Κύριε Δήμαρχε. κ. Κώστα Βοργιαζίδη
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Βέροιας.
Διάβασα με ενδιαφέρον, στην τοπική εφημερίδα της «ΛΑΟΣ» της Βέροιας, τα σχετικά με την πρώτη Συνεδρίαση λογοδοσίας της Χρονιάς ,και σας συγχαίρω για τους προβληματισμού σας και τις προτεραιότητες που θέτετε στις δραστηριότητες του Δήμου σας. Χαίρομαι περισσότερο για την αξιοποίηση της πρότασης που έγινε για επανίδρυση στην πόλη μας, την Βέροια, πανεπιστημιακής Σχολής. Επιτρέψτε μου όμως, να πιστεύω ότι έχω άποψη, αφού πέρασα πριν από χρόνια από τα Πανεπιστήμια ,ως πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και Φιλοσοφικής Αθηνών. (Μετεκπαίδευση στο ΑΠΘ,(ΣΕΛΜΕ) και 6 μήνες, απλή παρακολούθηση, εντολή Γερμανού Επιθεωρητή,, Μοντέρνα Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, της Γερμανίας.
Αγαπητοί Σύμβουλοι. Σας συγχαίρω. Μου δίνεται την ευκαιρία να συμβάλω και εγώ, όσο μπορώ, για ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο και τις επόμενες γενιές.. Εκείνο που γνωρίζω και από την εμπειρία μου είναι: Τα πανεπιστήμια σχετίζονται με την παραγωγή, την οικονομική παραγωγή και τις πολύμορφες απαιτήσεις της κοινωνίας του τόπου. Δεν ιδρύουμε με κομματική σκοπιμότητα Πανεπιστήμια σε κάθε πολίχνη της χώρας για να παράγουμε πληθωριστικούς επιστήμονες αιχμαλώτους των κομμάτων. Να εξασφαλίζουμε γιατρούς και επιστημονικό δυναμικό στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Άραγε μπορεί να υπολογίσει κάποιος το κόστος της σπουδής ενός γιατρού στο κράτος? Καιρός να κλείσουν κάποια από αυτά που προσπαθούν να λειτουργήσουν με μαθητές κάτω της βάσης -10. Δεν θα κατορθώσουν οι σπουδαστές αυτοί να περατώσουν σπουδές. Είναι με γυάλινα πόδια.
Όταν κάποτε η Βέροια προσπαθούσε να ιδρύσει Φιλοσοφική Σχολή παραξενεύτηκα. Μίλησα σε κάποιους υπεύθυνους του Δήμου και έγραψα σχετικά στην εφημερίδα ΛΑΟΣ που φιλοξενεί τις σκέψεις μου. Τότε, από πληροφορίες μου, του Υπουργείο Παιδείας, έμαθα οι υπήρχαν 23.000 αδιόριστοι Φιλόλογοι καθηγητές. Επομένως ποια είναι η παραγωγική δραστηριότητα στην επιστήμη και στον τόπο? Τελικά καταργήθηκε αλλά ιδρύθηκε σχολή δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν θυμάμαι τον τίτλο. Καταργήθηκε και αυτή.
Κύριε Δήμαρχε. κύριοι Σύμβουλοι. Σας συγχαίρω προσωπικά όλους για τη σκέψη ίδρυσης κάποιας Σχολής. Να ιδρύσετε όμως« ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ», παράρτημα της σχετικής Σχολής ΑΠΘ προσωρινά, με Γνωστικό Αντικείμενο, την Έρευνα των φρούτων. Αργότερα η συμμετοχή των σπουδαστών θα λειτουργήσει ευεργετικά για κάτι καλύτερο. Είχα ζητήσει και τότε την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με γνωστικό αντικείμενο τα φρούτα( μήλα και ροδάκινα) βασική παραγωγή προϊόντων της Ημαθίας. Την άλλη μέρα θα πάνε οι καθηγητές στα χωράφια με τους φοιτητές τους να συμβουλεύουν τους παραγωγούς για νέες επιστημονικές μεθόδους, τη θεραπεία των ασθενειών τους και τα υπόλοιπα.
Κύριοι Σύμβουλοι. Απλά τη σκέψη μου μεταβιβάζω. Είναι ένα εγχείρημα τολμηρό. Απαιτεί συλλογισμό ομοθυμαδόν, κριτική επεξεργασία και συλλογική απόφαση. Τις κομματικές ιδιότητες προκειμένου για ένα τέτοιο θέμα, τις αφήνουμε στα γραφεία των κομμάτων. Πανστρατιά χρειάζεται με όλους τους Βουλευτές, Θεσμικούς φορείς και όποιος άλλος τρόπος. Η ευθύνη είναι συλλογική. Πολύ ενδιαφέροντα τα γραφόμενα στην εφημερίδα, του κ. Κώστα Παλουκίδη (μου είναι άγνωστος) για τις ωφέλειες που θα προκύψουν στον τόπο.
Κάτι ακόμα. Θα προτιμήσουν τη σχολή, οι υποψήφιοι σπουδαστές ως πρώτη ή δεύτερη επιλογή, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι κοντά. Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί κάποια Σχολική Επιτροπή η οποία να φροντίσει για την παραμονή των φοιτητών στην πόλη. Θα ήταν ελκυστική επιλογή αν είχαν τη βοήθεια της πόλης στο ενοίκιο. Ψηφίζω 25 χρόνια στη Βέροια. Η θέση μου για το ζητούμενο ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα άλλη φορά.
Με βαθιά εκτίμηση
Παναγιώτης Παπαδόπουλος