Είναι 11:00 το πρωί. Ένα κουτί αγνώστου προελεύσεως φτάνει με κάποιον τρόπο στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Ένας ασθενής το ανοίγει με περιέργεια. Το κουτί περιέχει λευκή σκόνη. Ο ασθενής την αγγίζει από περιέργεια. Δεν γνωρίζει όμως τι ακριβώς έχει αγγίξει. Η ώρα περνά και ο ασθενής σιγά σιγά τρομάζει. Τελικά, αποφασίζει να ενημερώσει το προσωπικό του νοσοκομείου. Άμεσα ενεργοποιείται ο μηχανισμός διαχείρισης βιολογικού περιστατικού. Το Παπαγεωργίου είναι πλέον σε κόκκινο συναγερμό. Ο ασθενής, με γυμνά χέρια, έχει έρθει σε επαφή με άνθρακα…
Πρόκειται για σενάριο του Επιχειρησιακού Σχεδίου ετοιμότητας με την ονομασία «Περσέας» στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το προσωπικό του οποίου συμμετέχει κάθε χρόνο σε παρόμοιες ασκήσεις. Ευτυχώς, οι γνώσεις που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες δεν έχει χρειαστεί να εφαρμοστούν ακόμη. Ωστόσο, άπαντες φροντίζουν να παραμένουν σε εγρήγορση για κάθε σοβαρή απειλή. Στην άσκηση μετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη της ΕΛΑΣ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, ενώ συνέδραμαν και άνθρωποι και του Ερυθρού Σταυρού.
«Τα αντανακλαστικά του Νοσοκομείου ήταν άμεσα. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, στήθηκε Επιχειρησιακό Κέντρο και σήμανε κόκκινος συναγερμός ώστε να καταφτάσει όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και Επικεφαλής της άσκησης, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο που εκτυλίχθηκε θέλει τον θάλαμο βραχείας νοσηλείας να έχει σφραγιστεί και τη μονάδα κλιματισμού στον χώρο να αποκλείεται, ώστε να μη διασπαρεί η άγνωστη ουσία.
Παράλληλα, ο χώρος, αλλά και όλα τα όμορα σε εκείνον τμήματα, εκκενώθηκαν και η ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ ανέλαβε να εντοπίσει και να περισυλλέξει την ύποπτη ύλη.
Στη σκηνή καταγραφής και διαλογής μεταφέρθηκαν οκτώ ασθενείς και τρία άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, στο προαύλιο του θαλάμου βραχείας νοσηλείας, δημιουργήθηκε με σκηνές ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός και στήθηκε μια γραμμή απολύμανσης για τα εκτεθειμένα στη λευκή ουσία άτομα. Ήδη οι συμμετέχοντες είχαν δουλέψει ώστε στον καταυλισμό να παρέχονται ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.
Το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και όλοι όσοι επιχείρησαν επικοινωνούσαν με ασυρμάτους αλλά και άτομα-αγγελιοφόρους, αφού ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν σταθερά και κινητά τηλέφωνα.
Η επιχείρηση τελικώς στέφθηκε με επιτυχία και η διοίκηση του νοσοκομείου συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση, τονίζοντας ότι μέσω της συγκεκριμένης κινητοποίησης ελέγχθηκε η υπηρεσιακή ετοιμότητα του προσωπικού σε έκτακτο γεγονός αλλά και η διυπηρεσιακή συνεργασία.
Ο στόχος επετεύχθη και το προσωπικό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δηλώνει πλέον ακόμη πιο έτοιμο ώστε να αντιμετωπίσει μια έκτακτη απειλή…