«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε παίρνοντας 1,5 εκ. ευρώ, σε σχέση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης των 30.000 κατοίκων, που παίρνει 10 τουλάχιστον εκατομμύρια», υπογράμμισε για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, για να απαντήσει στην διοίκηση της ΠΕ Ημαθίας, τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και κατ΄επέκταση στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΚΜ), υποστηρίζοντας την θέση του για άδικη κατανομή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της ΠΚΜ) προς τους δήμους, πλην της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Βοργιαζίδης, αρχικά θύμισε ένα ραντεβού που είχε πριν ένα χρόνο περίπου με τον Περιφερειάρχη, καθώς αντιλήφθηκε ότι επίκειται υποχρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να δουν από κοινού το θέμα, εξετάζοντας τα στοιχεία. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος ανέφερε: «Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτούσε την Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη αλλά και τους Δήμους με αστικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, δηλαδή τις Σέρρες και την Κατερίνη. Αυτό που είπα στον κ. Τζιτζικώστα, ήταν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και για τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με όλα τα εγκεκριμένα της Χρηματοδότησης. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Βέροιας θα μπορούσε ως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας (Νομού), να χρηματοδοτηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι Δήμοι με αστικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.
Ο κ. Περιφερειάρχης όταν του το ανέφερα έδειξε έκπληκτος, λέγοντας πως αυτό δεν το γνώριζε. Υποτίθεται ότι από κει και πέρα περιμέναμε κάτι να διορθωθεί, κάτι να αλλάξει. Όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα, αλλά μάλλον τα πράγματα πήγαν λίγο χειρότερα και στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τέλη Ιανουαρίου, αναφέρονται οι Δήμοι: Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Βέροιας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας Αλεξάνδρειας, Δίου – Ολύμπου και Αλμωπίας. Είναι οι Δήμοι οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα των κάτω των 50.000 κατοίκων, όπου βέβαια υπάρχει και κάτι στρεβλό. Επειδή χρηματοδοτούνται οι δημοτικές κοινότητες άνω των 5.000 κατοίκων, υπάρχει κάποιος από αυτούς τους Δήμους, – δεν έχει σημασία ποιος είναι – ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί εις διπλούν. Άρα κάποιος από τους 14 Δήμους, χρηματοδοτείται με 3 εκ ευρώ με πληθυσμό το μισό της πόλης μας».
…Σε άλλες Περιφέρειες πλην Κεντρικής Μακεδονίας
Ο κ. Βοργιαζίδης με παρούσα-σημειολογικά- όλη τη δημοτική του ομάδα, μιλώντας για την ουσία του θέματος, πρόσθεσε: «Ο Περιφερειάρχης επέλεξε να χρηματοδοτήσει τους 12 από τους 14 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πλην Δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνας) με το ποσό των 210 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σημαίνει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο για κάθε Δήμο (δηλαδή 10 εκ. ευρώ). Βέβαια ανάμεσα στους 12 Δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης (προφανώς δε γίνεται λόγος για την πόλη της Θεσσαλονίκης) υπάρχουν έξι Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από τον Δήμο Βέροιας. Ο Δήμος Βέροιας κατατάχθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης, μαζί με τους Δήμους Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας, Δίου-Ολύμπου και Αλμωπίας, αφού τους δίνεται για τον ίδιο λόγο από 1,5 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Βέροιας υποχρηματοδοτείται, διότι κατά τον Περιφερειάρχη, έχει αστικό πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων. Είναι όμως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που την εξισώνει στο ΣΒΑΑ με τους Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων»
Ο δήμαρχος έδωσε και παραδείγματα άλλων Περιφερειών προς ενίσχυση της θέσης του ότι ο συγκεκριμένος τρόπος κατανομής συνέβη μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
-Στην Δυτική Μακεδονία: ΣΒΑΑ παίρνουν οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας (πρωτεύουσες νομών) και Πτολεμαΐδας. Δηλαδή συνέχιση των ΣΒΑΑ της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου.
-Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη : ΣΒΑΑ προβλέπεται για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας (πρωτεύουσες νομών ΚΑΙ Ορεστιάδα).
-Στην Θεσσαλία: πρωτεύουσες νομών, Δήμοι Βόλου, Καρδίτσας, Λαρισαίων και Τρικκαίων
-Στην Δυτική Ελλάδα: Δήμος Πατρέων, Δήμος Αγρινίου, Δήμος Πύργου, Δήμος Ήλιδας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου.
