Οι ευρωεκλογές είναι πολύ κοντά και η Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά , Δικηγόρος στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια και υποψήφια στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου στην Ημαθία για να μας θυμίσει ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και για την ίδια είναι από τα ευκόλως εννοούμενα ότι αρχίζει από τον τόπο της.
Το πρωί της περασμένης Τρίτης μίλησε στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 9,96 για την πόλη της, την Βέροια, από την πλευρά της μητέρας της Αναστασία Σιδηροπούλου, όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια και την Νάουσα όπου επισκεπτόταν παππού, γιαγιά και συγγενείς από την πλευρά του πατέρα της Φώτη Κουτσουπιά. «Όσο ήμουν στην Βέροια, απολάμβανα την πόλη, την οικογένεια, το σχολείο και εκτιμώ πάρα πολύ ότι μεγάλωσα και έζησα εδώ που η ζωή ήταν καλύτερη και ποιοτικότερη», λέει και θυμάται έντονα την σχέση της με τον αείμνηστο παππού της Ορέστη Σιδηρόπουλο. Με την πολιτική δεν φανταζόταν, τότε, ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί. Ωστόσο το «μικρόβιο» για τα κοινά το είχε πάντα και το μότο της ήταν και συνεχίζει να είναι «πάμε να κάνουμε ωραία πράγματα όλοι μαζί».
Όπως λέει, «ήθελα πάντοτε να γινόμαστε ομάδες, να κάνουμε πράγματα, να στήνουμε project, να βγάζουμε προς τα έξω και να ανεβάζουμε καλές πρωτοβουλίες, να δείξουμε τα καλά του τόπου μας, να δείξουμε τα καλά της Ελλάδας, αυτό πάντα το ήθελα, απλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πρακτικά».
Στις περιπτώσεις αυτές το οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι άμοιρο ευθυνών και μάλιστα καλών ευθυνών, αφού ο παππούς Ορέστης Σιδηρόπουλος εκτός από αγαπητός γιατρός, πέρασε και από πολιτικές θέσεις στην Αυτοδιοίκηση ενώ άφησε και συγγραφικό έργο που αποτυπώνει την έγνοια και την αγάπη για τον τόπο του. Ακολούθως και ο πατέρας της Φώτης Κουτσουπιάς υπηρέτησε χρόνια την εκπαίδευση αλλά και την πολιτική.
«Τότε δεν καταλάβαινα όμως την πολιτική, καταλάβαινα ότι ήταν κάτι προς το καλό, άκουγα πάντα τον παππού μου να μιλάει και μάλιστα ήταν αυτός που μου έδωσε και το όνομα Ωραιοζήλη, ποντιακό, αρχαιοελληνικό, από την αδελφή του, τον κουβαλάω μαζί μου ακόμη και μέσα από το όνομά μου. Με τον παππού Ορέστη είχαμε σύνδεση μεταξύ μας, με επηρέαζε και στα φοιτητικά μου χρόνια και ως προς τις κατευθύνσεις που πήρα στο διοικητικό, δημόσιο δίκαιο και στο διδακτορικό μου. Ο παππούς, μου έλεγε να σκέφτομαι πάντα ότι υπάρχει κι εκείνο και τούτο, ο μπαμπάς μου από την άλλη είχε μεγάλη εμπειρία στα εκπαιδευτικά, ήθελε να αλλάξει πράγματα, να βγει μπροστά για το καλό του τόπου, για τα σχολεία, για την εκπαίδευση… Οπότε ναι, νομίζω ότι ίσως δεν είναι τυχαίο».
Η Ωραιοζήλη, μετά το λύκειο πέρασε στην νομική την οποία είδε ως μία επιστήμη με πολλές πόρτες, αφού εκτός απο δικηγόρος μπορείς να γίνεις δικαστής, να γίνεις διπλωμάτης, να γίνεις οτιδήποτε… Επέλεξε να εστιάσει πάρα πολύ στην εξειδίκευση και στα μεταπτυχιακά και να τα προχωράει συνέχεια, το ένα μετά το άλλο.
