«Λεφτόδενδρα», φωτισμός, κοινόχρηστα ποδήλατα,  προσεχής ανάπλαση Λ. Στρατού, Μπάσκετ Εληάς,  βιολογικός, ψηφιακό σχολείο και ΠΑΟΚ,  στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Λεφτόδενδρα», φωτισμός, κοινόχρηστα ποδήλατα, προσεχής ανάπλαση Λ. Στρατού, Μπάσκετ Εληάς, βιολογικός, ψηφιακό σχολείο και ΠΑΟΚ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ξεκίνησε η χθεσινή (Δευτέρα 20 Μαΐου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης που αναφέρθηκε σε οικονομικά θέματα επισημαίνοντας την δυσαρέσκεια των δήμων που εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, σχετικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων και την προσφυγή των δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ωστόσο ανέβαλε για τις 8 Οκτωβρίου 2024 την εκδίκαση καθώς Δημόσιο και ΕΟΑΝ δεν κατέθεσαν σχετικό φάκελο απόψεων, αλλά και για το τέλος παρεπιδημούντων (120 εκ. ευρώ) που τους παρακρατεί η ΑΑΔΕ. (Βλέπε αναλυτικά στο φύλλο του ΛΑΟΥ 17/5/2024)«Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ούτε οι δήμοι έχουν λεφτόδεντρα και ότι αυτό το απαράδεκτο τέλος στερεί από τον δήμο της Βέροιας ένα εκατομμύριο ευρώ. Πρέπει η πολιτεία να σκύψει και να δώσει κατ΄ ελάχιστον ότι δικαιούνται οι δήμοι», τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.Για ιστορική πρωτιά με νέα αύξηση του ποσοστού της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών, έκανε λόγο ο Κώστας Παλουκίδης επικεφαλής του «Ισχυρού Δήμου» και πρόεδρος του ΤΕΕ στην Ημαθία, αναφερόμενος στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο ανέβασε, όπως είπε, ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του τα τελευταία χρόνια, ενώ και σε τοπικό επίπεδο, έφτασε στο 40% και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την εμπιστοσύνη. Ενημέρωσε επίσης  για την διοργάνωση ημερίδας του τοπικού ΤΕΕ, με την επιστημονική συμμετοχή της δρ. Αναστασίας Πάπαρη, τον Σεπτέμβριο με θέμα την Μονή της Χώρας που έγινε πρόσφατα τζαμί.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τον φωτισμό της πόλης ο Θεόφιλος Κορωνάς ενώ ρώτησε γιατί βρίσκονται στο υπόγειο του δήμου τα ποδήλατα που είχαν τοποθετηθεί σε κάποια πάρκα και πλατείες της Βέροιας. «Οι θέσεις είναι άδειες, τα ποδήλατα δεν κυκλοφορούν, αν δεν υπήρχε τρόπος ασφάλειας των συμβατικών, τι θα γίνει με τα ηλεκτρικά που ετοιμάζεται να τοποθετήσει ο δήμος»; Για τον φωτισμό ο δήμαρχος ανέφερε ότι κάποια φωτιστικά, από την ανάπλαση δεν έχουν τη φωτεινότητα που θα έπρεπε, ίσως λόγω της σχήματός τους ή των λαμπτήρων. Ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, είπε οτι τα ποδήλατα βρίσκονται σε ασφαλή χώρο στο δημαρχείο ενώ τα ηλεκτρικά θα μπουν στις υπάρχουσες θέσεις των συμβατικών. «Δυστυχώς γίνονται πολλοί βανδαλισμοί και όταν τα ποδήλατα μέσα στο καλοκαίρι εγκατασταθούν, θα μπουν και κάμερες για μεγαλύτερη ασφάλεια».

