Ερωτήματα, προβληματισμούς και προτάσεις κατέθεσαν μαθητές και μαθήτριες Λυκείων της Βέροιας, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 19 Μαρτίου, το πρωί, στο Δημαρχείο και συγκεκριμένα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Τα θέματα αφορούσαν κυρίως στην καθημερινότητα των πολιτών, στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων, στον πολιτισμό και τον τουρισμό, στο οδικό δίκτυο, στα ετοιμόρροπα σπίτια της παλιάς πόλης, στους τρόπους διευκόλυνσης των ΑμεΑ, κ.α.
Ωστόσο το πρόβλημα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ιεραρχείται στις πρώτε θέσεις των θεμάτων που τέθηκαν ήταν τα αδέσποτα.
Πιο συγκεκριμένα η ημερήσια διάταξη με τα θέματα της 6ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Εφήβων διαμορφώθηκε ως εξής:
1ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ
-ΓΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Παρεμβάσεις στο άψυχο και έμψυχο περιβάλλον της πόλης στην κατεύθυνση της συλλογικής ευημερίας
-ΓΚΟΥΝΤΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Προτάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
-ΚΛΩΝΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Προτάσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον αστικού ιστού
-ΠΑΤΣΙΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Διεκδίκηση του τίτλου «Βέροια, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2035
2ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ
-ΓΚΟΥΝΤΡΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ :Εικόνα της Βέροιας για τους κατοίκους και προς τα έξω
-ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ: Αστικές συγκοινωνίες
-ΔΑΝΔΕΛΗ ΜΑΡΙΑ: Συγκοινωνία στη Βέροια
-ΓΙΟΒΑΝΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Προβλήματα πρόσβασης στο 2ο ΓΕΛ Βέροιας
3ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ
-ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Ανάπτυξη Τουρισμού
-ΜΙΧΑΕΛΑ ΑΣΒΕΣΤΑ: Αναστήλωση αρχαιοτήτων και εκκλησιών
4ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ
-ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ: Ο Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής: Αναπτυξιακή Προοπτική
-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Μέσα μαζικής μεταφοράς
-ΠΑΓΟΥΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: Αστική ανάπλαση
5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ
-ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποιότητα ζωής στα χωριά και στην πόλη
-ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ανακύκλωση- Διαχείριση απορριμάτων
-ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ: Σχολικές εγκαταστάσεις
-ΧΑΛΑΤΖΟΥΚΑ ΓΑΛΗΝΗ: Αθλητισμός
ΓΕΛ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ
-ΜΑΡΑΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΑ: Επέκταση ωραρίου Βιβλιοθήκης- Ελεύθερη στάθμευση
-ΦΩΤΟΚΕΧΑΓΙΑ ΑΝΘΟΥΛΑ: Βελτίωση οδικού δικτύου
-ΜΠΡΑΝΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ: Αστική συγκοινωνία- Βελτίωση του ΕΑΚ- Καλλιτεχνικά δρώμενα
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
-ΧΡΥΣΑ ΑΝΘΟΥΛΑ: «Όξινες» απόψεις
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΙΟΒΗΣ: Εν-τέχνη πόλη
-ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ: Κίνηση και μετακίνηση στα όρια της πόλης
Έφηβοι σύμβουλοι, με κριτική ματιά
Με κριτική ματιά οι έφηβοι σύμβουλοι κατέθεσαν τις ερωτήσεις αλλά και τις προτάσεις τους, λαμβάνοντας απαντήσεις απο τον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, που κινήθηκαν στο πλαίσιο της ενημέρωσης και του τρόπου αντιμετώπισης εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, των προβλημάτων που τέθηκαν.
Στην τοποθέτησή του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αθανάσιος Αλατζόγλου, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την ποιότητα των μαθητών που τοποθετήθηκαν και των σχολείων της δευτεροβάθμιας της Βέροιας που δεν περιορίστηκαν σε επισημάνσεις αλλά και σε προτάσεις και ευχαρίστησε μαθητές, εκπαιδευτικούς, δήμαρχο και αντιδημάρχους, προτείνοντας να γίνει πιο βιωματική και αποτελεσματική η διαδικασία το συμβουλίου, κάτι που βρήκε σύμφωνο τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Ηλία Τσιφλίδη.
