Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1982 όταν η μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά έμπαινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφού καταργήθηκε δια νόμου μετά από δεκαετίες επιβολής της. Η απόφαση ελήφθη στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Λευτέρης Βερυβάκης ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού και απόδειξης ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Αν και τα αγόρια έπρεπε και αυτά να φορούν ποδιές, πρακτικά, το μέτρο ίσχυε μόνο για τις κορίτσια. Οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν με το μέτρο της κατάργησης γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδισε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.
Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, κυρίως των μαθητριών.
Να θυμίσουμε ότι η συζήτηση για την κατάργηση της μαθητικής ποδιάς είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από το 1964, όταν καταργήθηκε δια νόμου το μαθητικό πηλίκιο που φορούσαν τα αγόρια.