Μετά από τέσσερα χρόνια λοιπόν η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα για δανεικά στις αγορές με σκοπό την άντληση 3 δις ευρώ και σύμφωνα με την η Wall Street Journal καταφέρνει να ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις συγκεντρώνοντας προσφορές για περισσότερα από 20δις ευρώ!
Πριν όμως ανοίξουμε τις σαμπάνιες και κατακλύσουμε τους δρόμους ως αλαλάζοντα πλήθη ας κοντοσταθούμε και ας αναρωτηθούμε πως γίνεται σήμερα με το ΑΕΠ στο 170% να βγαίνουμε στις αγορές όταν το 2010 με το ΑΕΠ στο 120% να είμαστε αποκλεισμένοι; Είναι το πρόγραμμα προσαρμογής που λειτούργει και όντως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό πλέον δρόμο; Είναι το πρωτογενές πλεόνασμα; Ή μήπως βιαστικές κινήσεις που εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες σε αντιστροφή του αρνητικού κλίματος; Καχυποψία λοιπόν αλλά να σας υπενθυμίσω ότι μέχρι προχθές κανείς δεν ήξερε την ημερομηνία εξόδου στις αγορές με τον υπουργό οικονομικών να κάνει λόγο για 6 μήνες δηλ. πολύ μετά τις εκλογές! Προς τι η βιασύνη λοιπόν;
Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της Τρόικα Paul Tomsen πριν από λίγο καιρό επιθυμούσε διακαώς την απεμπλοκή του από το πρόγραμμα επιτήρησης της Ελλάδας γιατί τα νούμερα δεν έβγαιναν και ο ίδιος δεν ήθελε να χρεωθεί την αποτυχία του προγράμματος. Ίδιες αναφορές υπάρχουν από τους Financial Timesκαι άλλες έγκριτες πηγές. Άλλαξε κάτι λοιπόν; Αποφάσισαν οι δανειστές να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να μειώσουν το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο; (Αυτός και αν θα ήταν λόγος για χαρές και πανηγύρια!). Δυστυχώς όμως ΟΧΙ! Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί, γιατί οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν καμία απολύτως θυσία!! Οι θυσίες θα προέρχονται αυστηρά από τον ελληνικό λαό.
Η σημερινή «επιτυχία» όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται όσα χρειάζεται όποτε τα χρειάζεται διαθέτοντας τα κεφάλαια όπως επιθυμεί αποπλέκοντας την από τα μνημόνια και τις βαριές πολιτικές λιτότητας; Τέλος τα μνημόνια λοιπόν και προβλέπω πως αυτό είναι το πιο δυνατό προεκλογικό χαρτί αλλά είναι έτσι;
Ευχής έργον να ήταν αυτή η πραγματικότητα αλλά δυστυχώς το χρέος μας όπως και τα σημερινά ομόλογα που εκδόθηκαν τελούν υπό καθεστώς αγγλικού δικαίου με ρήτρες τόσο δυσμενείς που αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική ανάπτυξη και ανάκαμψη θα αναγκαστούμε να αποπληρώσουμε τα ομόλογα με νέα μέτρα λιτότητας!!!
Η τεράστια αυτή επιτυχία βασίζεται σε μια ανεργία πάνω από 28% και με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο πάνω από 64,5δις είναι προάγγελος νέου δημοσιονομικού κενού. Τα νέα μέτρα θα έρθουν φυσικά σε μια διαλυμένη μεσαία τάξη που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τις καθημερινότητας πόσο μάλλον στις φορολογικές της υποχρεώσεις. Ας βάλουμε τις σαμπάνιες πάλι στο ράφι και ας κρατήσουμε μικρό καλάθι γιατί ο Μάιος είναι κοντά και πριν από τις εκλογές λεφτά υπάρχουν πάντα!!
Νίκος Δ. Γαλλίκας
Πολιτευτής Ανεξαρτήτων Ελλήνων