Υπεγράφη από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία συστήνεται το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους που προβλέπει ο νόμος 5072/2023 για τα δάνεια.
Ο στόχος του μέτρου είναι να παρακολουθούνται η πορεία του ιδιωτικού χρέους (εξυπηρετούμενου και μη) αλλά και οι τάσεις διακύμανσής του, προκειμένου να αναβαθμιστεί η δυνατότητα παρέμβασης της Πολιτείας, όταν χρειάζεται, με τα κατάλληλα εργαλεία.
Επίσης επισημαίνεται πως στο Μητρώο αυτό θα καταχωρούν δεδομένα οι τράπεζες, το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι επιχειρήσεις τους, νομικά πρόσωπα κάθε μορφής αλλά και θα καταγράφονται ανωνυμοποιημένες πληροφορίες για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, ληξιπρόθεσμες και μη και κυρίως: Η φύση της οφειλής, οι βασικοί όροι της οφειλής, (αρχικό και τρέχον ύψος, προσαυξήσεις και πρόστιμα, διάρκεια αποπληρωμής, επιτόκιο) και οι τυχόν μεταβολές τους, οι εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής και η αποτίμησή τους, οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν, ο χρόνος των καταβολών και το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής, ρυθμίσεις της οφειλής και πληροφορίες για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, μέτρα διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν, καθώς και η πορεία της δικαστικής προσβολής τους.
Τα χρέη προς την Εφορία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της φορολογικής αρχής, κοντά στους 4.000.000 πολίτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ, με τα 26,3 δισ. ευρώ να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 79 δισ. ευρώ να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, το τρέχουν υπόλοιπο οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε στα 47.168.970.757 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.605 οφειλέτες οφείλουν 11 δισ €).
Τα χρέη προς τις τράπεζες και τα funds
Προς τις τράπεζες, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους σε 12,73 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 8,6% των συνολικών δανείων των τραπεζών (148,099 δισ. ευρώ). Το χρέος προς τα funds και τους servicers φθάνει τα 71,16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ.
Το Μητρώο θα είναι διασυνδεδεμένο με τον Τειρεσία
Το Μητρώο αυτό θα τηρείται στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτό θα είναι διασυνδεδεμένο με τον Τειρεσία, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.
Παράλληλα επισημαίνεται πως στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων η Τράπεζα της Ελλάδος θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν υποβάλει αίτηση πίστωσης, που έχουν συνάψει σύμβαση πίστωσης για την παροχή πίστωσης, ή είναι εγγυητές.
Ως δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς νοούνται πληροφορίες για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες, αλλά και οι μη ληξιπρόθεσμες, καθώς και οι εξοφλημένες οφειλές.
Αναλυτικά, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα συγκεντρώνει :
τα στοιχεία εξατομίκευσης της οφειλής. Κάποια από αυτά είναι ο αριθμός της σύμβασης,
την φύση της οφειλής,
τους βασικούς όρους της οφειλής. Όπως το αρχικό και το τρέχον ύψος της οφειλής ,το κατά κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, την διάρκεια αποπληρωμής, το επιτόκιο και τις τυχόν μεταβολές τους,
τις εμπράγματες και τις ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής,
τις καταβολές που έγιναν, τον χρόνο των πληρωμών και το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής ,τις ρυθμίσεις της οφειλής,
τις μεταβολές των προσώπων της οφειλής λόγω καθολικής ή ειδικής διαδοχής,
τις πληροφορίες για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών,
τα μέτρα διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν αλλά και την πορεία της δικαστικής προσβολής τους, την άσκηση ποινικής δίωξης ή η ποινική καταδίκη λόγω μη καταβολής των οφειλών, αν η μη καταβολή τους συνιστά αξιόποινη πράξη.
την ιδιότητα του υποκειμένου των δεδομένων ως ανέργου, την πτώχευσή του, την κήρυξή του ως συγγνωστού και την απαλλαγή του.
Προθεσμία 60 ημερών
Οι πιστωτές υποχρεούνται ακόμη να διαβιβάζουν έγκαιρα και με ακρίβεια, τα στοιχεία οφειλών, περιλαμβανομένων των γενικών πληροφοριών, που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δώδεκα (12) μηνών τουλάχιστον. Η παροχή των στοιχείων λαμβάνει χώρα και θα επικαιροποιείται από τους πιστωτές σε εξαμηνιαία βάση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πιστωτή με τις υποχρεώσεις του, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας, με απόφασή του, δύναται να απευθύνει στον πιστωτή, αφού τον καλέσει σε ακρόαση, εντολή ή σύσταση συμμόρφωσης για διόρθωση ή παύση της παράβασης, καθώς και παράλειψή της στο μέλλον, ή αν ο πιστωτής έχει ήδη συμμορφωθεί πριν από την σύσταση, σύσταση παράλειψης της προσβολής στο μέλλον.
(πηγή Ο.Τ.)