ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Βοργιαζίδης: Μικρή η χρηματοδότηση της Περιφέρειας στους δήμους για επενδύσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές – Ευνοημένοι οι δήμοι Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Βοργιαζίδης: Μικρή η χρηματοδότηση της Περιφέρειας στους δήμους για επενδύσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές – Ευνοημένοι οι δήμοι Θεσσαλονίκης

Με ένταση ξεκίνησε το πρώτο μέρος της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, χθες το απόγευμα, που αφορούσε την υποβολή έκθεσης πεπραγμένων της οικονομικής επιτροπής του δήμου για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Παλουκίδης, δήλωση εξαρχής «λευκό», γιατί δεν συμμετείχε στα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο Παναγιώτης Χατζησάββας της ΛΑΣ ήταν αρνητικός και ο Θεόφιλος Κορωνάς, διευκρίνισε την τακτική της παράταξής του να μην ψηφίζει αποφάσεις στην λήψη των οποίων δεν συμμετείχε, Μάλιστα κάνοντας κριτική στην περσινή οικονομική επιτροπή, εκτίμησε ότι βιάστηκε να πάρει αποφάσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και χαρακτήρισε «ντροπή» την λήψη αποφάσεων από την προηγούμενη διοίκηση κρίνοντας ότι θα έπρεπε να έρθουν προς συζήτηση και έγκριση από το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, απαντώντας στο «ντροπή», αποκάλεσε  «αποστάτη» τον κ. Κορωνά, ο οποίος ανταπάντησε αποκαλώντας «ψεύτη και συκοφάντη» τον δήμαρχο, υπονοώντας ότι αφορούσε στην αντιμισθία του ως πρώην πρόεδρος της ΚΕΠΑ. «Ήμουν ο μόνος που υπηρέτησα συνεχώς σε άμισθη θέση στο ΚΑΠΑ και ένα χρόνο στην ΚΕΠΑ ήμουν επίσης άμισθος».

Ο Στέλιος Ασλάνογλου ως πρώην πρόεδρος αντιδήμαρχος οικονομικών, αναρωτήθηκε τι σημασία μπορεί να έχει αν θα αποφάσιζαν στο τέλος του 2023 ή στη μέση του 2024, από τη στιγμή θα έπρεπε ούτως ή άλλως να εφαρμοστούν από την αρχή της νέας χρονιάς, ενώ ο δήμαρχος πρόσθεσε  ότι οι  συγκεκριμένη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής γινόταν πάντα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους για πρακτικούς λόγους.

Το έκτακτο θέμα έληξε με την κριτική και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς επι του θέματος δεν προβλέπεται ψηφοφορία.


Βοργιαζίδης: Μικρή η χρηματοδότηση επενδύσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, από την Περιφέρεια

Συνεχίζοντας στην τακτική συνεδρίαση, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε για την συνάντηση με την διαχειριστική επιτροπή του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία κλήθηκαν οι δήμαρχοι για να ενημερωθούν σχετικά με την εφαρμογή δύο προγραμμάτων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων που θα τρέξουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στην Αμφίπολη.

Στο πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνονται περιοχές των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία. Συγκεκριμένα στο δήμο Βέροιας, αφορά: Βεργίνα, Παλατίτσια,  Συκιά, Αγία Βαρβάρα, Γεωργιανούς, Καστανιά, Σέλι, Κουμαριά, Ραχιά, Τριπόταμο, Τρίλοφο, Φυτειά, Δάσκιο, Πολυδένδρι, Ριζώματα και Σφηκιά.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, τα χρήματα είναι 36 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Κεντρική Μακεδονία, με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως είπε, υπονοώντας ότι είναι μικρό το ποσό.

Η δεύτερη ενότητα  για την οποία ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι αφορούσε τις δράσεις του δεύτερου τετραμήνου του 2024 που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κομμάτι και την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων.

Ο κ. Βοργιαζίδης ωστόσο, στάθηκε στην  τρίτη ενότητα της ενημέρωσης από την διαχειριστική επιτροπή, η οποία, είπε, δεν αφορούσε κανέναν δήμο, εκτός από τους 12 εκ των 14 δήμων της Θεσσαλονίκης. «Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ένα πρόγραμμα που λέγεται μητροπολιτικό Θεσσαλονίκης και βρήκε το ποσό των 220 εκατομμυρίων. Οι  υπόλοιποι δήμοι τι κάνουν; Για τους υπόλοιπους βγήκε μία χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5 εκατ. ανά δήμο που συμμετέχει, συν του δήμους Σερρών και Κατερίνης που θα πάρουν από 5 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά δηλαδή για όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, θα δαπανηθούν 35 εκατομμύρια ενώ για 12 δήμους της Θεσσαλονίκης, 220 εκατομμύρια. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι ο στόχος είναι να υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο σε κάθε δήμο που συμμετέχει. Υπάρχουν δηλαδή κατ΄ ελάχιστον 10 εκατ. για κάθε δήμο της Θεσσαλονίκης, που κάποιοι είναι και μικρότεροι από μας και για τον δήμο Βέροιας βρέθηκε μόνο 1,5 εκατ. ευρώ. Αναρωτιέμαι γιατί».

