Με δεκάδες τρακτέρ κατέβηκαν χθες το πρωί σε κινητοποιήσεις, αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, ζητώντας άμεση καταβολή αποζημιώσεων και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση, πλήρη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, μέτρα αντιχαλαζικής και αντιπαγετικής προστασίας της παραγωγής, έργα υποδομής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών κ.α. και έναν ΕΛΓΑ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Έντονη είναι και η αντίδραση των αγροτών για την νέα ΚΑΠ, που όπως τονίζουν «οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους επαγγελματίες αγρότες μειώνοντας συνεχώς το ποσό των επιδοτήσεων και ζητώντας παράλληλα να τηρούνται κανόνες, πολλοί εκ των οποίων είναι παράλογοι».
Πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της Βέροιας
Η χθεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε σε πρώτη φάση με πορεία τρακτερ και αγροτικών οχημάτων από την Καβάσιλα προς στο κέντρο της Βέροιας, όπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών του Δήμου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, σε μια σύντομη στάση, παρέδωσε ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, κατά την κάθοδο των τρακτέρ από την Οδό Μητροπόλεως προς την Εληά, με κατεύθυνση το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας. Συγκεκριμένα στο ψήφισμά τους οι αγρότες ανέφεραν:
«Ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας βρίσκεται σε αναβρασμό και έχει ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους επαγγελματίες αγρότες μειώνοντας συνεχώς το ποσό των επιδοτήσεων και ζητώντας παράλληλα να τηρούνται κανόνες, πολλοί εκ των οποίων είναι παράλογοι .Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει ελλιπή ενημέρωση των αγροτών για τη ΚΑΠ και σίγουρα ελλιπή ενημέρωση των ανθρώπων που επέλεξαν τους κανόνες της ΚΑΠ για τη χώρα μας, όσο αναφορά καίρια ζητήματα ,όπως οι χειμερινές εργασίες και ο προγραμματισμός της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αναχρονιστικός ,είναι αίτημα διαχρονικό η αναπροσαρμογή του κανονισμού του ,αντιλαμβανόμαστε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει στο μέτρο που επιθυμούν οι αγρότες αλλά θα γίνει παρά μόνο σε τέτοια ζημιογόνα αίτια με αποτέλεσμα πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αναπόφευκτα καταστροφές, που δε θα καλύπτονται από το κανονισμό. Ζητούμε λοιπόν τη ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δίχως αυξήσεις στις καταβολές των αγροτών προς τον οργανισμό. Στην Ημαθία οι καλλιεργητές Αραβόσιτου δε γνωρίζουν σίγουρα αν θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για αυτό το ευρέως καλλιεργούμενο προϊόν ,ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν γίνει οι ανάλογες επίσημες ανακοινώσεις, εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς το προβληματισμό των παραγωγών . Το κόστος της παραγωγής των προϊόντων μας , το οποίο είναι συνδεδεμένο με όλα τα παραπάνω, εκτινάσσεται σε ύψη απαγορευτικά για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας ,ζητούμε λοιπόν τη στήριξη της πολιτείας με συνέχιση επιστροφής φόρου στο diesel κίνησης και άλλων μέτρων στήριξης του εισοδήματος μας στις δυσμενείς συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας η οποία είναι επιρρεπής σε πολέμους και κρίσεις έστω και αν βρίσκονται πολύ μακριά από τα σύνορα της χώρας μας. Χρειάζονται λύσεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, δυστυχώς για ακόμη μία φορά βλέπουμε έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού γύρω από την αγροτική παραγωγή . Εμείς θα είμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση, θα είμαστε εκεί που θα αποφασίσει o αγροτικός κόσμος του Δήμου Αλεξάνδρειας, περιμένουμε και από εσάς ανάλογες κινήσεις στο πεδίο της αρμοδιότητας σας»
Καλαϊτζίδης: «Χωρίς τον αγρότη και την παραγωγή δεν θα υπήρχαμε»
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε για μία ακόμη φορά τη συμπαράστασή του στους αγρότες. «Είμαστε εδώ για τα άλυτα προβλήματα των αγροτών, αν δεν υπάρχει ο αγρότης με την παραγωγή του δεν θα μπορούσαμε να υπάρχουμε ούτε εμείς… Γιατί, τι παράγουμε στην Ελλάδα, από πού έχουμε έσοδα; Από το αγροτικό προϊόν και τον τουρισμό. Τα προβλήματα είναι πασίγνωστα, τα έχω μεταφέρει πολλές φορές στο Υπουργείο», τόνισε ο κ Καλαϊτζίδης εκτιμώντας ότι η νέα ΚΑΠ θα έπρεπε να συζητηθεί από τη βάση της και να είχαν ακούσει τους αγρότες. Έθεσε επίσης και το θέμα των ζημιών και των αποζημιώσεων, που, όπως είπε, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πολύ σοβαρά στο ζήτημα αυτό.
Συγκέντρωση και ψήφισμα στον ΕΛΓΑ από αγρότες Ημαθίας και Πέλλας
Στη συνέχεια ακολούθησε συγκέντρωση αγροτών από συλλόγους Ημαθίας και Πέλλας, μπροστά στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας, όπου διαβάστηκε, εγκρίθηκε και παραδόθηκε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», Τάκη Τσιουλάκο, στην Προϊσταμένη του υποκαταστήματος, Μαρία Παππά, που δήλωσε ότι θα διαβιβάσει αρμοδίως τα αιτήματα των αγροτών.
Στο ψήφισμα τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι των δύο Νομών, αναφέρουν:
«Πραγματοποιούμε αγωνιστική κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που στα πλαίσια υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ μας αφήνει απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα.Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας και της Πέλλας, βρισκόμαστε σε απόγνωση καθώς, έχουμε υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματος μας από την μειωμένη παραγωγή πού προήλθε από διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως: (παγετός, χαλάζι, άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις). Παρά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, και του ΥΠΑΑΤ , για έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, γινόμαστε μάρτυρες πολύμηνων καθυστερήσεων , αλλά και άδικων σε πάρα πολλές περιπτώσεις πορισμάτων που έχουνε εκδοθεί, και σε λίγα μόλις χωριά των δύο νομών. Ακόμη, ζημίες όπως η (ακαρπία ) σε (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κά) όπως επίσης το ωιδιο στα αμπέλια„ το φουζικλαδιο στα μήλα δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά τα τσουχτερά ασφάλιστρα παραγωγής που καταβάλαμε. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, που ανοίγει διάπλατα ΤΟ δρόμο για είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε:
-Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων
-Την καταβολή αποζημίωσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρττία αλλά και από ασθένειες οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των άκαιρων και υπερβολικών βροχοπτώσεων των μηνών Μάιου – Ιουνίου και στα βαμβάκια και τα τριφύλλια.
-Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση.
-Πλήρη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο επιστημονικό δυναμικό , τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα μετακίνησης
-Να παρθούν μέτρα αντιχαλαζικής και αντιπαγετικής προστασίας της παραγωγής, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών κ.α.
-Αγωνιζόμαστε για δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής».
Πριν αποχωρίσουν, οι αγρότες δεσμεύτηκαν για την συνέχιση των κινητοποιήσεων και του αγώνα τους, καλώντας όλο τον αγροτικό κόσμο στα μπλόκα.
Σοφία Γκαγκούση