Και πως προέκυψαν οι Βρυξέλλες; «Οι Βρυξέλλες είναι ο τόπος κατοικίας μου τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ προηγήθηκε ένας χρόνος δουλειάς στο Ευρωκοινοβούλιο. Στον covid ήρθα στην Αθήνα και δούλεψα σε μια δικηγορική εταιρεία για περίπου 7 χρόνια, με εξειδίκευση στο διοικητικό και φαρμακευτικό δίκαιο, εκπροσωπώντας φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες υγείας και τεχνολογιών. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήθελα να δω πώς λειτουργούν οι εταιρίες και πέρα από την Αθήνα, να δω τι υπάρχει και πώς λειτουργούν οι υποθέσεις ευρύτερα στον κόσμο, είδα ότι όλες οι νομοθεσίες και οι πολιτικές έρχονται από τις Βρυξέλλες και κατάλαβα ότι εκεί είναι η πηγή των αποφάσεων. Οπότε πήγα πρώτα στο ευρωκοινοβούλιο ως ασκούμενη στο νομικό τμήμα, σε ελέγχους, διεθνείς συμβάσεις, χορηγήσεις και είδα από μέσα πώς λειτουργεί και που δουλεύαμε για να βγαίνουν τα project. Μετά πήρα το offer από δικηγορική αμερικάνικη εταιρεία και έμεινα δουλεύοντας στο φαρμακευτικό και στην τεχνητή νοημοσύνη, οπότε ξεκίνησε το αντικείμενό μου να είναι πιο υψηλής εξειδίκευσης. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας που έχει τεράστιες δυνατότητες, η πρόβλεψη είναι ότι στο 2040 θα γεμίσουμε με ρομπότ, θα απελευθερωθούν στην αγορά 30 εκατομμύρια ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη κι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί. Για αυτό είμαστε εκεί για να ρυθμίσουμε όσο πιο γρήγορα, στην Ευρώπη, τα θέματα με την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να απαγορευτούν οι επικίνδυνες χρήσεις, λέει.
Όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η ίδια βρισκόταν στις Βρυξέλλες και η πρώτη σκέψη ήταν καταρχάς η μεγάλη τιμή που ένιωσε από την πρόταση, η οποία κατά μια έννοια της δίνει την ευκαιρία να «κάνει πράγματα» και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τη Μακεδονία. Και εκεί που έψαχνε τον πρακτικό τρόπο… «τι πιο πρακτικό από το να δουλέψεις και να αναδείξεις τα καλά του τόπου σου και στη συνέχεια τα καλά της χώρας σου μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο», υποστηρίζει.
Γειωμένη ωστόσο με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται και η ίδια, την σχέση μίσους και πάθους, των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς με την κλασική πολιτική που εκφράζεται με αποχή και αδιαφορία. Πόσο μάλλον στις Ευρωεκλογές που η εμπλοκή των ψηφοφόρων δεν έχει την αμεσότητα των εθνικών ή αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι μία πρόκληση που πρέπει να την αντιμετωπίσω και να πω: παιδιά πάμε να ψηφίσουμε. Μην ψηφίζετε την Ωραιοζήλη ,αλλά ψηφίστε για την Ευρώπη, διότι εμάς αφορά, εμείς αποφασίζουμε για εμάς. Είναι δυστυχώς μεγάλο το ποσοστό αποχής, δεν λέμε κάτι καινούργιο, υπάρχει δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά ελπίζω ότι θα την ανακτήσουμε με την επόμενες γενιές… Τώρα, ως προς τα ευρωπαϊκά δεν έχουμε κάνει ακόμα τη σύνδεση με το πόσο επηρεάζει η Ευρώπη την Ελλάδα, και το Ευρωκοινοβούλιο το ελληνικό κοινοβούλιο. Κι εγώ μέχρι να δουλέψω στο ευρωκοινοβούλιο και να είμαι στις Βρυξέλλες, δεν το καταλάβαινα… Έπιασα ότι υπάρχει η σύνδεση, μέσα από την νομοθεσία και το πόσο άμεσα επηρεάζονται οι χώρες από τις αποφάσεις και τις ρυθμίσεις της ΕΕ, πόσο άμεση επιρροή έχουν οι πολιτικές και στη χώρα μας και για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Η νέα γενιά που έχει βγει στο εξωτερικό αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να είναι δυνατή έξω και ελπίζω ότι θα ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στα ευρωπαϊκά δρώμενα».
Και τι πράγματα θέλει η ίδια να κάνει; «Θέλω να αναδείξω την Ημαθία και τη Μακεδονία και να το κάνουμε αυτό μαζί, να φέρουμε οτιδήποτε καλό έχει να δώσει η Ευρώπη στην Ημαθία, εδώ που χτυπάει η καρδιά μου, αλλά και σε όλη τη Μακεδονία και θα ήθελα πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να δείξω τι ακριβώς μπορώ να κάνω για τον τόπο που προέρχομαι, τον τόπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που όταν το λέω στην Ευρώπη, όταν συστήνομαι, μένουν το στόμα ανοιχτό και το χαίρομαι πολύ!
Σοφία Γκαγκούση