Οι απαντήσεις του Δημάρχου
Στις απαντήσεις του ο δήμαρχος ξεκίνησε από τοποθέτηση που αφορούσε σε ανάγκη περισσότερων εκδηλώσεων και χώρων πολιτισμού και στην αξιοποίηση παιδιών και μαθητών του μουσικού σχολείου. Όπως είπε ο κ. Βοργιαζίδης, «καλά είναι να λέμε και να θέλουμε περισσότερα, αλλά το ζητούμενο είναι να μπορούμε και να τα κάνουμε, διότι οι δήμοι στην πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένοι, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, θα θέλαμε περισσότερες εκδηλώσεις αλλά απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνουμε». Τόνισε επίσης ότι στην Εύηχη πόλη γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν εκδηλώσεις για όλα τα ενδιαφέροντα. Για τα ΑμεΑ: «Όπου γίνεται μία ανάπλαση ο δήμος φροντίζει να υπάρχουν ράμπες, στα παλιά πεζοδρόμια θέλει χρόνο για να γίνουν όλα… Θέσεις πάρκινγκ αναπήρων υπάρχουν για όλους όσους δικαιούνται αλλά υπάρχουν και δημόσιες θέσεις αρκετές»
Για τον αθλητισμό: Ζητάμε την ολοκλήρωση κολυμβητηρίου.. Το ταρτάν του ΔΑΚ θα είναι έτοιμο τον Μάιο.
Για την κυκλοφοριακή συμφόρηση: Σε 3-4 σημεία της πόλης το πρωί παρατηρείται η συμφόρηση και δεν αφορά το σύνολο της πόλης και το σύνολο της ημέρας. Το πρόβλημα το λύνουμε με κυκλοφοριακούς κόμβους και όχι με φανάρια. Αναμένεται να γίνει και στο Ρολόι σύντομα κυκλικός κόμβος.
Για τον Τριπόταμο: Ξεκίνησε πριν από χρόνια η μελέτη που δεν ολοκληρώθηκε διότι η αδειοδοτούσα αρχή έκρινε ότι υπάρχει επικινδυνότητα από ενδεχόμενη μεγάλη ροή στο μέλλον και σταμάτησε, ενώ προτάθηκε η δημιουργία φράγματος που θα ρυθμίζει τη ροή οπότε θα μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο το ποτάμι.
Για την κλιματική ουδετερότητα είπε ότι όντως πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα και ότι ο δήμος είναι θετικός στα ηλεκτρικά οχήματα. Αναμένεται μάλιστα διαγωνισμός για τοποθέτηση φορτιστών στην πόλη και στους οικισμούς άνω των χιλίων κατοίκων. Θετικός επίσης στα φωτοβολταϊκά στέγης και σε τρόπους επανάχρησης του νερού της βροχής για άρδευση.
Για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο κ. Βοργιαζίδης μίλησε για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του σε συνέδριο της Ελευσίνας όπου τονίστηκε ιδιαίτερα πως το ζητούμενο (ως προς τα κριτήρια) δεν είναι τα ιστορικά και προβεβλημένα τοπόσημα ή μνημεία μιας πόλης, αλλά τα σημεία που «πονάει» ο τόπος και πως αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Πρόσθεσε επίσης ότι για την διεκδίκηση θα χρειαστούν άνθρωποι με εξειδίκευση, τους οποίους προσεχώς θα γνωρίσει η πόλη.
Για τον τουρισμό ο δήμαρχος ενημέρωσε για τις επαφές με tour operators και για την συνεχώς αυξανόμενοι επισκεψιμότητα σε Αιγές και Βέροια, ενώ για τις κινήσεις της αρμόδιας Αντιδημαρχίας στην ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού, αρχαιολογικού και γαστρονομικού τουρισμού μίλησε ο κ. Ασλανίδης.
