη ο οποίος πρόσθεσε και άλλα σημεία με αδρανή υλικά και κλαδιά από καθαρισμούς οικοπέδων, τόνισε ότι η παραγωγή κλαδιών και υπολειμμάτων κλάδευσης έχει εκτοξευτεί τον τελευταίο καιρό και είναι επιβαρυντικό τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για τους χώρους, κάτι που συμβαίνει σε όλη τη χώρα, είπε.

Παρατηρήσεις, μετά από επίσκεψή του στο χώρο, έκανε ο κ. Κορωνάς  και για την λειτουργία του ΔΑΚ το σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν κάνουν προπονήσεις τα σωματεία και ο χώρος είναι κλειστός, όπως και το κυλικείο. «Είναι από τους λίγους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους χωρίς να πληρώνει ο πολίτης για να αθληθεί, όπως και τα σχολεία, αλλά δεν μπορούν να πάνε, ενώ έχει αποξηλωθεί και η παιδική χαρά». Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μιχάλης Τζαφερόπουλος, απάντησε  πως οι χώροι είναι ανοιχτοί, ανέφερε τα ωράρια λειτουργίας στο ανοιχτό γήπεδο στίβου και επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή να είναι προσβάσιμοι οι χώροι σε όλους.

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας σχολίασε  το αποτέλεσμα των εκλογών και τη σημαντική άνοδο του ΚΚΕ, «το μόνο που ανέβασε ποσοστά» ενώ αναφέρθηκε και στις εκλογές του ΣΕΠΕ όπου εκλέχθηκε πρόεδρος, δεχόμενος από την έναρξη της συνεδρίασης τα συγχαρητήρια των συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων. Επεσήμανε επίσης ότι ο καύσωνας ανέδειξε την κατάσταση στα σχολεία που είναι καμίνια, ρώτησε πότε θα γίνουν δημοτικές τουαλέτες στην πόλη για την εξυπηρέτηση των τουριστών  και τι θα γίνει με την παλιά πόλη που έμεινε στη μοίρα της με τις λαμαρίνες λόγω επικινδυνότητας. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης δήλωσε ότι  τα ετοιμόρροπα απασχολούν πολύ την δημοτική αρχή, υπάρχει τεράστιο και περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και ότι όλα είναι ιδιωτικά. «Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους από τους ιδιοκτήτες, που έχουν ενημερωθεί, μέχρι το σημείο αρμοδιότητας του δήμου», ενώ ο Β. Παπαδόπουλος θύμισε τα χρόνια που υπήρχε το πρόγραμμα «Διατηρώ» με γενναίες χρηματοδοτήσεις για την διάσωση των διατηρητέων.

Πότε θα  ασφαλτοστρωθεί η οδός Πλουτάρχου, ρώτησε ο Άρης Βενιόπουλος και κατέθεσε την μαρτυρίες πολιτών για επιθετική συμπεριφορά αδέσποτων,  τα οποία δεν μπόρεσαν ούτε οι αρμόδιοι που ειδοποιήθηκαν να τα μαζέψουν. «Τι θα γίνει με τα αδέσποτα το καλοκαίρι που ο κόσμος και τα παιδιά  βγαίνουν έξω;» ρώτησε. 

Για την Πλουτάρχου ο δήμαρχος απάντησε ότι θα περάσει πρώτα το φυσικό αέριο όπου θα γίνουν αναγκαστικά εργασίες εκσκαφής και μετά την ολοκλήρωση του έργου  θα ασφαλτοστρωθεί  μία και καλή ο δρόμος. Για τα αδέσποτα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου, απάντησε ότι πρόκειται για φοβικά σκυλιά που είναι δύσκολο να πιαστούν διότι αντιλαμβάνονται αυτόν που πλησιάζει να τα μαζέψει. Εκτίμησε μάλιστα ότι «είναι δύσκολο το θέμα των αδέσποτων και δεν μπορεί να λυθεί από ένα άνθρωπο, ένα καταφύγιο ή ένα δήμο, γι αυτό κάθε βοήθεια είναι δεκτή».

Η Πολυξένη Ντάγκα επανήλθε στο θέμα της λεωφόρου Στρατού,  του ασανσέρ και της κυλιόμενης σκάλας στο πρανές του πάρκου των Αγίων Αναργύρων και της Ελιάς, ρώτησε για τα κονδύλια και θύμισε την πρότασή της για εναέριες διαβάσεις. Αναρωτήθηκε παράλληλα, εαν όσα προτείνει η αντιπολίτευση είναι άκυρα ή άχρηστα και δεν τα λαμβάνει υπόψιν η πλειοψηφία, καθώς, όπως είπε, «απαντάτε μόνο σε αυτά που θέλετε». 

