Ένα εξαιρετικής ιστορικής σημασίας έργο παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον διευθυντή της ΚΕΠΑ Γιάννη Καμπούρη και τον συνεργάτη του Εμμανουήλ Ξυνάδα. Πρόκειται για το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Βέροιας, μια ψηφιακή πλατφόρμα (ιστοσελίδα) με σπάνιο ιστορικό και πολιτισμικό υλικό, με ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες του διαδικτύου. Με σπάνια κομμάτια από τη Συλλογή Ινστιτούτου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής του Καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου, τη Συλλογή Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης του Καθηγητή Χρίστου Τσολάκη, τη Συλλογή Αρχειακού Υλικού Κ.Ε.Π.Α., τη Συλλογή Λαογραφικού και Ιστορικού Υλικού Κ.Ε.Π.Α., αλλά και Φωτογραφικό Υλικό σε ψηφιακή μορφή.
Σύμφωνα με τους κ. Καμπούρη και Ξυνάδα, πρόκειται για μια εργασία που ερευνά και αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης, αφού η Κ.Ε.Π.Α. εντοπίζει, διασώζει και διαχέει στο ευρύ κοινό εξαιρετικό υλικό. Ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 15.000 σχέδια αποτύπωσης κτιρίων από το αρχείο Ν. Μουτσόπουλου, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 βιβλία από τη συλλογή Χρίστου Τσολάκη.
Το πρώτο υλικό που παρουσιάζεται είναι 2.000 φωτογραφίες από το αρχείο Ν. Μουτσόπουλου, οι οποίες απεικονίζουν κτίρια, εκκλησίες, λεπτομέρειες κτιρίων, διακοσμητικά και λοιπές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, κειμήλια, σκεύη εκκλησιών και νοικοκυριών κ.ά., από τους νομούς Ημαθίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών, Δράμας, Καβάλας κ.ά.
Ειδικότερα για τον νομό Ημαθίας, έχει καταγραφεί, ταξινομηθεί και ψηφιοποιηθεί φωτογραφικό υλικό από χωριά, το οποίο απεικονίζει παλαιούς ναούς κ.α., ενώ από την πόλη της Βέροιας το φωτογραφικό υλικό διασώζει οπτικές απεικονίσεις αρχοντικών της πόλης, συνοικιών της, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κ.α. Το σύνολο του υλικού που αφορά την Ημαθία και έχει επεξεργαστεί, μέχρις στιγμής ανέρχεται σε 1000-1200 φωτογραφίες περίπου.