Επανεντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ το έργο «Βιοκλιματικό - πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας», το οποίο δεν είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την Παρασκευή 26 Απριλίου.
Από την Περιφέρεια γνωστοποιείται ότι: το έργο χρηματοδοτείται από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 2.391.588,96 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Βέροιας. Με την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ διασφαλίζεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο αστικής αναβάθμισης, που βελτιώνει την εικόνα, την ελκυστικότητα, τη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα στην πόλη της Βέροιας.
Τι προβλέπεται στο έργο της ανάπλασης
Η μεγάλη αυτή παρέμβαση, με αναπλάσεις σε τρεις συνοικίες στην παλιά πόλη της Βέροιας και τη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής, με την ανάδειξη σπουδαίων τοποσήμων της Βέροιας, δεν ολοκληρώθηκε στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Ωστόσο, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της σπουδαιότητας της παρέμβασης, μετέφερε την ολοκλήρωση του έργου στο νέο ΕΣΠΑ κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα η μεγάλη αυτή ανάπλαση να ολοκληρωθεί.
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, σε έκταση 9.800 τ.μ. και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νοτιοανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων δημιουργείται ένα συνεκτικό δίκτυο διαδρομών μήκους 1.430 μέτρων θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικά τους ιστορικούς τόπους (συνοικίες) της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας. Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημεία για την πόλη- και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονται από το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο.
Ταυτόχρονα προβλέπεται η υπογειοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.
Αναλυτικά θα γίνει ανάπλαση:
-Στη συνοικία της Κυριώτισσας και συγκεκριμένα στις οδούς Κυριωτίσσης (περιλαμβάνεται και ο πεζόδρομος σύνδεσης της οδού Ρήγα Φεραίου με την οδό Θωμαΐδου), Μυτιλέκα, Περδίκκα (μεταξύ των οδών Λουτρού και Μυτιλέκα). Λουτρού, Ελευθερίας (Πλατεία Δίδυμων Λουτρώνων), Ρήγα Φεραίου (μεταξύ των οδών Μυτιλέκα και Κυριωτίσσης).
-Στη Μητροπόλεως (μεταξύ των οδών Περικλέους και Λουτρού).
-Στη συνοικία Παναγίας Δεξιάς και συγκεκριμένα στις οδούς Περικλέους, Κεντρικής (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Αντ. Καμάρα (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Σοφού (Ευθ. & Κ. Καραναστάση), Δημοσθένους (μεταξύ του χώρου στάθμευσης και της γέφυρας Καραχμέτ), Γουδή (μεταξύ των οδών Κεντρικής και Παναγίας Δεξιάς), Παναγίας Δεξιάς.
-Στη συνοικία Μπαρμπούτας και συγκεκριμένα στην οδό Ολγάνου (μεταξύ των γεφυρών Χάβρας και Καραχμέτ).
Όλες οι παρεμβάσεις γίνονται υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΜΑΘΙΑΣ
Για το έργο ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, δήλωσε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, στηρίζει έμπρακτα την χρηματοδότηση ενός σπουδαίου έργου αστικής αναβάθμισης, για την πόλη της Βέροιας, έργο το οποίο δεν ολοκληρώθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο αλλά λόγω της σπουδαιότητάς του, με απόφαση του ίδιου του περιφερειάρχη, μεταφέρθηκε επιτυχώς στο νέο ΕΣΠΑ.
Με συνέπεια και όραμα για το μέλλον του τόπου μας, συνεχίζουμε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, λειτουργώντας πάντα με πνεύμα συνεργασίας και με μοναδικό κριτήριο την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Ημαθιωτών και την εικόνα του τόπου μας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, όπως έμπρακτα έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, μιλούν στους πολίτες με λίγα λόγια και έργα πολλά»