Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 από την «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ημαθίας ξεκίνησε το «ταξίδι της γραφής» στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών "Παλαιογραφία -Το ταξίδι της γραφής" με το Αλεξάνδρειο 2ο Γυμνάσιο Βέροιας και κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και του Μουσείου Νικόλα Τέσλα .
Οι 78 μαθητές και οι συνοδοί τους, με περίσσια όρεξη για μάθηση και
εμπειρίες έφτασαν στο Βελιγράδι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας παίρνοντας
μια «γεύση» από την ιστορική αυτή πόλη.
Την επόμενη ημέρα, μια προσωπικότητα ξεχωριστή και παγκοσμίου φήμης περίμενε να την «συναντήσουμε» στο μουσείο Νίκολα Τέσλα.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε πειράματα του Σέρβου Επιστήμονα, μελέτησαν τις εφευρέσεις του και αποτύπωσαν χειρόγραφα για την έρευνά τους ! Επόμενη «στάση» ο Άγιος Σάββας, ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων που περίμενε να μας συναρπάσει με τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά του και το μεγαλείο του μεγέθους του. Διασχίζοντας την πόλη περάσαμε τον πύργο Nebojsa, εκεί όπου μαρτύρησε και άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρήγας Φεραίος, οραματιστής των ενωμένων Βαλκανίων. Η παλιά πόλη και το αιώνιο σύμβολό της μας άφησε εντυπωσιασμένους καθώς το κάστρο Kalemegdan, χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα δεσπόζει επιβλητικό και σε καλεί να ακούσεις τις ιστορίες της πόλης με τους εχθρούς της. Όμως και η σύγχρονη ιστορία του Βελιγραδιού ήταν εκεί και σε περίμενε να την συναντήσεις μέσα από τα μισογκρεμισμένα κτίσματα από τους βομβαρδισμούς του 1999.
Την 3η ημέρα του υπέροχου αυτού ταξιδιού, οι μαθητές επισκέφτηκαν μια πόλη τόσο ξεχωριστή και όμορφη όσο το όνομα και η καλή της φήμη! Τιμισοάρα ! Με εμφανείς αυστριακές επιρροές στην αρχιτεκτονική της ,η «Μικρή Βιέννη» γεμάτη πάρκα και πράσινο σε καλωσορίζει με τον ορθόδοξο Καθεδρικό ναό και τα μάτια σου πλημμυρίζουν χρώματα από τα λουλούδια που ομορφαίνουν την πόλη και τα περίτεχνα κτίρια με τις πολλές και ξεχωριστές αποχρώσεις τους.
Την τελευταία ήμερα της ξεχωριστής αυτής εμπειρίας και πριν πάρουμε τον δρόμο για τα σύνορα η πόλη που γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος βρέθηκε στο δρόμο μας, η Νις και μας υποδέχτηκε στην μεγάλη πλατεία της King Milan. Εκεί δίπλα και το φρούριο της Νις στις όχθες του ποταμού Νισάβα όπου βρίσκεται το φρούριο που έχτισαν οι Οθωμανοί στις αρχές του 18 ου αιώνα.
Με την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή του ιδρύματος Πατερικών Μελετών του Πατριαρχείου και της υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Κυρίας Ιωάννας Κλιάρη, με την συνεργασία και την επίσημη πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και του Μουσείου Νίκολα Τέσλα , το πρόγραμμα της Παλαιογραφίας πραγματοποίησε ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Τέχνη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Βαλκανίων και με βιωματικό τρόπο μετέδωσε γνώσεις ,εικόνες και εμπειρίες ανεπανάληπτες και μοναδικές στους συμμετέχοντες!