Αυτό, το ανέφερε ο κ. Βοργιαζίδης και στην συνάντηση, ενώπιον του Περιφερειάρχη, όπως είπε, αλλά δεν δόθηκε καμία απάντηση. «Ελπίζω να δοθεί κάποια στιγμή, διότι φαντάζομαι ότι όλοι οι δήμοι είμαστε ίσοι. Εξάλλου αυτές τις επισημάνσεις τις είχαν ήδη κάνει οι δήμαρχοι, αλλά ο κ. Τζιτζικώστας δυστυχώς δεν έπραξε τίποτα», πρόσθεσε.

Ο κ Παλουκίδης τοποθετήθηκε με ερωτήματα σε όσα είπε ο δήμαρχος. «Γιατί δεν δόθηκαν χρήματα; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουμε, δεν μας υπολογίζουν. Ωριμάσαμε κάποιο έργο, ζητήσαμε κάποια χρήματα και δεν τα πήραμε; Στη Νάουσα πήραν και χρήματα και τη σχολή και τα 3-5 πηγάδια. Εμείς δεν υπάρχουμε πουθενά, δεν ζούμε, αποδείξτε ότι είμαστε ενεργοί και θα πάρουμε. Διαμαρτύρεστε για έναν περιφερειάρχη που είναι κορυφαίος στην Ευρώπη και διαπρέπει», τόνισε. Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Βοργιαζίδης απάντησε: «Πολλά χρόνια φοράω γυαλιά μυωπίας, από το σχολείο, αλλά το χειρότερο είναι η κομματική μυωπία. Γι΄ αυτό φυλάξου. Μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αν εσύ από αυτά που είπα καταλαβαίνεις ότι η μόνη θιγόμενη πόλη ήταν η Βέροια, τότε, ή εγώ δεν τα είπα καλά ή εσύ δεν καταλαβαίνεις», είπε στον κ. Παλουκίδη.

Επι του θέματος απάντησε και ο Άρης Λαζαρίδης. «Αν φτάσαμε να  κατηγορούμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για τον νεοπτωχισμό, θα πρέπει να τις κατηγορούμε και για την εθνική άμυνα, τα όρια συνταξιοδότησης, τους συντελεστές φορολογίας… Δεν είναι έτσι, απεναντίας η σημερινή διοίκηση του δήμου στέκεται αρωγός σε κάθε επένδυση που γίνεται, στην εξυπηρέτηση των ελεύθερων επαγγελματιών και το ξέρετε, κάνει έργα υποδομής, αποχέτευσης, ύδρευσης, δρόμους, φράγματα, στα όρια μας. Τα κεντρικά όρια και οι αρμοδιότητες, έχουν να κάνουν με την κεντρική διοίκηση», είπε.

«Προφανώς και οι υπόλοιποι δήμοι αδικούνται, αλλά να δούμε, σε προηγούμενες χρηματοδοτήσεις ποιο ήταν το ποσοστό, τι προτάσεις είχαμε υποβάλει εμείς και τι χρήματα πήραμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε εντάξει εμείς, είχαμε μελέτες, υποβάλαμε προτάσεις ή δεν κάναμε τίποτα και μόνο παραπονιόμαστε;» ανέφερε με τη σειρά του ο Θεόφιλος Κορωνάς.

Ακολούθησαν ερωτήσεις  και απαντήσεις για ζητήματα της καθημερινότητας, των πολιτών και του δήμου, για τα οποία θα επανέλθουμε στο αυριανό φύλλο.


Σημειωτέο, ότι η τακτική συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, στη στάση της Πατρίδας.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις  για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς...

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για...

Τάσος Μπαρτζώκας:  Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση στους αγρότες για ζημιές  σε θερμοκήπια και φωτοβολταϊκά  από φυσικές καταστροφές

Τάσος Μπαρτζώκας: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 3/7 του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας,...

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από  Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια

Θανάσιμος τραυματισμός 85χρονου από Τροχαίο στην...

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:05 περίπου, στην...

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο  Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για Τετάρτη 3/7  και Πέμπτη 4/7

Δήμος Βέροιας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για...

Ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε από την  Ε.Μ.Υ. Δελτίο...

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα του Αρδευτικού Κλειδίου

Αεροψεκασμός, αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των ενεργειών εναέριας ακμαιοκτονίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Λαπατούρας σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024...

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...