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας αναφέρθηκε στην εγκατάσταση κοντέινερ σε σχολεία υπογραμμίζοντας ότι η ΛΑΣ δεν βάζει στη ζυγαριά θέματα εκπαίδευσης, ενώ αναφερόμενος στην παρουσίαση του ψηφιακού σχολείου και φροντιστηρίου που έγινε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό παιδείας στα Ριζώματα, εκτίμησε ότι αυτό ενταφιάζει την εκπαίδευση και την ολοκληρωμένη λειτουργία των απομακρυσμένων σχολείων με κίνδυνο να ανοίξει ο δρόμος στο κλείσιμο σχολικών μονάδων. Για το ψηφιακό φροντιστήριο σχολίασε ότι «είναι τουλάχιστον προκλητικό διότι στερεί από τα παιδιά τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς. Αντί για απάντηση στα κοντέινερ, ο δήμαρχος διάβασε ένα δημοσίευμα εφημερίδας που αφορούσε σε αρκετά σχολεία της Πάτρας με ακατάλληλες συνθήκες  λειτουργίας. Για το κοντέινερ στο 2ο νηπιαγωγείο ο αντιδήμαρχος Ηλίας Τσιφλίδης είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συζήτηση με τη διεύθυνση και το σύλλογο γονέων που θεώρησαν ότι στην παρούσα στιγμή είναι η καλύτερη λύση.

Στον χώρο κάτω από ο Μπάσκετ της Εληάς, για τον οποίο, όπως είπε, δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό χωρίς αποτέλεσμα, αναφέρθηκε η Πολυξένη Ντάγκα προτείνοντας να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης, ενώ έκανε και επιμέρους παρατηρήσεις σχετικά με την σήμανση και τις διαγραμμίσεις στην λεωφόρο Στρατού. Επισημαίνοντας επίσης το πρόβλημα με τις κυλιόμενες σκάλες και το ασανσέρ στο πάρκο των αγίων Αναργύρων τα οποία συνήθως δεν λειτουργούν, πρότεινε εάν μπορεί, να γίνει μια υπερυψωμένη διάβαση για να κυκλοφορεί ο κόσμος με ασφάλεια.

Η ανάπλαση δεν έγινε με χρήματα δημοτών διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, απαντώντας στην κα Ντάγκα, συμπληρώνοντας ότι πρόσφατα λειτουργούσαν και οι κυλιόμενες σκάλες και το ασανσέρ στο πάρκο Εληάς, όμως «δυστυχώς ομάδες νεαρών τα χαλάνε και προβαίνουν σε βανδαλισμούς. Τα διορθώνουμε αλλά και πάλι τα ίδια… Σκεφτόμαστε τη λύση του φωτισμού του χώρου μήπως και αποτραπούν τέτοιες ενέργειες. Για την Λ. Στρατού η επικείμενη ανάπλαση θα λύσει πολλά θέματα». Ο κ. Λαζαρίδης  θύμισε επίσης ότι ο χώρος κάτω από την Εληά είναι χαρακτηρισμένος ως αθλητικός χώρος, «οπότε πρέπει να κουμπώσει με μία τέτοια δραστηριότητα και να αρχίσει να λειτουργεί», πρόσθεσε. Στη χρήση του ως χώρο στάθμευσης ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι μπορεί κάποιος να παρκάρει αλλά με δική του ευθύνη. «Όταν γίνει μία αθλητική εγκατάσταση εκεί και ο χώρος  θα φυλάσσεται, θα μπορεί να λειτουργεί και ως πάρκινγκ».

Ο Νίκος Λουκίδης αναφέρθηκε στην σύνδεση δύο περιοχών του Μακροχωρίου που προσφέρονται διότι έχουν δέντρα και παγκάκια, με την διαδρομή του ποταμού Τριπόταμου και ρώτησε αν έγινε κάποια μελέτη στατικότητας στις γέφυρες Π. Λυκογιάννης και Διαβατού. «Για τον Τριπόταμο στην περιοχή Μακροχωρίου, όταν καταθέσαμε πρόταση μελέτης για 4 εκατομμύρια, που θα έφτανε μέχρι την τάφρο 66, μας είπαν ότι μας δίνουν μόνο 400.000 ευρώ. Θα την ξανακαταθέσουμε στην περιφέρεια και να δούμε τι χρήματα θα μας δώσουν», είπε ο δήμαρχος.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος επανήλθε στο ερώτημα για το γήπεδο μπάσκετ της Εληάς, μεταφέροντας παρατηρήσεις και απόψεις συμπολιτών, ρωτώντας αν είναι ικανοποιητική αυτή η εικόνα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Τζαφερόπουλος απάντησε ότι κάνουν πότε μπορούν. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή με όλους τους συλλόγους για το μπάσκετ και καθημερινά ψάχνουμε λύσεις στα όποια προβλήματα προκύπτουν και σε όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν».