Για τα δρομολόγια Αστικών και ΚΤΕΛ ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, καθώς πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν κάποια δρομολόγια ως άγονες γραμμές.
Για το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής που έθεσαν οι μαθητές, ο δήμαρχος συμφώνησε ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει, αλλά όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής, με τις υπάρχουσες προδιαγραφές.
Για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, συμφώνησε με την άποψη των μαθητών πως αποτελεί για την περιοχή μας «το α και το ω» επισημαίνοντας ότι «πηγαίναμε καλά στο παρελθόν τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στη γεωργία όμως η πτώση του αγροτικού εισοδήματος επηρέασε και την οικονομία της πόλης που δεν αποδίδει σήμερα όσο παλαιότερα».
Για το οδικό δίκτυο, παραδέχτηκε οτι όντως δεν είναι καλό διότι σκάβονται συνέχεια οι δρόμοι, είτε για δίκτυα οπτικών ινών είτε για αποχέτευση, είτε για φυσικό αέριο και θα αποκατασταθούν πλήρως όταν ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες.
Στα θέματα που έθεσαν οι μαθητές και αφορούσαν στα υπό κατάρρευση σπίτια της παλιάς πόλης, ο κ. Βοργιαζίδης αλλά και ο κ. Τσαχουρίδης ενημέρωσαν πως το πρόβλημα με τα παλιά σπίτια είναι ότι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να βρεθούν και να ειδοποιηθούν ώστε να αποκαταστήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Εάν δεν γίνει τίποτα από τους ιδιοκτήτες, τότε ο δήμος επιλέγει την νομική οδό και τους υποχρεώνει να ενεργήσουν σχετικά. Επιμένοντας οι μαθητές στο θέμα αυτό, οι αρμόδιοι πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει προγράμματα χρηματοδότησης για τα ερειπωμένα κτίρια στην παλιά πόλη ενώ είναι δύσκολο το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει κατεδάφιση από τους ιδιοκτήτες και αποκατάστασή τους με τον ίδιο τρόπο. Για τον λόγο αυτό και για την ασφάλεια των πεζών όταν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, περιφράσσονται με λαμαρίνες και σε κάποια σημεία γίνονται τούνελ για να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στα σπίτια και στα μαγαζιά τους. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις ιδιοκτησίες, η οριστική λύση δίνεται από τους ιδιοκτήτες ή την Αρχαιολογία, για να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή γκρέμισμα και ανακατασκευή με τον ίδιο τρόπο».
Για τις κοινωνικές δομές του δήμου και κυρίως για το παράρτημα ρομά (που ρωτήθηκε) ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Δέλλας, ενώ ανακοίνωσε ότι ο δήμος Βέροιας θα είναι στους επόμενους 11 δήμους της χώρας που θα υποδεχθεί Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, στο χώρο της Πρόνοιας
Ψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων τα αδέσποτα
Ιεραρχικά, από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης που έθεσαν οι Έφηβοι στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν τα αδέσποτα, για τα οποία ζητούσαν απαντήσεις ενώ εμβόλιμα πρόσθεταν εκ νέου ερωτήματα για την διαχείρισή τους.
