Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου μας , πραγματοποιούνται επισκέψεις σε σχολεία και φορείς, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στο Φάσμα του Αυτισμού.
Την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024 η
Επιστημονική Υπεύθυνη του συλλόγου, κα Ειρήνη Αναγνώστου (Σχολική και
Εξελικτική Ψυχολόγος) και η Ψυχολόγος του συλλόγου, κα Στεργιανή Φόλιου
(Κλινική Ψυχολόγος), επισκέφτηκαν το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας,
κατόπιν προσκλήσεως της Διευθύντριας, κας Βαρβάρας Δημητριάδου και
του Συλλόγου Διδασκόντων.
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού, όπως έχει καθιερωθεί η 6η Μαρτίου από το Υπουργείο Παιδείας τα επιστημονικά μέλη του Μ.Α.μ.Α. υλοποίησαν ένα βιωματικό εργαστήρι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αναπτύσσοντας και τα δύο ζητήματα, του Αυτισμού και της Σχολικής Βίας.Στο εργαστήρι συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄ και Στ΄ τάξης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων.
Η επιστημονική ομάδα της Μ.Α.μ.Α. μαζί με την καθολική συμμετοχή των μαθητών διαπραγματεύτηκαν ζητήματα, όπως η Σχολική Βία και ο Σχολικός Εκφοβισμός, καθώς και τρόπους διαχείρισης αυτών των φαινομένων. Οι μαθητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τυχόν προσωπικά βιώματα εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του παραμυθιού «Το Βάζο με τα Μοναχικά Μπισκοτάκια», συνδέοντας με ομαλό τρόπο το μήνυμα κατά της Σχολικής Βίας με το μήνυμα του παραμυθιού, το οποίο πρεσβεύει τις έννοιες της φιλίας, της συνεργασίας, της αποδοχής και της συμπερίληψης όλων των ανθρώπων. Ακολούθησε ανάλυση του περιεχομένου του παραμυθιού, με τους μαθητές να καταγράφουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.
Οι ωφελούμενοι του συλλόγου μας προετοίμασαν το υλικό που
χρησιμοποιήθηκε για τη παρουσίαση του παραμυθιού.
Οι συνεργάτες του Μ.Α.μ.Α, καθώς και η Αντιπρόεδρος του συλλόγου και εκπαιδευτικός στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, κα Εύη Ακριβού, προσέφεραν το παραμύθι «Το Βάζο με τα Μοναχικά Μπισκοτάκια» στη βιβλιοθήκη του σχολείου.
Επρόκειτο για μία ζεστή και εξ ολοκλήρου συμμετοχική συνάντηση, όπου οι μαθητές μας διαφώτισαν με μηνύματα και ευχές ως προς τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού κόσμου, στον οποίο δε θα υφίσταται η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία, αλλά θα κυριαρχεί η αποδοχή και η συνεργασία.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Διευθύντρια του σχολείου, το
Σύλλογο Διδασκόντων και ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ του συλλόγου μας.