Την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αμυντικής θωράκισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του προσερχόμενος χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου διεξάγεται σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, γι’ αυτό και είναι αρκετά προφανές ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την Ουκρανία αλλά και τη Γάζα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συζήτησης. Σχετικά με τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την Ουκρανία, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».
Ποιες χώρες συμφωνούν και ποιες διαφωνούν
Με την πρόταση ωστόσο, δεν συμφωνούν όλα τα κράτη, και όπως φαίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χωριστεί για την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Αρνητικές είναι η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και ειδικά η Σουηδία, με την τελευταία να έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στους αμυντικούς εξοπλισμούς, σε βαθμό που πήρε δάνειο από τις ΗΠΑ για να αγοράσει αμερικανικά οπλικά συστήματα. Σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, τα κράτη του Νότου, όπως Ιταλία και Γαλλία επιδιώκουν την έκδοση ενός ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση. Προτάθηκε επίσης να αξιοποιηθούν τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων.
Την ίδια ώρα η Ρωσία εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της Γαλλίας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για ενδεχόμενη μελλοντική αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία. Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και ο πόλεμος στη Γάζα με συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τέλος και το ζήτημα της διεύρυνσης με την έμφαση στο χρόνο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας.