“Οι Εύζωνοι στο Χθες, το Σήμερα και το Αέναο” - Διαδραστική παρουσίαση από τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς στην επέτειο για τα 202 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας (ΒΙΝΤΕΟ)

“Οι Εύζωνοι στο Χθες, το Σήμερα και το Αέναο” - Διαδραστική παρουσίαση από τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς στην επέτειο για τα 202 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς, κάνει γνωστό ότι, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με μεγάλη Τιμή & Υπερηφάνεια, παρέστη στη Νάουσα για 1η φορά στα πλαίσια του τριήμερου εκτενούς Εορτασμού του Ολοκαυτώματος, 10-12 Μαΐου, τιμώντας το ένδοξο παρελθόν του τόπου. Πλάι στον «Σύλλογο Ευζώνων Π.Φ.» και ο Αναβιωτικός Σύλλογος Άμφισσας «Σάλωνα του ‘21», που συμμετείχε στις εκδηλώσεις Μνήμης.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για τα θύματα και τους αγωνιστές του Ολοκαυτώματος της Νάουσας, ο Σύλλογος πραγματοποίησε την Παρασκευή 10 Μαΐου, παρουσίαση για πρώτη φορά στη Νάουσα, με θέμα «οι Εύζωνοι στο Χθες το Σήμερα και το Αέναο».

Η παρουσίαση έγινε στον Ιστορικό Πολυχώρο του τοπικού ευεργέτη Χρ.Λαναρά, στην κατάμεστη αίθουσα που φέρει ενδόξως το όνομα «Βέτλανς» της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου με ιδιαίτερη διάδραση, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η ιστορική εξέλιξη των Ευζώνων και πώς αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τον οπλισμό και τις στολές της Φρουράς αλλά και ταυτόχρονα, πώς οι Εύζωνοι παραμένουν ακίνητοι πυλώνες σταθερότητας όπως απαιτείται, απο το 1868 έως σήμερα!

Παρουσιάστηκαν αντίγραφα στολών των Ευζώνων, καλύπτοντας διάφορες χρονικές περιόδους στην εξελικτική πορεία της Φρουράς, των Ευζώνων Αθηνών και των Ευζώνων του Πεζικού. Επιπλέον παρουσιάστηκε και ένα μοναδικό δείγμα Πόντιου αντάρτη, αμάλγαμα της αντάρτικης φορεσιάς του Πόντου και της στολής των Ποντιακών της Προεδρικής Φρουράς, προκειμένου να τιμήσουμε την ποντιακή φλέβα που υπάρχει διάχυτη στη Νάουσα και όλη την Ημαθία.

Ταυτόχρονα, η παρουσία των αναβιωτών του Συλλόγου «Σάλωνα του ‘21» δίπλα στους Ευζώνους έδινε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να διαπιστώσουν τις πολλές διαφορές μεταξύ της ευζωνικής στολής και της φορεσιάς των αρματωλών του ’21. Ειδικά στο θέμα των τσαρουχιών, μας δόθηκε η ευκαιρία να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους που το περιβάλλουν και κάθε άλλο παρά τιμή του περιπαίζουν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα. Δανιηλίδου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων αλλά και πολλοί πολίτες της Νάουσας οι οποίοι, προς μεγάλη μας χαρά, γέμισαν την αίθουσα, όχι μόνο με την παρουσία τους αλλά και με τη θετική τους διάθεση, γεγονός που φάνηκε από τις πολλές ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στους ομιλητές, στο τέλος της παρουσίασης. 

Για τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς,

Γαβριλάκης Νικόλαος MSc DIC BSc

Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠΦ


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024...

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...