Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Βασίλειος Κοτίδης, με θέμα: «Η άθλια εικόνα του περιβάλλοντος χώρου του Ανακτόρου των Αιγών, καθώς και του χωριού της Βεργίνας Ημαθίας», στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε με κάθε λαμπρότητα στις 05/01/2024 το αναστηλωμένο Ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα Ν. Ημαθίας. Ο επονομαζόμενος «Παρθενώνας της Μακεδονίας» θα αποτελέσει μαζί με το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών πόλο έλξης ακόμη περισσότερων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Ανάκτορο των Αιγών παραπέμπει ξανά στην αρχική του μορφή και αίγλη και αποτελεί το επιστέγασμα μιας τιτάνιας προσπάθειας αποκατάστασης που ξεκίνησε το 2007. Μην ξεχνάμε ότι το Ανάκτορο των Αιγών αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας και σημείο αναφοράς, καθώς σ’ αυτό οι Μακεδόνες ανακήρυξαν βασιλιά τους τον Αλέξανδρο τον Γ’, γνωστό στα πέρατα της Οικουμένης ως Μέγα Αλέξανδρο. Οφείλουμε λοιπόν να απονείμουμε τα εύσημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση ενός τόσο σπουδαίου έργου που αναδεικνύει τη δόξα του Μακεδονικού Βασιλείου. Δυστυχώς όμως, πίσω από την υπέρλαμπρη βιτρίνα υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και εντός και εκτός αρχαιολογικού χώρου. Κακοτράχαλοι λασπόδρομοι στον περιβάλλοντα χώρο, αδέσποτα περιφερόμενα σκυλιά και κάδοι απορριμμάτων πεταμένοι παντού. Εικόνα εγκατάλειψης δίπλα στο σπουδαίο αυτό μνημείο! Επίσης, καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση με αυτοκίνητο από το πάρκινγκ του χωριού μέχρι το Ανάκτορο, οι επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να διανύσουν έναν στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους περίπου 1.300 μέτρων. Φυσικά, αυτό καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση του Ανακτόρου σε ηλικιωμένους επισκέπτες και αδύνατη για άτομα με ειδικές ανάγκες και με κινητικά προβλήματα. Η άσχημη εικόνα όμως δεν περιορίζεται μόνο στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου. Η κατάσταση στους δρόμους του χωριού είναι τραγική. Λόγω των έργων αποχέτευσης, οι δρόμοι δεν ασφαλτοστρώθηκαν και σε περίπτωση βροχής δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες τόσο για τους πεζούς όσο και για τους αυτοκινητιστές. Σαφώς και τα παραπάνω, σε ένα τόπο που κάθε χρόνο υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, αποτελούν ντροπιαστική εικόνα που αμαυρώνει την όλη προσπάθεια της ανάδειξης της τοποθεσίας σε σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο Ανάκτορο των Αιγών, κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα;
2. Προτίθεστε να ασκήσετε πιέσεις στους αρμόδιους παράγοντες, ώστε η εικόνα της ευρύτερης περιοχής να συνάδει με την τεράστια πολιτιστική αξία των ευρημάτων που αναδεικνύουν τον Μακεδονικό Πολιτισμό;»
Λίνα Μενδώνη: Σε εξέλιξη η έκδοση απόφασης αυτεπιστασίας για εργασίες ευπρεπισμού και διαμόρφωσης πρόσβασης του ανακτόρου των Αιγών
Σε απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντάει ως εξής:
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3253/16.2.2024 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Βασιλείου Κοτίδη με θέμα: « Η άθλια εικόνα του περιβάλλοντος χώρου του Ανακτόρου των Αιγών, καθώς και του χωριού της Βεργίνας Ημαθίας» και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: Μετά την ανακάλυψη από τον Μανόλη Ανδρόνικο το 1977-1978 των τάφων του Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’, το Υπουργείο Πολιτισμού, υποστηρίζει σε πρωτοφανή έκταση και με επιστημονική αφοσίωση, το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία, στην κοιτίδα των Μακεδόνων, στις Αιγές. Πολλά και μεγάλα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης εκατομμυρίων έχουν υλοποιηθεί, καθώς και εκθέσεις, μόνιμες και περιοδικές, νέα Μουσεία ή επέκταση υφιστάμενων.
Για το Ανάκτορο του Φιλίππου B’ στις Αιγές, η αναστήλωση του οποίου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 5.1.2024, υπάρχουν δύο προσβάσεις, η ΒΔ και η Ανατολική. Από την Ανατολική γινόταν η είσοδος και κατά την αρχαιότητα και αποτελεί τη σημερινή κύρια είσοδο του μνημείου. Ο δρόμος ανόδου από τον δημοτικό χώρο στάθμευσης της Βεργίνας μέχρι τη ΒΔ είσοδο του ανακτόρου είναι περίπου 700μ. ασφαλτοστρωμένης οδού με ήπια κλίση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ΑΜΕΑ. Το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου που περνάει και από το αρχαίο θέατρο, ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, δε μπορεί να μεταβληθεί, καθώς διασχίζει την καρδιά του αρχαίου άστεως, δεδομένου ότι υφίστανται κάτωθεν αυτού αρχαιότητες. Το σύνολο του δρόμου ανόδου από τον δημοτικό χώρο στάθμευσης έως το θέατρο και το ανάκτορο αποτελεί μία συνηθισμένη για αρχαιολογικούς χώρους απόσταση που διανύουν οι επισκέπτες και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες υπηρεσίας του ΥΠΠΟ η έκδοση απόφασης αυτεπιστασίας για την εκτέλεση του έργου «Εργασίες για τον ευπρεπισμό και την διαμόρφωση πρόσβασης του ανακτόρου των Αιγών, προμήθεια υλικών και εργασίες αποκατάστασης βλαβών στην κεντρική αίθουσα των προθηκών στο Νέο Μουσείο των Αιγών» από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και τη διαμόρφωση της ΒΔ πρόσβασης του ανακτόρου των Αιγών, με έναρξη εκτέλεσης την 15η/03/2024 και λήξη την 31η/10/2024».