Του Γιάννη Ντισέλια
Τί ήθελα ο έρμος και κατέβηκα απτο όμορφο Σέλι με τα κρύα τα νερά τον κρύο και χωρίς υγρασία καιρό, την ηρεμία, την παρέα της φύσης , στην παραφύση ζωή της Σαλονίκης; Με το που έφτασα πρωί πρωί στα διόδια, βλέπω μια ουρά, άιντε ρε μάναμ και την όμορφη απτο κλουβί της να με κάνει νόημα «περάστε», δεν θα πληρώστε.
Τα πλήρωσα σε καύσιμα γιατί και στην πόλη πού να βρεις παρκάρισμα. Τέλος πάντων άμα τελείωσα τις υποχρεώσεις μου με τους δικηγόρους στην πλατεία Βαρδαρίου κοντά εκεί που ήταν τα μπουρντέλα παλαιά για να μην ξεχνάμε και το παρελθόν, είπα να πάω και στην Καπάνι τσαρσί , να πάρω ψάρια για τη συμβία , που είναι από σόι και τα ψάρια πολύ τα τρώει, ιδίως στο Σέλι και φρέσκα φρουτοζαρζαβατικά.
Φορτωμένος σαν κυπριακό γομάρι (τα θυμόσαστε;) ανεβαίνω στην στάση στην γωνία Εγνατίας και Αριστοτέλους και βλέπω μερικές δεκάδες ανθρώπων να περιμένουν στη στάση. Ευτυχώς κάποιος ευγενής νέος μου πρόσφερε την θέση του στο παγκάκι, γιατί με είδε φορτωμένο και ανακουφίστηκα.
Ρωτάω λοιπόν γιατί δεν περνάν αστικά και απαντούν ότι οι φοιτητές κάνουν πορεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το τί καιμάκια πέφτανε δεν περιγράφεται. Άλλος γιατί θα πήγαινε στη δουλειά του, άλλος γιατί γύριζε απτην δουλειά του, άλλος γιατί είχε συχνουρία και δεν συμμαζεύεται.
Περίμενα κοντά στην ώρα εγώ, φανταστείτε οι άλλοι πόσο περίμεναν. Πολλαπλασιάστε το επί ΟΛΕΣ τις στάσεις της Εγνατίας και θα δείτε το πλήθος της αγανάκτησης. Κάθισα και σκέφτηκα και έγραψα αργότερα τα παρακάτω.
Προ δεκαετιών στη Βέργια μας ίδρυσε ένα ιδιωτικό Γυμνάσιο στο κτήριο του Βουζουλίδη που το λέτε εσείς Κάστρο, ο από τους πλέον επιφανείς μαθηματικούς της εποχής και εξαίρετος άνθρωπος, ο Δ Κουκουμπρής.
Αργότερα έκαναν το ίδιο, στο κτήριο που είναι τώρα το ξενοδοχείο Εληά, οι Τσαλέρας Γ και Καρακώστας Ε. Πάρα μα πάρα πολλά παιδιά από τα ιδιωτικά αυτά σχολεία κοσμούσαν και κοσμούν την πόλη μας με τις επιτυχίες τους.
Γιατί τότε οι κουλτουριάρηδες που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί λες και μεις είμαστε οπισθοδρομικοί δεν βγάλαν κιχ; Όταν ιδρύθηκαν τα ιδιωτικά ΙΕΚ στην Σαλονίκη , που εργάζονται και τώρα με τόση επιτυχία, τί κάναν οι «προοδευτικοί» της οπισθοδρομικότητας; Μούγκα στην στρούγκα.
Όταν έγιναν τα κολλέγια, η πίσω δηλαδή και κρυφή πόρτα για τα ξένα πανεπιστήμια, ποιός διαμαρτυρήθηκε, ότι κάτι βρωμάει, αν βρωμάει; ΟΥΔΕΙΣ. Τώρα θα γίνουν, λέει ιδιωτικά πανεπιστήμια!! Βρε άνθρωποι του Θεού ποιοι θα βάλουν τα εκατομμύριά για να κάνουν αντίστοιχο πολυτεχνείο, όπως του Αριστοτελείου ή το Εθν.Μετσ.Πολ (ΕΜΠ); Για μερικές δεκάδες σπουδαστές θα διακινδυνέψουν τα χρήματά τους να συγκρουστούν με τα δύο παγκοσμίως γνωστά για τις ικανότητές του ιδρύματα; Θα κάνουν ιατρικές σχολές του επιπέδου των ήδη εξαιρετικών ελληνικών δημοσίων; Ξέρετε τί προυπολογισμό πρέπει να έχουν.
