Σήμερα Πέμπτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας και στο πολιτιστικό κέντρο της Σχολής του Αριστοτέλη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας περίπατος στο Νυμφαίο της Μίεζας». Το πρόγραμμα (του υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας και της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου και το παρακολούθησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των 19 δημοτικών σχολείων του καλλικρατικού δήμου Νάουσας. Περιλάμβανε:
1) Θεωρητική κατάρτιση αναφορικά με τον Αριστοτέλη, τον Μέγα Αλέξανδρο και τις Νύμφες καθώς και τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου μέσω προβολής power point, παιχνιδιού και διάδρασης
2) Δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές θα είναι ενεργά μέλη και συγκεκριμένα ψηφοθέτες ζωγραφίζοντας την εικόνα του ψηφιδωτού της Νύμφης, και
3) Συμμετοχή των μαθητών σε ένα εθιμοτυπικό σκετσάκι με συγκεκριμένους ρόλους, το οποίο προτείνεται από το υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα διαδραματιστεί στον φυσικό αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλη.
Ήταν μια απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια μιας ομάδας εθελοντών, νέων ανθρώπων, με στόχο οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη, να εκτιμήσουν την αξία της φιλοσοφίας του, καθώς και να ανακαλύψουν μέσα από το παιχνίδι τούς αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου.
Η κ. Ελένη Δημοπούλου-δασκάλα και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην ειδική αγωγή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου, η κ. Αναστασία Ζωγραφοπούλου- νηπιαγωγός και επίσης μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην ειδική αγωγή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου, η κ. Ελένη Φουντή- φιλόλογος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην φιλοσοφία με ειδίκευση στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη του Α.Π.Θ. και η κ. Μάλαμα Ευαγγέλλου, νηπιαγωγός, ήταν η ψυχή και τα χέρια αυτής της προσπάθειας. Συντονίστρια της δράσης ήταν η κ. Μαρία Τορορή δικηγόρος, διπλωματούχος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Η μεταφορά των μαθητών όλων των σχολειών προς και από τον αρχαιολογικό χώρο της σχολής του Αριστοτέλη έγινε δωρεάν χάρη στη μεγάλη χορηγία του εστιατορίου «Τέσσερις Εποχές» (κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μεταφοράς των μαθητών των σχολείων, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου διοργάνωσε συναυλία με τον τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση, όλα τα έσοδα της οποίας διέθεσε στο πρόγραμμα), καθώς και των υπολοίπων χορηγών, του εστιατορίου «Σπονδή», του γυμναστηρίου «Body control», του οινοποιείου «Κυρ Γιάννη» και του καταστήματος Offset- Ψηφιακές και Ειδικές Εκτυπώσεις με την επωνυμία «Professional Print».
Η συντονίστρια του προγράμματος Μαρία Τορορή ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια, τις εθελόντριες-εκπαιδευτικούς, τους χορηγούς, τους διευθυντές και δασκάλους, και φυσικά τους μαθητές, που με τον ενθουσιασμό τους έδωσαν χρώμα και ψυχή στην προσπάθεια.