Ανοίγει ο δρόμος της σύνταξης,  για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στον ΕΦΚΑ έως και 30.000 ευρώ  -Γιώργος Καρανίκας στον ΛΑΟ: Θετική η νέα ρύθμιση, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις στον αριθμό των δόσεων και στο παρακρατούμενο ποσό της σύνταξης

Ανοίγει ο δρόμος της σύνταξης, για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στον ΕΦΚΑ έως και 30.000 ευρώ -Γιώργος Καρανίκας στον ΛΑΟ: Θετική η νέα ρύθμιση, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις στον αριθμό των δόσεων και στο παρακρατούμενο ποσό της σύνταξης

 Ανοίγει ο δρόμος για συνταξιοδότηση για τους οφειλέτες μη μισθωτούς του e - ΕΦΚΑ, σε συνέχεια του ν. 5078/2023 και ειδικότερα του άρθρου 115, στο οποίο ορίζεται η διεύρυνση του ορίου χρεών. 

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση  δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να λάβουν σύνταξη και με οφειλές ως 30.000 ευρώ, ενώ για το επιπλέον ποσό η παρακράτηση θα είναι στο 60% της σύνταξης και στη συνέχεια θα δίνεται η δυνατότητα για 60 δόσεις, όπως ισχύει και σήμερα.

Το επόμενο διάστημα, ο e-ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με τις τράπεζες, μέσω διαλειτουργικότητας, θα μπορεί πλέον να εξετάζει αυτόματα με άρση του τραπεζικού απορρήτου, ποιοι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Η ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας,  υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη περίπου στις αρχές με μέσα Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

«Η Προβλεπόμενη πολύ μεγάλη παρακράτηση ύψους 60% ουσιαστικά μετατρέπει τη σύνταξη, για αρκετά χρόνια, σε ένα πενιχρό επίδομα διαβίωσης».

Γιώργος Καρανίκας: Θετική η ρύθμιση, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις

Ο  Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας με δήλωση του στον ΛΑΟ,  χαιρετίζει θετικά  τη νέα ρύθμιση, η οποία ωστόσο, χρήζει βελτίωσης, όπως λέει  και επισημαίνει:

«Σαφώς, η αύξηση του πλαφόν των οφειλών που δίνει τη δυνατότητα σύνταξης στον ασφαλισμένο ελεύθερο επαγγελματία είναι προς τη θετική κατεύθυνση, έστω και αν η Πολιτεία καθυστέρησε σημαντικά να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΣΕΕ και όλης αγοράς. Ωστόσο, η προβλεπόμενη πολύ μεγάλη παρακράτηση ύψους 60% ουσιαστικά μετατρέπει τη σύνταξη, για αρκετά χρόνια, σε ένα πενιχρό επίδομα διαβίωσης. Πιστεύουμε λοιπόν πως και η νέα ρύθμιση χρήζει βελτίωσης τόσο στον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της οφειλής όσο και στο παρακρατούμενο ποσό της σύνταξης ώστε να διασφαλίζει στον συνταξιούχο ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Επίσης θα πρέπει να μπορεί πιο εύκολα ο οφειλέτης να αποκτήσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, αποπληρώνοντας την οφειλή που υπερβαίνει τις 30.000 όχι εφάπαξ, αλλά σε 12 μηνιαίες δόσεις. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μικροοφειλετών που χρωστούν έως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Αυτό δείχνει πως οι πιο ευάλωτοι μικρομεσαίοι εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πιστεύω ότι θα πρέπει να προβληματιστεί με αυτή την εξέλιξη η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και να επανεξετάσει την πρότασή μας για μία νέα, ενιαία και συνάμα «γενναιότερη» ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διευρυμένο αριθμό δόσεων και με χαμηλό επιτόκιο».

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης:

-Για την ένταξη στο νέο ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 30.000€. Εντούτοις, ακόμη και για οφειλές άνω του συγκεκριμένου ορίου προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στο νέο καθεστώς, με την εφάπαξ όμως καταβολή του υπερβάλλοντος των 30.000 ευρώ ποσού, εντός διαστήματος 2 μηνών, να είναι υποχρεωτική. 