-Στην Πελοπόννησο: Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Τριπόλεως, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Κορινθίων-Λουτρακίου/Περαχώρας/Αγίων Θεοδώρων και Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων.
Άρα, ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε και είναι ο μεγαλύτερος Δήμος από αυτούς που έμειναν εκτός της χρηματοδότησης.
Διάβασα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε από την Περιφέρεια, “… Δήμοι με μεγάλο πληθυσμό, που χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για μια λειτουργική Θεσσαλονίκη που βαδίζει προς το 2030 για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών”. Και ρωτάω: Αφού οι δήμοι της Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται παραπάνω για να βαδίσουν προς το 2030, εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030; Εμείς πρέπει να πάμε προς τα πίσω; Μια απάντηση θα ήταν καλή».
ΣΒΑΑ ορεινών περιοχών και κάθετος άξονας
Ο κ. Βοργιαζίδης, σχολίασε επίσης: «Για το ΣΒΑΑ ορεινών περιοχών έχει ήδη γίνει εκτενής αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα καλό παράδειγμα διαβούλευσης από την πρώτη στιγμή κάτι το οποίο δεν έγινε στο ΣΒΑΑ αστικών περιοχών, όπου απλά ενημερωθήκαμε. Το θέμα «μελέτη-κατασκευή» είναι ιδιαιτέρως θετικό για όσους Δήμους αφορά (αυτούς χωρίς επαρκή τεχνική υπηρεσία), στους οποίους δεν ανήκει ο Δήμος μας. Όσον αφορά στο θέμα του κάθετου άξονα, ουδέποτε ο Δήμος Βέροιας μπλόκαρε την κατασκευή του κάθετου άξονα. Έχει γνωμοδοτήσει, ως όφειλε, εγκαίρως, αλλά η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι της περιφέρειας και όχι του Δήμου ο οποίος μόνο γνωμοδοτεί».
Τα έργα της Περιφέρειας και τα έργα του Δήμου
Ο δήμαρχος Βέροιας, απάντησε και στα σημεία της συνέντευξης Καλαιτζίδη σχετικά με το έργο της Περιφέρειας στον Δήμο Βέροιας: «Για το θέμα των έργων τα οποία παρουσιάζει η Περιφέρεια, εγώ πραγματικά δεν θα μπω στη διαδικασία να πω ποιανού έργο είναι η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ή το Μουσείο των Αιγών, θα πω όμως με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι το βιοκλιματικό πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών, δεν είναι έργο της περιφέρειας, ούτε η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, σχολικών αυλών κλπ, όπως αναφέρθηκε. Η περιφέρεια κάνει μεγάλο έργο και ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους μας, όπως το καινούργιο διοικητήριο, στα άλλα έργα όμως, είναι ενδιάμεσος φορέας χρηματοδότησης. Το κράτος δίνει λεφτά στις Περιφέρειες, προκειμένου να μοιραστούν στους δήμους. Οι δήμοι καταθέτουν μελέτες, είχαμε μάλιστα εξαιρετική συνεργασία τόσα χρόνια με τη Διαχειριστική Αρχή της ΠΚΜ, εγκρίνονται και τα έργα δημοπρατούνται από το δήμο, επιβλέπονται από το δήμο και υλοποιούνται. Ο ρόλος της Περιφέρειας εδώ είναι ενδιάμεσος της χρηματοδότησης», τόνισε.
«4,2 εκατ. ευρώ το 2017 και σήμερα λιγότερα και από τα μισά»
Κλείνοντας ο δήμαρχος έδωσε δύο συγκριτικά στοιχεία: «Στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του 2017, ο δήμος Βέροιας, είχε πάρει μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία 4,2 εκατ. ευρώ και είχαμε τη δεύτερη καλύτερη πρόταση μετά τις Σέρρες (πλην του δήμου της Θεσσαλονίκης). Σήμερα μας λένε ότι θα πάρουμε λιγότερα και από τα μισά, γιατί πρέπει να πάνε οι δήμοι της Θεσσαλονίκης προς το 2030», είπε.
Ο κ. Βοργιαζίδης ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα αλλά και με ζητήματα της πόλης.
Σοφία Γκαγκούση