Η τιμή του οβελία ενόψει της Κυριακής του Πάσχα, πρωταγωνιστεί και φέτος στη λίστα των καταναλωτών για το εορταστικό τραπέζι.
Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες (Ημαθίας και Βέροιας), έδωσαν τις φετινές τους τιμές, με τους κτηνοτρόφους να πουλάνε το αρνί στα 8 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 8.50 και την συντεχνία κρεοπωλών Βέροιας, από 14,60 έως 14,80 το κιλό στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, κατά ένα ευρώ δηλαδή ακριβότερα από την περσινή χρονιά.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή λίγο κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό, κυμαίνεται η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας, Νίκος Κακαφίκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δηλώσεις Σκρέκα «που έκανε promotion για την τιμή των 10 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, των οποίων την επάρκεια δεν γνωρίζουμε», όπως είπε, διαβεβαιώνοντας για την καλή ποιότητα του κρέατος στα τοπικά κρεοπωλεία, ενώ επεσήμανε: «έχουν εισαχθεί 250.000 με 300.000 αρνιά από τα σύνορα και κανείς δεν ξέρει πού πουλιούνται. Θα θέλαμε να βγει η κυβέρνηση και να διευκρινίσει τα σημεία πώλησης των εισαγόμενων αμνοεριφίων». Κατά τις εκτιμήσεις του κ. Κακαφίκα, «η φετινή, ήταν η χειρότερη σαρακοστή των τελευταίων 30 χρόνων για τα κρεοπωλεία, στα οποία σήμερα και αύριο Μ. Σάββατο, αναμένεται η μεγάλη κίνηση ενώ όπως σημείωσε «όσοι δεν έχουν προλάβει να κάνουν τις παραγγελίες τους εγκαίρως μπορεί να μην βρουν αρνί και κατσίκι την τελευταία στιγμή στα παραδοσιακά κρεοπωλεία».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Στέργιος Κύρτσιος εκφράζει μια σχετική ικανοποίηση και τονίζει ότι «συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές τουλάχιστον πλησιάζουν στο να ανταποκριθούν στο κόστος, που είναι πολύ υψηλό».
Πέρα όμως από το αρνί είναι και το τσουρέκι στις πρώτες θέσεις της πασχαλιάτικης λίστας. Ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Βέροιας κ. Τάσος Παγούρας, δηλώνει ότι φέτος η κίνηση είναι καλύτερη από πέρσι, κατά 20% περίπου, ενώ η τιμή του τσουρεκιού κυμαίνεται από 12 έως 14 ευρώ, ανάλογα με το μαγαζί, τα υλικά και την ποιότητα. Για τις ίδιες τιμές στο τσουρέκι κάνει λόγο και ο πρόεδρος των αρτοποιών Ημαθίας κ. Δημ. Κόγιας.
Όσο για τα σοκολατένια αυγά, μπορεί να έχουν ωραία και γλυκιά γεύση, όμως στην τιμή είναι λίγο «αλμυρά», καθώς, ξεκινούν στα τοπικά ζαχαροπλαστεία, ανάλογα με το μέγεθος, από 15 ευρώ και πάνω, τηρουμένων και των ποιοτικών αναλογιών.
Πασχαλιάτικο τραπέζι χωρίς σαλάτες δεν γίνεται και σύμφωνα με τα ταμπελάκια των τιμών και τις εκτιμήσεις των μανάβηδων, οι τιμές κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή κατά κάποια λεπτά ακριβότερα, με εξαίρεση τα λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής, που «τσιμπάνε» αρκετά.
Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, βρίσκεται ο καταναλωτής που καλείται να βάλει λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για το φετινό Πάσχα, το οποίο, ως γνωστόν, δεν περιορίζεται μόνο στο τραπέζι και το ψήσιμο του οβελία, αλλά και στις οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, με πρώτες αυτές των νονών, που φέτος είχαν και το δικό τους καλάθι.
Ο καθένας με τον τρόπο του, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, που βίωναν αυτές τις ημέρες ακολουθώντας παράλληλα, πέρα από τις καταναλωτικές ανάγκες, και την πορεία του Ιησού προς την Σταύρωση και εν τέλει την Ανάσταση!
Σοφία Γκαγκούση