-Όσοι μη μισθωτοί μειώσουν τις συνολικές οφειλές τους στις 30.000 ευρώ ή έχουν εξαρχής χρέη μεταξύ  20.000 - 30.000 ευρώ και αξιοποιήσουν το νέο σχήμα, θα μπορούν να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη, μειωμένη όμως κατά 60%. Η συγκεκριμένη αυτόματη παρακράτηση/συμψηφισμός με χρέη, ορίζεται σε τουλάχιστον 333,3 ευρώ ανά μήνα και κρίνεται απαραίτητη για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους στα επίπεδα των 20.000 ευρώ.

-Εφόσον οι οφειλές μειωθούν στις 20.000€, τότε θα εφαρμόζεται το μέχρι σήμερα πλαίσιο και θα παρακρατούνται σε μηνιαία βάση κατ’ ελάχιστον 50 ευρώ για διάστημα 5 ετών (60 μήνες), μέχρι την πλήρη εξόφληση/μηδενισμό της οφειλής. 

-Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει  να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή το 62ο, εφόσον όμως έχει χρόνο ασφάλισης/ασφαλιστικό βίο (πραγματικό, πλασματικό, προαιρετικής ασφάλισης) τουλάχιστον 40 ετών.

-Πρέπει να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης, ανεξαρτήτως του πρώην φορέα απονομής σύνταξης.

-Οι τραπεζικέςκαταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το ποσό των 12.000€. Σε αυτές λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη έναν μήνα πριν  την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου 12μήνου.Αν ο υποψήφιος συνταξιούχος συμμετέχει ως συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό με καταθέσεις μεγαλύτερες των 12.000 ευρώ, τότε χάνει αυτομάτως το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Ακολουθούμενη διαδικασία

Η αίτηση υπαγωγής, εφόσον προηγηθεί η ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και υποβάλλεται μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο ο ασφαλισμένος συναινεί στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού του απορρήτου. 

Κατόπιν, οι τράπεζες θα πρέπει εντός 10 ημερών να δώσουν την σχετική πληροφόρηση για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου ο e - ΕΦΚΑ να κάνει τον απαιτούμενο ασφαλιστικό έλεγχο. Εφόσον όλα είναι νόμιμα και τηρούνται οι τιθέμενες προϋποθέσεις θα εκδίδεται η συνταξιοδοτική πράξη και ο οφειλέτης θα εντάσσεται στον διακανονισμό.

Αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε ο e-ΕΦΚΑ προχωρά σε κοινοποίηση της οφειλής προς τον ασφαλισμένο και τον καλεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να καλύψει το σύνολο της οφειλής ή έστω το ελάχιστα απαιτούμενο ποσό αυτής, ειδάλλως αποκλείεται από τη ρύθμιση.

Εκκρεμείς συντάξεις

Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο, μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, εφόσον κατατεθούν εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη σχετική ενημέρωση του e - ΕΦΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, η αίτηση θεωρείται υποβληθείσα κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 115, του ν. 5078/2023 (20/12/2023) και τα οικονομικά αποτελέσματα (καταβολή σύνταξης) εκκινούν από την ημερομηνία αυτή.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών...

One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά...

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που...

80.000 έκαναν διακοπές  τον Ιούνιο με voucher  κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού...

Συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της...

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και...

ΕΣΕΕ: Παράταση απόσυρσης  ταμειακών μηχανισμών, διασύνδεσης ERP  λογισμικών με POS  και υποχρεωτικής αποδοχής άμεσων πληρωμών με το σύστημα IRIS

ΕΣΕΕ: Παράταση απόσυρσης ταμειακών μηχανισμών,...

Για τις  αποφάσεις της ΑΑΔΕ  ενημερώνει η ΕΣΕΕ τους...

Αλλαγή στο σύστημα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης, με ένα όριο 5 ετών για όλους τους ασφαλισμένους

Αλλαγή στο σύστημα εξαγοράς πλασματικού χρόνου...

Νέο σύστημα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης...

Εξελέγη το νέο  Διοικητικό  Συμβούλιο του ΣΗΠΕ - Η νέα γενιά εκδοτών στο προσκήνιο

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΗΠΕ - Η νέα...

Το Σάββατο 29/6/24 έγινε στην Αθήνα η 27η Τακτική...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στατιστικά στοιχεία  των βαθμολογιών και εκτιμήσεις για τις τάσεις των βάσεων

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στατιστικά στοιχεία των...

 Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου, οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...