«Πάνω από 1.000 ώρες εργασίας απαιτήθηκαν για να απεικονίσουμε την παραβατικότητα στη Βέροια, σε βάθος χρόνου 3 ετών», είπε η κοινωνική λειτουργός, διευθύντρια του ΚΕΘΕΤ, Θεοδώρα Νιώπα, κατά την χθεσινή παρουσίαση της μελέτης- καταγραφής που έγινε από την Πρωτοβουλία για το Παιδί σε συνεργασία με ίδρυμα MATILDA.
Από την εισαγωγή της αξίζει να μεταφέρουμε, κυρίως για τις οικογένειες, την εμπειρία της δομής σχετικά με τις αλλαγές που παρατηρούνται στις συμπεριφορές των ανηλίκων, όπως την περιέγραψε: «Ήδη από το 2018, ολοένα και περισσότερο προσέρχονταν γονείς ανησυχώντας για την αρνητική μεταστροφή στη συμπεριφορά των παδιών τους που εκδηλωνόταν με φυγές από το σπίτι, υβριστική, απορριπτική και σχεδόν κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος τους, κατακόρυφη πτώση της επίδοσης στο σχολείο, κ.λπ. Η αλλαγή αυτή ταυτιζόταν σχεδόν πάντα με την αλλαγή του φιλικού περιβάλλοντος των παιδιών. Σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς ανησυχούσαν για το γεγονός ότι τα παιδιά φορούσαν καινούργια ρούχα και κοσμήματα που δεν ήταν δικά τους, ότι δεν επέστρεφαν το βράδυ στο σπίτι, ότι κατείχαν περισσότερα χρήματα από όσο το χαρτζιλίκι που τους έδιναν. Επίσης, για το γεγονός ότι ήταν απαθή και με κόκκινα μάτια, για το ότι στο ιστορικό αναζήτησης στον υπολογιστή της οικογένειας βρέθηκε η πρόταση «το χάπι της επόμενης μέρας» ή για το ότι έρχονταν στο σπίτι ξημερώματα, αποπροσανατολισμένα και άρρωστα από την κατάχρηση αλκοόλ, έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το συμφωνημένο ωράριο επιστροφής στο σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε πλύση στομάχου μετά από κατάχρηση αλκοόλ και χαπιών, μετά από το σωτήριο τηλεφώνημα του περαστικού που τα βρήκε στον δρόμο. Σε αυτό το σημείο οι γονείς αισθάνονται πως έχουν απωλέσει πλήρως τον έλεγχο. Για τον λόγο αυτό η διαδικασία της αξιολόγησης του κινδύνου που διατρέχει ο έφηβος θα πρέπει να στραφεί και στον φιλικό κύκλο. Ο κύκλος των φίλων κατά τη διάρκεια της εφηβείας αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο. Είναι πιθανόν το δίκτυο των συνομηλίκων να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ανέχεται, υποστηρίζει ή παράγει τη βία και την παραβατικότητα. Το 2020, σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα παρόμοιο δίκτυο με αυτό του 2017, το οποίο θα απεικονίζει τις σχέσεις μεταξύ ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων που εκδηλώνουν παρορμητικές συμπεριφορές και προβαίνουν από κοινού σε επικίνδυνες ή παραβατικές πράξεις».
Και το δίκτυο έγινε και οι πληροφορίες είναι πολύτιμες, όπως και οι παρεμβάσεις της «Πρωτοβουλίας», με δράσεις και συνεχή επαγρύπνηση, για τις ζωές των παιδιών μας!