Μετά από μια μαραθώνια συζήτηση τριών ημερών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου με ψήφους 159 υπέρ (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους “Σπαρτιάτες”, Χ. Κατσιβαρδάς), 129 κατά και 11 παρών σε σύνολο 299 βουλευτών. Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, που δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.
Κοινό τόπο αποτέλεσε η άποψη οτι «το νομοσχέδιο κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού αντιτίθεται πλήρως στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος». Ιδίως στις παραγράφους 5 και 8 που ορίζουν πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση ασκείται «αποκλειστικά» από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ενώ «απαγορεύεται» η σύσταση πανεπιστημιακών σχολών από ιδιώτες.
Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών). Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.
Την σφραγίδα του στην ψήφιση του νομοσχεδίου έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επεσήμανε πως το νομοσχέδιο δεν προχωρά σε «σύσταση» πανεπιστημιακών σχολών αλλά σε ίδρυση παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για αντιλήψεις που βρίσκονται μακριά από τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο. Ενδιαφέρον είναι πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ως φυσιολογικό το ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ιδιωτών με αντικείμενο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας ότι η δέσμευση για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βρίσκονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σφοδρές ήταν οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ έξω από την Βουλή εξελίσσονταν παράλληλα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων και σωματείων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που δικαιολογούν τον εσπευσμένο χαρακτήρα της κυβερνητικής νομοθέτησης.
Το ΠΑΣΟΚ παρότι τάσσεται – όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης – υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών αλλά και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τόνισε πως το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την κερδοσκοπία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτιμώντας επίσης ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα.
«Το νομοσχέδιο που φέρνει η ΝΔ» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «δημιουργεί ταξικούς διαχωρισμούς και δημιουργεί κοινωνικές συγκρούσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι εναντιώνεται στο σχετικό νομοθέτημα.
Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δήλωσε το ΚΚΕ τονίζοντας πως στόχος του νομοθετήματος είναι η θέσπιση διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επι δύο ώρες περίπου διάβαζε ένα ένα τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου για να αποφασίσει ποια θα ψηφίσει. Κάτι που καθυστέρησε όλη την διαδικασία της ψηφοφορίας.
Για στρατηγικού χαρακτήρα χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως φορέα κοινωνικής ανόδου και δημοκρατικών αξιών μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.