Η ασθένεια των πλατάνων θα απασχολήσει την σημερινή συνεδρίαση (Παρασκευή) του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ αφού θα συζητηθούν μέτρα καραντίνας για τον περιορισμό της ασθένειας. Ακριβώς 20 χρόνια μετά την εμφάνιση του μύκητα Ceratocystis platani στην νότια Πελοπόννησο, η ασθένεια, που δεν κάνει διακρίσεις σε νεαρά, αιωνόβια ή «εμβληματικά» πλατάνια, εξακολουθεί να χτυπάει τα πλατανοδάση της ηπειρωτικής χώρας, με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες πολλών περιοχών. Τελευταία κρούσματα εντοπίστηκαν πρόσφατα στη γειτονιά μας, το πλατανόδασος του ποταμού Αίσωνα (Μαυρονέρι) στη Νεοκαισάρεια Πιερίας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για το πανέμορφο παραλίμνιο πλατανόδασος στο Ρύμνιο Κοζάνης.
Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης, εξάλειψης και αποφυγής διάδοσης που έχουν τεθεί σε ισχύ από δασικές υπηρεσίες και την ΚΥΑ που θέσπισε πέρυσι νέα μέτρα για την κοπή, την καύση ή την υγειονομική ταφή των προσβεβλημένων δέντρων, η ασθένεια των πλατάνων δεν εξαλείφθηκε.
Οι τελευταίες αναφορές, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος δείχνουν ότι «η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που ξεραίνει τα πλατάνια, από το 2004 -χρονιά που ξεκίνησε η μετάδοσή της προς βορρά ως το 2024, έχει φτάσει πλέον στην γραμμή Άρτα- Κοζάνη- Ημαθία- Πιερία, αφήνοντας πάνω στον χάρτη μικρές αλώβητες μόνο νησίδες, όπως είναι το Πήλιο». Η ασθένεια που δεν μπόρεσε ακόμη να αντιμετωπιστεί με κανένα χημικό σκεύασμα και μοιάζει με τον καρκίνο στον άνθρωπο αποτελεί απειλή και καλό είναι πριν εμφανιστούν κρούσματα οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν κάθε δυνατό μέσο προστασίας για να διαφυλάξουμε τα «πολύτιμα» αιωνόβια πλατάνια της Ημαθίας.