Εδώ και χρόνια επισημαίνεται το Δημογραφικό και η μείωση του ελληνικού πληθυσμού ως μείζον ζήτημα που προβληματίζει τη χώρα μας. Το ίδιο καταγράφουν και οι έρευνες, όπως η πρόσφατη της Metron Analysis, που χαρακτηρίζει το ζήτημα ως την τέταρτη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα και απαντάει στο ερώτημα, πόσοι νέοι θέλουν να αποκτήσουν παιδί και πότε. Σύμφωνα με τη μέτρηση που παρουσιάστηκε σε σχετικό θεματικό συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καταγράφηκε ότι:
Ο γάμος και η δημιουργία Οικογένειας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων. Από το σύνολο των 800 ερωτηθέντων, το 51% δεν έχουν παιδιά, με την πλειοψηφία να έχει 1 παιδί.
Το 24% θα ήθελε να έχει 2 παιδιά και μόνο 5% θα ήθελε 3 παιδιά.
Οι σκέψεις για την απόκτηση παιδιού έρχονται από την ηλικία των 29 και έπειτα.
Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον ενώ οι λόγοι που αποτρέπουν την απόκτηση είναι οικονομικοί, έχουν ήδη ένα, ανεπαρκείς παροχές από το κράτος, και φόβος για τον κόσμο που θα μεγαλώσουν.
Από ισχύοντα μέτρα στήριξης της οικογένειας παρακινητικά λειτουργούν: το μειωμένο ωράριο για τους γονείς, το ολοήμερο σχολείο, το επίδομα γέννησης, η μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα των Δήμων, τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”.
Πόσο επίκαιρο σήμερα το τραγούδι, «χωρίς δεκάρα πώς να παντρευτούμε Μανωλιό μου;»