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης επανέφερε το θέμα του βιολογικού τονίζοντας ότι δεν τον ικανοποιεί ο τρόπος που δουλεύει και ρώτησε αν παραμένει ακόμα ο εργολάβος και αν υπηρετεί την σύμβαση. Ρώτησε επίσης σε ποια μελέτη βασίστηκε η σύμβαση με εταιρεία που καθαρίζει κάδους ρίψης φυτοφαρμάκων. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στ. Διαμάντης επανέλαβε για βιολογικό και εργολάβο ότι συνεχίζεται η σύμβαση και ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι φυσιολογικά και αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψη τριών συμβούλων ενώπιον των οποίων έγινε μέτρηση και το δείγμα ήταν καθαρό. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος για τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων ή τις αμιαντολαμαρίνες ενημέρωσε ότι στην υποχρέωση του δήμου για διαχείριση ή απομάκρυνση ανήκει η ευθύνη μόνο αν βρεθούν σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους. «Βασικά είναι υποχρέωση του υπουργείου και δική του ευθύνη που πρέπει άμεσα να το λύσει. Από τον δήμο έγιναν όλες οι ανακοινώσεις και οι ενημερώσεις προς τους πολίτες. Όσοι χώροι είναι δημοτικοί και κοινόχρηστοι σε αυτούς παρεμβαίνουμε. Οι άλλοι δεν είναι δική μας ευθύνη», είπε.

Ο Ανδρέας Χατζησαλάτας σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησής του για τον  καθαρισμό και έλεγχο των ιδιωτικών οικοπέδων στην περιοχή «Μιλανέζα» της Ακρόπολης ζήτησε να ενημερωθεί πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ρώτησε ακόμα,  αν υπάρχει πρόβλεψη για πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Μακροχώρι, διότι όπως είπε υπάρχει ενδιαφέρον και διάθεση από ιδιώτες να βοηθήσουν. Ως προς το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρουν από ιδιώτη που θα δει τον χώρο που είχε προταθεί επί δημαρχίας Χαασιώτη.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος απάντησε ότι ο καθαρισμός των οδών είναι θέμα που πρέπει να επισημανθεί και μετά να καθαριστεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός 15 ημερών, ενώ για τα οικόπεδα, είπε ότι ειδικά φέτος εκδόθηκε ΦΕΚ με νέα πυροσβεστική διάταξη που καθορίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών στους οποίους δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επιπλέον βγήκε εγκύκλιος για πυροπροστασία οικοπέδων με υψηλά πρόστιμα και κυρώσεις. «Πρέπει οι συμπολίτες να σπεύσουν να καθαρίσουν, όπως και ο δήμος που πρέπει να  καθαρίσει πρώτα τους δικούς του χώρους και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν και θα αναλάβει η υπηρεσία, παρότι δεν είναι εύκολο να τα προλάβουμε όλα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Για τις τουαλέτες δίπλα στο μπάσκετ της Εληάς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κλειδώθηκαν λόγω των συνθηκών και της κατάστασής τους και εξακολουθούν να είναι σφραγισμένες έως ότου βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν

Ο Χρήστος Βοργιάδης αναφέρθηκε στα «αγροτικά» πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ένωση σε μια εποχή που οι παραγωγοί  δύσκολα τα βγάζουν πέρα και ζήτησε την στήριξη της αυτοδιοίκησης.

Θέμα για φωταγώγηση του Δημαρχείου, σήμερα 21 Μαΐου, στα χρώματα του ΠΑΟΚ, που πήρε το πρωτάθλημα,  κατέθεσε ο Κώστας Παλουκίδης, λέγοντας ότι αποτελεί και μια τιμή στον Ιβάν Σαββίδη για όσα έχει προσφέρει. Η πρόταση ψηφίστηκε μόνο από την παράταξή του, ενώ όλοι οι σύμβουλοι συγχάρηκαν την ομάδα για το τρόπαιο, αλλά διαφώνησαν με την φωταγώγηση.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024...

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...