Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πρώτη μέρα των εξετάσεων, όπου το πολύωρο διάβασμα και το άγχος για τους περισσότερους μαθητές και φοιτητές κορυφώνεται.
Εκτός όμως από το διάβασμα που αποτελεί αδιαμφισβήτητα και το βασικότερο όπλο των μαθητών και φοιτητών απέναντι στις εξετάσεις, η διατροφή παίζει και αυτή εξέχοντα ρόλο στη μέγιστη απόδοση του. Η διατροφή του παιδιού που διαβάζει είναι σημαντική.
Το διάβασμα και η μάθηση είναι σοβαρές και πολύπλοκες λειτουργίες. Για να πετυχαίνουν χρειάζεται να γίνονται με το σωστό τρόπο.
Ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή θα σας δώσουν τα εφόδια για να αντέξετε και να καταβάλετε την ενέργεια και τους κόπους που απαιτούνται. Μην ξεχνάτε ότι το διάβασμα και η μάθηση θέλουν ενέργεια και κόπο.
Η προσοχή και η συγκέντρωση υποφέρουν όταν είστε κουρασμένοι, έχετε έλλειψη ύπνου ή υποβάλλεστε σε παράγοντες που οδηγούν αλλού τις σκέψεις σας. Θέλουν επίσης προσοχή και συγκέντρωση. Γι’ αυτό απομακρύνετε κάθε παράγοντα που μπορεί να αποσπά την προσοχή σας όπως ραδιόφωνο, μουσική, τηλεόραση ή θορυβώδες περιβάλλον.
Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην μνήμη, υπάρχους τροφές που μειώνουν το άγχος;
Η αλήθεια είναι πως η διατροφή σχετίζεται άμεσα και με την απόδοση ενός ατόμου, ενώ όλοι λίγο πολύ έχουν ακούσει για την τεράστια αξία ενός ισορροπημένου πρωινού, ώστε να παρέχονται στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την λήψη πρωινού με την αύξηση της απόδοσης, αλλά και με την βελτίωση της μνήμης μαθητών στο σχολείο, ενώ η λήψη υδατανθράκων κρίνεται αναγκαία.
Έτσι το γάλα, οι χυμοί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά, το μέλι αποτελούν ορισμένες από τις πλέον κατάλληλες επιλογές ενός πρωινού.
Σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέας, λίπη) να υπάρχει δηλαδή ποικιλία στο διαιτολόγιο του μαθητή ώστε να εξασφαλίζεται ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε ορισμένα από αυτά όπως είναι για παράδειγμα ο σίδηρος, καθώς η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές μνήμης και προσοχής. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, οι φακές, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το συκώτι, κ.ά.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού καθώς έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και 3% αφυδάτωση προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση.
Λογικό είναι ακόμη τόσο κατά την περίοδο της προετοιμασίας, όσο και κατά τις ημέρες των εξετάσεων να μην ακολουθείται κάποιο αυστηρό πρόγραμμα αδυνατίσματος, ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο γεύμα της προηγούμενης ημέρας των εξετάσεων, καθώς δεν θα πρέπει να είναι κάποιο γεύμα που θα προκαλέσει την οποιαδήποτε ενόχληση στον μαθητή.
ΠΡΟΣΟΧΗ την ημέρα πριν τις εξετάσεις, η κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος (αναψυκτικά τύπου cola, κλπ) και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί.
Είναι λοιπόν φανερό ότι το είδος της διατροφής μας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της μνήμης μας, η οποία με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Για αυτό η προσεγμένη επιλογή τροφίμων αλλά και η καθιέρωση πρωινού μπορεί εμπράκτως να μας βοηθήσει να θυμόμαστε καλύτερα.
Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές!!!