Για πολλά ερωτήματά τους στα οποία  δεν λαμβάνουν απαντήσεις», έκανε λόγο και ο Χρήστος Μακρίδης που επανέλαβε την πρότασή του για σχεδιασμό καμπάνιας σχετικά με τα αδέσποτα και κυρίως στο θέμα της υιοθεσίας, απαντώντας στον αντιδήμαρχο Καλλίστρατο Γρηγοριάδη ότι εκτός από τον ίδιο είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν την ιστοσελίδα του δήμου για την υιοθεσία αδέσποτων.

Την ύπαρξη πολλών κλαδιών και ξερόχορτων πίσω από την Τούμπα των Τάφων στη Βεργίνα, σχολίασε ο Γιώργος Μαλούτας επισημαίνοντας την επικινδυνότητα λόγω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και την ανάγκη καθαρισμού των μικρών ποταμών της Βεργίνας, όπως και των δρόμων παραπλεύρως των καναλιών που καλύπτονται από κλαδιά που μεγάλωσαν εμποδίζοντας την κίνηση.

Ο Νίκος Λουκίδης αναφέρθηκε στην ανάπλαση της πλατείας στο Μακροχώρι, επισημαίνοντας την ανάγκη πρόβλεψης για το πότισμα του γκαζόν που έχει ήδη κιτρινίσει και ρώτησε γιατί δεν εγκρίθηκε η επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕ από την Περιφέρεια. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος απάντησε για την πλατεία ότι πρόκειται για ολοκλήρωση έργου και δεν θα γίνει παραλαβή αν δεν είναι όλα εντάξει. 

Η Πετρούλα Παπαδίνα αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας την μεγάλη  αποχή και την έκρηξη της ακροδεξιάς, σχολιάζοντας ότι αυτό δείχνει πως η δημοκρατία περνάει κρίση. «Είναι βόμβα στα θεμέλια των χωρών», πρόσθεσε  επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί το πώς και γιατί φτάσαμε έως εδώ. Κάτι που αφορά και στην Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να αξιολογήσει το παρελθόν με το σήμερα και να ανταποκριθεί στην ανάγκη να ακούγεται η φωνή των πολιτών, είπε. Ρώτησε τέλος, για τους λόγους αναβολής του 7ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του δήμου Βέροιας. Ο Λάζαρος Ασλανίδης, απάντησε ότι το Φεστιβάλ αναβάλλεται για  διαδικαστικούς λόγους και θα γίνει σε άλλη ημερομηνία που θα είναι καλύτερη και θα περιλαμβάνει κι άλλες δράσεις.

«Δυστύχημα» χαρακτήρισε την μεγάλη αποχή και ο Πέτρος Σπυρόπουλος ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε να ενημερωθεί για την λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ ως προς τις παραγωγές του και αν έχει διερευνηθεί η αξιοποίηση νέων σκηνοθετών και καλλιτεχνών, που θα μπορούν να κάνουν πρακτική στο Θέατρο. Ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος απαντώντας στις ερωτήσεις για το ΔΗΠΕΘΕ, ενημέρωσε ότι χρηματοδοτείται μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΗΠΕΘΕ, Δήμου (100.000 ευρώ), ΥΠΠΟ (80.000 ευρώ) και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας(15.000 ευρώ), όμως, όπως είπε, «δυστυχώς η Περιφέρεια ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στην έγκριση και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει και να υπογραφεί η σύμβαση. «Δεν υπάρχει δράκος, έχει να κάνει με το τέρας της γραφειοκρατίας», σχολίασε. Στο προσωπικό, είπε, περιλαμβάνονται 2 μόνιμοι και οι υπόλοιποι είναι με προγράμματα ή συμβάσεις αορίστου. Για τη δυνατότητα  πρακτικής καλλιτεχνών, απάντησε ότι αυτό γίνεται ήδη μέσω του προγράμματος Άτλας.

Στα γήπεδα της Ραχιάς, στην κατάστασή τους και στον ελλιπή φωτισμό, αναφέρθηκε τέλος, ο Ανδρέας Χατζησαλάτας. Ο κ. Τζαφερόπουλος, απάντησε  ότι έγιναν πρόσφατα παρεμβάσεις στην πεσμένη περίφραξη, ότι το τερέν είναι άριστο και προβλέπονται παρεμβάσεις και στον φωτισμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη 26 Ιουνίου είναι η επόμενη, ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, στις 6.00 μ.μ.

Σοφία Γκαγκούση

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024...

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...