Ο δήμαρχος είπε ότι, πραγματικά αυτά τα χρόνια δεν άλλαξε κάτι και οτι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. «Στην Ευρώπη δεν έχει αδέσποτα γιατί μαζεύονται σε ειδικούς χώρους για υιοθεσία κι εάν σε έξι μήνες δεν υιοθετηθούν, γίνεται ευθανασία. Εμείς εδώ δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν μου αρέσει. Αλλά θα πω το εξής: Να υιοθετούμε σκυλιά και να έχει κάποιος την ευθύνη των ζώων, πρέπει ο καθένας να έχει την ευθύνη του δικού του σκυλιού. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν 3.000 στειρώσεις, πλην όμως, ο αριθμός των αδέσποτων δεν μειώνεται και δεν υπάρχει συνεργασία του κόσμου. Η λύση είναι η ατομική ευθύνη του καθένα, η νομοθεσία σήμερα είναι απόλυτα ζωοφιλική κι εμείς λέμε ότι το σκυλί που κυκλοφορεί έξω να είναι υιοθετημένο και υπό την ευθύνη ενός ιδιοκτήτη. Ο δήμος δεν νομοθετεί αλλά εφαρμόζει τους νόμους της Πολιτείας, που λέει ότι στειρώνουμε, εμβολιάζουμε και επιστρέφουμε τα αδέσποτα στα πάρκα ή στο σημείο που τα πήραμε.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου υπενθύμισε ότι η Βέροια είναι από τις πόλεις που διαθέτει δημοτικό καταφύγιο ζώων με δυναμικότητα 70 σκυλιών, αλλά φιλοξενεί 160 και επιπλέον 50 κουτάβια. «Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς παράγονται νέα αδέσποτα και η πηγή των αδέσποτων είναι τα δεσποζόμενα… Οι πολίτες δεν τσιπάρουν και δεν στειρώνουν τα ζώα τους, το καταφύγιο κάνει υπεράνθρωπος προσπάθειες και μάλιστα έλαβε τα εύσημα από την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας ως προς την ευζωία. Όμως πρέπει να γίνει κάτι για το πρόβλημα παραγωγής αδέσποτων. Όντως υπάρχουν αδέσποτα μεγάλου μεγέθους που κρίνονται επικίνδυνα και δεν υιοθετούνται εύκολα. Πέρσι κάναμε 650 στειρώσεις σκύλων και 750 σε γάτες, συνολικά πάνω από 3.000 τα τελευταία χρόνια. Παρατηρούμε επίσης να μαζεύονται αδέσποτα στη Βέροια και από όμορους νομούς… Ένα αδέσποτο αποκτά ταυτότητα αφού στειρωθεί, εμβολιαστεί και τσιπαριστεί. Εάν κριθεί ότι μπορεί να βγει από το κυνοκομείο, το επιστρέφουμε εκεί που το περισυλλέξαμε και χαρακτηρίζεται ως αδέσποτο του δήμου Βέροιας. Βέβαια υπάρχουν και πολλά αδέσποτα που δεν έχουν στειρωθεί ή τσιπαριστεί διότι, αφενός κάποιος πρέπει να μας τα υποδείξει και αφετέρου το δυναμικό του κυνοκομείου είναι περιορισμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που αριθμητικά ξεφεύγει από τον έλεγχο. Συνεχώς μαζεύουμε και στειρώνουμε Βγαίνουμε έξω και θα πρέπει να ελέγξουμε πχ 2.000 σκυλιά για τσιπάρισμα, ενώ η δυναμική του κυνοκομείου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον αριθμό». Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να περιοριστεί και με την ευθανασία με το «εξάμηνο της υιοθεσίας» όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως αυτό δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Σχολίασε επίσης ότι η Βέροια κρίνεται ως ένας τόπος που δεν ευνοεί την επανένταξη ζώων, διότι κυκλοφορούν ήδη στα πάρκα πολλά δεσποζόμενα μικρά ζωάκια και προκαλούνται «μετωπικές» μεταξύ τους. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε και με το παραπάνω υπερβαίνοντας τις δυνατότητές μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.
Τέλος, από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης ενημέρωσε για το πρόγραμμα «Περίτας» του δήμου και την ιστοσελίδα μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να δει τα αδέσποτα του κυνοκομείου, να υιοθετήσει ή να δηλώσει εθελοντής. Ωστόσο, όπως σχολίασε, τόσους μήνες, δυστυχώς, δύο μόνο σκυλιά υιοθετήθηκαν καθώς ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται, διότι τα περισσότερα είναι μεγαλόσωμα και οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν κυρίως κουτάβια.
Σοφία Γκαγκούση