ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ Σε εγρήγορση για τον περιορισμό  της ίωσης που πλήττει κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια, σε Πέλλα και Ημαθία -Έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή για την άμεση λήψη μέτρων

ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ Σε εγρήγορση για τον περιορισμό της ίωσης που πλήττει κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια, σε Πέλλα και Ημαθία -Έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή για την άμεση λήψη μέτρων

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου στα γραφεία της ΕΚΕ, από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, στην οποία μετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, το στέλεχος της ΔΑΟΚ Ημαθίας κ. Κώστας Μπέης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής με εκπροσώπους από τους παραγωγικούς Συνεταιρισμούς και τις βιομηχανίες του κλάδου.

Αποκλειστικό θέμα η εξέταση του φαινομένου της ίωσης που πλήττει τα πυρηνόκαρπα και κυρίως τα ροδάκινα και νεκταρίνια.

Κατά την διάρκειά της εκτέθηκαν τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα από τους φορείς και που ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα λαμβανομένου υπ’ όψη ότι το 2021 η προσβληθείσα έκταση ήταν 10 στρέμματα και σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5.000. Επίσης έγινε αναφορά στην πιθανή εξάπλωση της ασθένειας και πέραν της Π.Ε. Πέλλας όπου πρωτοεμφανίστηκε, ήτοι στις περιοχές Ημαθίας και Λάρισας .

Αφού προηγήθηκε εκτενής ανάλυση και λήφθηκαν υπ’ όψη προηγούμενες αποφάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, η Διοίκηση της Διεπαγγελματικής αποφάσισε τα παρακάτω.

1. Την καταγραφή όλων των εκτάσεων που εμφανίστηκε το πρόβλημα και την καταχώρηση των στοιχείων σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναλυθούν τα δεδομένα.

2. Τα στοιχεία θα υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα υπογράφει ο αγρότης καλλιεργητής του οπωρώνα και θα βεβαιώνει είτε ο Γεωπόνος της Συλλογικής Οργάνωσης είτε ο Γεωπόνος σύμβουλος του καλλιεργητή όταν δεν είναι μέλος οργάνωσης.

3. Τα δεδομένα θα καταχωρούνται από τους ως άνω Γεωπόνους σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε περιβάλλον «I-cloud» και θα δοθούν κλειδάριθμοι για πρόσβαση.

4. Μετά την καταχώρηση των δεδομένων τα πρωτότυπα χειρόγραφα έντυπα θα παραδοθούν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ που υπάγεται ο κάθε δηλών παραγωγός.

5. Στην καταγραφή θα δηλώνεται με ακρίβεια κάθε στοιχείο όπως για παράδειγμα η ποικιλία, ο αριθμός δένδρων που προσβλήθηκε, η συνολική έκταση και κάθε στοιχείο που θα ζητείται με βάση πάντα την τελευταία υποβληθείσα δήλωση του ΟΣΔΕ, με την οποία και θα διασταυρωθούν τα δεδομένα.

6. Θα δοθούν το επόμενο διάστημα κατευθύνσεις, αφού γίνουν συνεννοήσεις με τις Κρατικές Υπηρεσίες, για το πώς θα διαχειριστούμε τα προσβληθέντα από την ασθένεια φρούτα καθώς και τα προσβληθέντα δένδρα τα οποία πρέπει να καταστραφούν.

7. Θα πρέπει να επιδειχτεί η μέγιστη υπευθυνότητα στην συνολική διαχείριση του προβλήματος για να μην επεκταθεί το φαινόμενο.

8. Θα αποσταλούν δείγματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο καθώς και θα επιδιωχθεί να σταλούν και σε αντίστοιχα του εξωτερικού.

9. Θα συσταθούν επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα όπου υπάρχει το πρόβλημα, για να συντονίζουν τις ενέργειες.

10. Θα ζητηθεί να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επιτηρεί και να συντονίζει κεντρικά τις ενέργειες.

11. Η εκρίζωση των προσβληθέντων δένδρων και οπωρώνων θα ζητηθεί να ενισχυθεί οικονομικά.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα συντονίζει τις προσπάθειας περιορισμού του φαινομένου και της λήψης ενεργητικών μέτρων.

Επισημαίνεται ότι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και εάν δεν αντιμετωπιστεί ορθά και πειθαρχημένα θα πλήξει άμεσα την καλλιέργεια και το εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ  ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ(Σ.Α.Ε.Κ.)  ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ...

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ 19ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ώρες 08:30 -...

Νέοι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε ορυζώνες και υγρότοπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Νέοι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Συνεδριάζει την Δευτέρα στη Νάουσα η  Δημοτική Επιτροπή

Συνεδριάζει την Δευτέρα στη Νάουσα η Δημοτική...

Τακτική  δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

ΚΛΑΣΣΙΚΑ   ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ…

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ…

Ντόναλντ Ντακ, Ριχάρδος Λεοντόκαρδος,Τέτσης, Φασιανός,...

Παίζουν.....

Παίζουν.....

Έκρυψε τον εγωισμό πίσω από τίς λέξεις, φόρεσε την...

Οι αθλητικοί αγώνες της Γαλλίας  δεν ήταν Ολυμπιακοί

Οι αθλητικοί αγώνες της Γαλλίας δεν ήταν Ολυμπιακοί

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ΦιλόλογοςΕίναι...

Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 24 Αυγούστου...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Αυγούστου το Δημοτικό...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...