Στην Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου και του βουλευτή Ημαθίας Βασίλη Κοτίδη, με θέμα: «Φάντασμα παραμένει η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Βέροια», απάντησε η γενική γραμματεία αθλητισμού και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας τα εξής:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, σας ενημερώνουμε ότι εφόσον το κλειστό κολυμβητήριο που αναφέρεστε, δεν περιλαμβάνεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 53 (ΦΕΚ53/Α΄/18.03.1998) εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), η αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την αναβάθμισή του ανήκει στον Δήμο Βέροιας.
Στην Υπηρεσία μας δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα χρηματοδότησης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που να αφορά στην αποκατάσταση και τη συντήρηση των υποδομών των εν λόγω εγκαταστάσεων. Προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) του «ΤΠΑ ΥΠΠΟΑ Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2021-2025», θα πρέπει ο Δήμος Βέροιας να υποβάλλει σχετικό αίτημα που να συνοδεύεται από οριστική μελέτη.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ»
Τι ανέφεραν στην Ερώτησή τους
οι κ.κ. Βελόπουλος και Κοτίδης
Να θυμίσουμε ότι στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή (προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ανάπτυξης), ο αρχηγός και ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης, στις 10/01/2024 με θέμα: «Φάντασμα παραμένει η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Βέροια», ανέφεραν και ρωτούσαν τα εξής:
«Πάγιο και διαχρονικό παραμένει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Βέροιας για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στην πόλη τους, καθώς θα βοηθούσε στην αναπτυξιακή πορεία της. Η Βέροια, αν και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και η πολυπληθέστερη πόλη και Δήμος, υστερεί σε σχέση με άλλες πόλεις του νομού, όπως τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, αφού δε διαθέτει, όπως αυτές, δημοτικό κολυμβητήριο. Δυστυχώς, αν και η κατασκευή κολυμβητηρίου στην πόλη υπήρξε στα σχέδια της Πολιτείας μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, εντούτοις η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία υπογράφηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009 και με πρόβλεψη χρόνου εκτέλεσης του έργου τον Μάρτιο του 2012. Το έργο ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ξεκίνησαν οι εκσκαφές στον προβλεπόμενο χώρο, ξεκίνησαν οι θεμελιώσεις, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διακόπηκαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία. Το έργο λοιπόν εγκαταλείφθηκε, όμως είναι προφανής η αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας δημοτικού κολυμβητηρίου στην πόλη της Βέροιας, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού ενός ευρωπαϊκού δήμου, όπως αυτός της Βέροιας. Οι νέες γενιές χρειάζονται δημιουργικές διεξόδους απασχόλησης, όπως η άθληση μέσω κολύμβησης. Η προοπτική της κατασκευής κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων θα έδινε στην πόλη τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής της μέσω της διενέργειας κολυμβητικών αγώνων πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά κυρίως θα έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και πρωτίστως στα νέα παιδιά να αθλούνται στον υγρό στίβο, συμμετέχοντας σε κολυμβητικούς συλλόγους και ομάδες και προάγοντας το αθλητικό πνεύμα γενικότερα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής για την κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα αίτημα που η υλοποίησή του εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια;»