Τέλος πάντων, εγώ πιστεύω ότι αν θα ιδρυθούν, αν λέγω, θα είναι σχολές με λίγα έξοδα και μπόλικο φραμπαλά. Θα βρούν κανένα οίκημα σε μεγαλούπολη από παλαιά βιοτεχνία που ξέπεσε, θα βάλουν τεχνίτες που δεν στερούμαστε σαυτά, θα κάνουν γραφεία υποδοχής πελατών υπερπολυτελείας, θα βάλουν πανέμορφες κοπελιές με μπόλικο μπλα- μπλα στο καλοσόρισμα και κανέναν σύγχρονο υπολογιστή με προβολέα και όσοι πιστοί προσέλθετε.
Το θέμα είναι το Τί θα κάνει η επιτροπή του υπουργείου που θα παραδώσει την άδεια λειτουργίας του ιδρύματος. Θα έχουν «λαδωμένο έντερο ή θα περιμένουν να το «λαδώσει» ο ιδιώτης; Εμείς οι απλοί και οι ψευτοκουλτουριάρηδες χαμπάρι δεν θα πάρουμε.
Πάμε τώρα στα ήδη κρατικά πανεπιστήμια. Ξέρετε εσείς και εμείς με σαράντα ώρες εβδομαδιαία απασχόληση πόσες ώρες τη βδομάδα διδάσκει ένας καθηγητής πανεπιστημίου και τί μισθό έχει; Για ρωτήστε. Το εξάμηνο έχει συγκεκριμένες εβδομάδες εκπαίδευσης.
Με τις καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Αν δεν έγιναν τα μαθήματα για το ελάχιστο ποσοστό αυτών των εβδομάδων, ποιος καθηγητής έβγαλε ανακοίνωση ότι το εξάμηνο χάθηκε; Ποιος καθηγητής έβγαλε ανακοίνωση ότι για το καλό των φοιτητών θα συνεχίσει το τέλος του εξαμήνου από τις 10 Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο για να καλυφτούν οι χαμένες ώρες; Έχει τσαγανό να το κάνει; Ποιος πρύτανης ζήτησε από τα τμήματα αν το εξάμηνο κύλησε ομαλά;
Ο πλέον αρμόδιος ο στρουμπουλός υπουργός της παιδείας ζήτησε εγγράφως από τους πρυτάνεις να του δώσουν το αίσιο τέλος του εξαμήνου; ΜΟΥΓΚΑ στη ΣΤΡΟΥΓΚΑ.
Φταίει το σαμάρι βαράμε το γουμάρι (έτσι είναι η σωστή έκφραση της παροιμίας, γιατί αν το σαμάρι δεν έχει στρώση καλή, το στρώμα πληγώνει το γουμάρι και το φουκαριάρικο τσινάει γέρνεικαι τρώει ξύλο). Έτσι και στην παιδεία μας, ΞΕΡΕΤΕ πόσες ώρες διδασκαλίας χάθηκαν;
Οι εκπαιδευτικοί και οι σπουδαστές κάθονταν και εμείς , ο λαός πληρώνουμε αέρα παρασί. Κύριε υπουργέ ξέρετε πόσα χρόνια μερικές σχολές δεν είχαν επαγγελματικά δικαιώματα; Το λύσατε το πρόβλημα; Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άσυλο για το σεβαστό πνεύμα των εκπαιδευτικών και των φοιτητών ή μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μην δίνετε; Λύσατε το πρόβλημα της στέγασης; Ελέγχονται οι φοιτητικές λέσχες για την ποιότητα της τροφής των φοιτητών;
Οι εκατοντάδες ή χιλιάδες των πανεπιστημιακών φυλάκων που διορίσατε οποίαν φύλαξην τηρούν; Αγοράζω ένα κινέζικο μαύρο βρακί (είναι φτηνό) , το βάζω στο κεφάλι μου , παίρνω ένα μπουκάλι βενζίνη και το ρίχνω από το πανεπιστημιακό μέρος έξω στα ΜΑΤ (κακώς κατεμέ εμφανίζονται εκεί) και αντί να κάψω ανθρώπους καίω το αυτοκίνητο ενός ταλαίπωρου Έλληνα.
Για ποιο άσυλο μιλάμε , για ποια προστασία!!! Το θέατρο του παραλόγου. Αντί να πιάσουν τους μαυραγορίτες της ακρίβειας, να τους δείξουν στην τηλεόραση και να τους κλείσουν φυλακή και όχι να ρίχνουν πρόστιμα, αντί να τονώσουν τους αδικημένους ένεκα του τρισκατάρατου νόμου Κατρούγκαλου, ασχολούνται με τους ομοφυλόφιλους, με το αν θα ψηφίζουν οι εκτός Ελλάδος για μας, με την ιδιωτική παιδεία και πλείστα άλλα δευτερεύοντα, ως το: Όλα ταχει η Μαριωρή , ο φερετσές την έλλειπε!!!! Άρε ελληνικέ λαέ!!!! Εδώ στο Σέλι θα έλεγα : άρε μπέεεεε.
Από το ομιχλώδες πανήσυχο δροσερό χωριό μου το Σέλι ή Τα Καλύβια του Μπατραλέξη, να είστε συν Θεώ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.