«Αυτοί που αντιδρούν στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων έχουν δύο βασικές δυσκολίες. Η πρώτη είναι να αρθρώσουν ένα ρεαλιστικό και κυρίως τεκμηριωμένο αντίλογο. Η δεύτερη και σοβαρότερη δυσκολία τους είναι να πείσουν τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αντιμετωπίζουν θετικά τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Επισήμανε ότι δημιουργείται ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων, αξιολόγησης πιστοποίησης και κυρίως εποπτείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα αποτελούν παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα ελέγχει:
-Την τήρηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, που περιλαμβάνουν σειρά υποχρεώσεων όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες, ερευνητικές υποδομές και άλλα.
-Την πιστοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαθέτει 3 τουλάχιστον σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία και να διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση από τη χώρα προέλευσης τους. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος τα δύο τρίτα και πλέον του νομοσχεδίου περιέχουν διατάξεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου αφού:
-Τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν πλέον να συμβάλλονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής καθώς και με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα ή και με αντίστοιχους αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να έρχονται αλλοδαποί φοιτητές για να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα μέρος των σπουδών τους.
-Μπορούν να εγγραφούν στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων και φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ξένων χωρών.
-Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με 475 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, 279 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών.
Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βεσυρόπουλος υπενθύμισε ότι το 2018, η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 92 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2023 έφτασε τα 133 εκατομμύρια ευρώ. «Η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων βάζει τέλος σε μια περίοδο ακινησίας και παρακμής, που κρατούσε τη χώρα στο χθες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτή είναι η εντολή που πήρε από τους πολίτες», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.