Εκδήλωση για τη Γαστροδιπλωματία του Δήμου Βέροιας “Menu Veria Gastronomy” διοργάνωσε την Παρασκευή 23/2/2024 ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ημαθίας με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση και την κοπή Βασιλόπιτας των μελών του.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βέροιας κ. Λάζαρος Ασλανίδης, εμπνευστής του “Menu Veria Gastronomy” ενώ ο πρόεδρος των γεωπόνων, κ. Ιωάννης Βαΐδης, εξήρε τον επιστημονικό ρόλο του συλλόγου και το επίπεδο συνεργασίας του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναφερόμενος στα μέλη του Συλλόγου Γεωπόνων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας υπογράμμισε ότι με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση μπορούν να συνεισφέρουν στη διαπεραίωση και τεκμηρίωση των υποθέσεων των Δήμων στα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής που τους αφορούν.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στυλιανός Ασλάνογλου συνοδευόμενος από τον ειδικό συνεργάτη σε θέματα Τουρισμού κ. Ιωάννη Βαλαχή καθώς και η Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας - Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, κα Άννα Βασιλειάδου, συνοδευόμενη από τον ειδικό συνεργάτη σε θέματα ΜΜΕ κ. Βαλάντη Λιόλιο και τη συνεργάτιδά του κα Μαρία Ζαφίρκου.
Το μενού της βραδιάς επιμελήθηκε ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Δάρλας σε συνεργασία με το κέντρο εστίασης 12 Γράδα. Το δείπνο ήταν εμπνευσμένο από τη Γαστροδιπλωματία του Δήμου Βέροιας που σκοπό έχει να αναδείξει την Βέροια μέσα από την προώθηση των τοπικών συνταγών και έξω από τα όρια της πόλης. Ισχυρός στόχος αποτελεί η υιοθέτηση των συνταγών αυτών από τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, όπως επίσης και η ενίσχυση των προϊόντων στη βάση, δημιουργώντας έτσι υπεραξία στα τοπικά αγροτικά προϊόντα (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα, σύκα, κράνα, σταφύλι, κρασί Ξινόμαυρο και Μαλαγουζιά, τομάτα Ριζωμάτων, ρίγανη Δασκίου, πιπεριά - κηπευτικά Αγίου Γεωργίου, αμύγδαλο, κάστανο) καθώς και τυριά, ψάρια, κρέατα της περιοχής (φέτα Βέροιας, μπάτζος, μοσχάρι, χοιρινό ψαρονέφρι, πέστροφα).